Френските вериги свалят цените, за да ограничат инфлацията

Артикулите ще носят лого с френското знаме и лозунг "антиинфлациoнно тримесечие"
6 мар 2023 21:30, Анисия Иванова
72
Френските вериги свалят цените, за да ограничат инфлацията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Търговците на дребно във Франция се съгласиха да предложат възможно най-ниските цени за основни хранителни продукти, за да помогнат на домакинствата да се справят с нарастващата инфлация, каза френският министър на финансите Бруно Льо Мер в понеделник.

Веригите супермаркети ще понесат удар върху печалбите си в размер на няколкостотин милиона евро чрез намаление на цените на продуктите по време на тримесечна кампания, каза той. Засегнатите артикули ще носят лого с френското знаме и лозунга "антиинфлациoнно тримесечие".

"Това е силно споразумение, което ще бъде видимо и ще защитава нашите граждани", каза Льо Мер на пресконференция. "Борбата с инфлацията е работа на всички".

Най-големият скок на цените от едно поколение се превръща във все по-голямо предизвикателство за френския президент Еманюел Макрон, който вече е изправен пред масови протести заради плановете си за основен ремонт на пенсионната система.

Въпреки че бяха похарчени огромни суми за овладяване на първоначалния шок от цените на енергията, който започна в края на 2021 г., стресът върху публичните финанси наложи известна подкрепа да бъде прекратена. Хранителната инфлация е още по-сложна, тъй като правителството не може лесно да се намеси, както на пазарите на електроенергия и природен газ.

Миналия месец министрите рекламираха „антиинфлационна кошница“, която ще действа като хармонизиран индекс за потребителите, за да сравняват цените, но идеята беше отхвърлена след разговори с търговците на дребно.

Главният изпълнителен директор на Carrefour SA Александър Бомпард, един от няколкото ръководители на търговията на дребно, застанали редом с Льо Мер в понеделник, каза пред репортери, че намаляването на цените ще бъде решено от отделни вериги и ще се отнася главно до собствените марки, където има най-голяма свобода на действие.

"Мерките, предприети от различните търговци на дребно, са различни по своята същност, защото има принцип на свобода за търговците на дребно да могат да предлагат най-ефективните промоции за клиентите“, каза той.

Акциите на Carrefour и конкурента Casino Guichard-Perrachon SA паднаха с повече от 1% след съобщението в Париж.

В съседна Испания, въпреки намаляването на данъка върху добавената стойност на няколко хранителни продукта през януари, премиерът Педро Санчес е под натиск да направи повече, тъй като инфлацията на храните надхвърля 15%. Неговият младши коалиционен партньор, крайнолявата партия Unidas Podemos, миналата седмица поиска таван на цените на храните и отстъпка от 14% за 20 основни артикула.

Целият анализ на
сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
3
 
! Отговори
А стига бе преди 1 година
Държава, която обръща внимание на народа? Това е, защото народът там обръща внимание и проявява интерес към промяна чрез протестиране. Ние тука ще продължаваме да си траем докато не се затрием напълно.
52
0
 
3
 
! Отговори
Те ти ЕС преди 1 година
От гледна точка на правото на конкуренцията франчайзингът е вертикално интегриране на 2 предприятия, при което освен предоставянето на утвърдили се продукти, марки, практика и др. срещу заплащането на лицензионно и др. възнаграждение, се практикува уговаряне на цени, териториален обхват, начин и реклама на продажбите[1].Договорът за франчайзинг и самият франчайзинг като правен институт не са законово уредени и като понятия в българското законодателство.
51
2
 
11
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
За "веригите" се говори като за някакво митично чудовище. Ето няколко факта - Всяка"верига" има управител, който си е местен. Т.Е управителите на веригите са българи.в България. Те определят политиките на дадена верига. Колкото по-голяма печалба генерират, толко по-големи бонуси получават. Следователно с ниски заплати и високи цени, "наще" вериги генерират по-големи печалби от същите в други страни. Има и още трикове при пакетирането и разводняването, но всичко е с цел по-голям бонус за управите
50
0
 
18
 
! Отговори
Бойкот мамицата ви преди 1 година
Стачките и социалните бунтове са запазена марка на французите. Ние можем само да се учим от тях. Когато всички започнем да бойкотираме големите вериги които с политиките си унищожават родните производители, тогава цените ще се нормализират. Не е нужно да чакаме държавна намеса. Достатъчно е да намалим търсенето там където предлагането е с цел агресивна печалба.
49
0
 
25
 
! Отговори
Здравейте преди 1 година
Преди ден се върнах от Турция.Яйца xl бели 0,28лв.бр.краставици 1,2лв/кг.домати 1,3лв./кг.краве масло 16лв/ кг.прясно мляко 1,5лв./л и т.н.Даже не искам да ги слушам нашите *** какви оправдания си намират всеки ден
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да, защото там имат поучителен опит с гилотините. Тук като сме търпеливи, няма да видим намаляване на цени.
47
0
 
14
 
! Отговори
Комунизъм преди 1 година
И липса на демокрация е това. Трябва да дойдат в Бг-то да видят що е то пазарна икономика.
46
0
 
11
 
! Отговори
Zoro преди 1 година
Бойкотирайте ги, какво като луди купйавате на каквато цена ви поискат? Аз от тези изедници купувам само хляб.
45
0
 
2
 
! Отговори
НАДЯВАЙТЕ СЕ преди 1 година
Значи ще изчезнат от щандовете .
44
0
 
12
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Коя от веригите в България е френска, за да купуваме оттам
43
0
 
9
 
! Отговори
Загрижен преди 1 година
За да могат да работят без печалба Там, трябва да имат тройна печалба Тук ...
42
0
 
1
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Анисия, ....извинение за името, очилата са ми в другата стая.
41
4
 
9
 
! Отговори
франспресс преди 1 година
До Веселинъ 7112136860 Явно живееш в някаква паралелна Франция. Тази която познавам изобилства от качествена продукция.
40
0
 
22
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Анастасия, Френските вериги свалят цените не защото им дреме за инфлацията, а защото при високите цени търсенето и продажбите намаляват.
39
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Французите за пореден път показаха, че могат да се обединят около национални приоритети, затова са велика нация.
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените могат да се овладеят само с увеличаване на производството и предлагането. А за това е необходима енергия. Икономиката е машина която консумира енергия и произвежда стоки. Колкото повече стоки, толкова по ниска инфлация. Но ЕС вече няма енергии. От тук нататък икономиката на ЕС постепенно ще затихва и цените ще растат.
37
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западната цивилизация е функция на изобилна, разполагаема енергия при поискване. Колкото енергийно ефективен си, толкова повече енергия използваш, произвеждайки повече и като обем и се развиваш. Но днес разолагаемата енергия за западът свърши, има само скъпа, и при това оскъдна като количество енергия. ЕС е обречен и до няколко години ще се превърне в Африка, дори не Латинска Америка, там поне имат определени количества суровини, а ЕС няма нищо, бедни като мишки.
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сферата на фантастиката са и електрически тирове с голям обхват - тоест ще липсват базови стоки, които днес са ежедневие. Ще правим перки, солари и батерии, забравяйки че около 80 процента от редкоземните елементи, нужни за Зеления преход, са в Китай и Русия, като остатъкът е в Африка, която е тотално под тяхна доминация.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ призоваха Русия да не излиза от зърнената сделка.
34
5
 
14
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 1 година
НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ ХИПЕРМАРКЕТИ!!! МИСЛЕТЕ ЗА СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА СИ!!!