Заблуда било, че цените на лекарствата падат

Eфектът от наредбата за цените на лекарствата е: държавата изземва отстъпката, която пациентите получаваха, твърдят фармацевти
10 яну 2008 12:15,
4
Заблуда било, че цените на лекарствата падат
Снимка: Булфото
Българският фармацевтичен съюз /БФС/ е категорично против продължаващите опити на Министерството на здравеопазването за създаване на напрежение между фармацевти и пациенти.

Представителите на министерството продължават да заблуждават хората, че цените на лекарствата ще поевтинеят след намаляването на максималните надценки на аптеки и дистрибутори.

Подобна спекулация може да бъде резултат само от опит за заблуда или от дълбоко неразбиране на принципите на ценообразуване във фармацевтичния сектор. Намаляването на надценките не води механично до намаляване на крайната цена, тъй като трябва да бъдат отчетени и редица други фактори, твърдят от БФС.

Основният от тях е, че при новите условия фармацевтите ще имат по-нисък доход и вече няма да могат да си позволят да дават на пациентите отстъпки от цената, каквато бе практиката до момента.

Това означава, че индиректният икономически ефект от наредбата ще бъде, че държавата изземва отстъпката, която досега пациентите получаваха от аптеките. А това е далеч от търсения от МЗ социален ефект.

В крайна сметка се получава така, че държавата се опитва да прехвърли социалната си функция върху фармацевтичното съсловие и частния сектор, което е дълбоко погрешна философия от отминали години.

Реалният начин за сериозно намаляване на цените на лекарствата е по-голям процент на реимбурсация от НЗОК и премахване или понижаване на ДДС върху медикаментите. Във всички държави, които напоследък се сочат като пример за по-ниски цени на лекарствата в сравнение с България, процентът на ДДС върху тях е или нулев или минимален.

Сериозна заблуда представляват и опитите да се внуши на обществото, че надценката на аптеката е нейната печалба. Това противоречи на основните икономически принципи. Надценката формира приходите на аптеката, от които следва да се извадят редица сериозни разходи и чак тогава може да се изчисли печалбата, която в никакъв случай не е такава, каквато МЗ се опитва да внуши.

Българските фармацевти са дълбоко обидени от факта, че държавата гледа на тях като на „дребни търговци” и забравя, че те също са здравни специалисти и също като останалите съсловия от сектора се ръководят от интересите на пациента.

Друг похват на министерството за избягване на неудобните въпроси за цените на лекарствата и състоянието на фармацевтичния сектор е да премества акцента като търси в действията на БФС несъществуващи политически цели.

Като законова съсловна организация на магистър-фармацевтите съюзът никога не се е ръководел от политически цели, нито е допускал каквото и да е политическо влияние в дейността си.

Българският фармацевтичен съюз има готовност за още протестни действия. Ще използваме всички разрешени от закона средства срещу недалновидната политика на министерството спрямо фармацевтичния сектор, предупреждават от БФС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
радко гайдичков преди 16 години
Ей това правителство е.а мамата на почти всичко у нас!!Тоз министър на здравеопазването откъде го изкопаха ***?!?!Ще лъжат народа че лекарствата ще поевтинеят-това ще стане ама на 36-ти.Днес го гледах по БНТ-то министъра и по-големи глупости не бях чувал отдавна-излиза че фармацевтите за всичко са виновни и видите ли ДДС-то не било важно щото в Дания било 25%?Ами нали Дания е номер 1 по стандарт в Европа бе гусин министре,ние кога станахме по-по-най от тях???Вместо да фиксират цените на лекарствата за да не обикаляме из аптеките да търсим къде 1 лекарство е по-евтино,те тръгнали да правят тънки сметки на гърба на пациента.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Трябва да се намали ДДС то върху лекарствата
1
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 16 години
Ми заблуда е много ясно. Кога в историята изобщо цени са паднали :) Все едно Земята да се завърти наобратно