Лекарствата с нови цени от 15 март

Всички лекарства ще бъдат с нови цени от 15 март, а за тези, които са по лекарско предписание, се очаква да бъдат с по-ниски цени
9 яну 2008 12:50,
2
Лекарствата с нови цени от 15 март
Снимка: Булфото
Всички лекарства ще бъдат с нови цени от 15 март, а за тези, които са по лекарско предписание, се очаква да бъдат с по-ниски цени. Това стана ясно на пресконференция в Министерството на здравеопазването, в която участваха д-р Светлана Спасова, председател на комисията по цените на лекарствените средства към Министерския съвет и директор на дирекция „Национална здравна политика” в МЗ и д-р Нина Ръсина, началник отдел Лекарствена политика в МЗ.

Очакваме цените на предписаните медикаменти да спаднат, заяви д-р Спасова. Според нея има две основания за това и „нашата цел е те да станат достъпни за болните и те да бъдат малко по-доволни”. С новата наредба за ценообразуването на лекарствата от декември 2007 г. притежателите на разрешително за производство на лекарства трябва вече да представят цени, по-ниски от най-ниските в 8 референтни страни в ЕС (със сходни икономически условия – Румъния, Унгария, Естония, Португалия и др.)

Тази наредба предвижда допустимата надценка на търговеца на едро и на дребно да намалее с около 1%. За лекарствата на свободна продажба е регистрирана максимално допустима цена, която те не трябва да прескачат. Освен това според новата наредба се променя и допустимата надценка като лекарствата се разпределят в три групи, но по други цени.

Министерството на здравеопазването вече поема в ръцете си реимбурсирането на лекарствените средства – вече няма да има два списъка – позитивен и реимбурсен, а само един – позитивен, където ще се фиксира процентът на реимбурсиране, който ще стане задължителен за МЗ, НЗОК и останалите институции, които имат право да плащат лекарствени средства.

Новият позитивен (реимбурсен) списък ще е готов до 13 април и специална комисия, която предстои да бъде съставена, единствено ще има право да определя кои лекарства ще влизат в него и как ще бъдат реимбурисирани. Едно лекарство може да бъде реимбурсирано в рамките на 135 дни. Досега има медикаменти, които са изчаквали за включване в Позитивния лекарствен списък от 1 до 2 години.

Време е да бъдат въведени добрите фармацевтични практики – антибиотици да се дават само по лекарско предписание. Изключенията, които са повсеместни у нас, не се наблюдават в никоя друга страна на ЕС, заяви д-р Спасова. Тъй като засега няма наредба, която да санкционира фармацевтите, те трябва сами да наложат тази практика, посъветва д-р Спасова и заяви, че не знае случай аптека да е фалирала поради намаляване на цените на лекарствените средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Няма коментар.Само констатация-затварят кръчми,а на тяхно място откриват аптеки.Аптеките са вече повече от магазините за хляб.В аптека с размери на обикновенна стая работят по 4-5 фармацевти.Изводите за надценките са очевидни.