Протест на фармацевти

Аптеките в страната затварят за един час по обед; недоволни са от липсата на диалог със здравното ведомство по формиране на цените на лекарствата
8 яну 2008 08:40,
11
Протест на фармацевти
Аптеките в страната ще бъдат затворени за един час от 12 часа. Снимка: Булфото
Аптеките в страната ще бъдат затворени за един час от 12 часа, съобщиха от Българския фармацевтичен съюз.

Протестът им е в знак на несъгласие с "непрозрачната политика на здравното министерство, създаваща все по-голям хаос във фармацевтичния сектор".

Аптеките, подкрепящи протеста, няма да работят в продължение на най-малко на 1 час.

На входовете им обаче ще бъдат поставени указания за най-близката дежурна аптека.

Причините за протеста са продължаващата липса на диалог от страна на министерството, незачитането на препоръките на Българския фармацевтичен съюз, както и изключването на съюза от процеса на изготвяне на промени в нормативната уредба.

Според фармацевтите политиката на ведомството води към разбиване на един добре функциониращ сектор и ограничаване достъпа на пациентите до лекарства.

По думите им в момента има сериозна опасност и от създаване на ценови хаос.

От министерството на здравеопазването обаче коментират, че няма никакви основания за създаване на хаос, свързан с цените на лекарствата у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
айде тия айдуци и лапачи да не се оплакват много много - Господ ще ги накаже - не може да печелиш и то със зверски надценки от нещастието на хората
9
0
 
0
 
! Отговори
Хапчо преди 16 години
Никой не иска да си даде хляба! Има ли Не-фармацевт,който да вярва на всички оплакваия от страна на собствениците на аптеки, че ще фалират, няма да имат оборотни следства и т.н?
8
0
 
0
 
! Отговори
zip преди 16 години
с измисления си герой "караславов" ? ? ?
7
0
 
0
 
! Отговори
Т. Ѝотов преди 16 години
При подобна ситуация в Чехия през 2006 година подадоха оставка двама министри на здравеопазването за половин година. Очаквам протестите да се засилят и да се подкрепят от БЛС и БЗС.Като данъкоплатец бих искал бетствието наречено министър да си ходи и да оперира. за което твърдят че го може.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Нека всички които не са запознати с реалният проблем предизвикал недоволството на фармацевтите да не си позволяват да коментират.Намаляването на надценките няма да намали цените.Влезте в аптека и проверете сами.Промяна няма всичко е за сметка на малките аптеки.Да живеят веригите -аптеки!!!!!!!!Помислете обаче чия собственост са те??????Е със сигурност не на фармацевт!!!!!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
close преди 16 години
предлагам Караславов да основе социален фонд в който социално да внася 10% от заплатата си за да се съобрази с положението на народа си и да помогне с каквото може!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
#3, затова трябва да се премахнат веригите аптеки които са на принципа на супермаркетите. Аптеките трябва да са собственост на самия аптекар-фармацефт който е вътре и има интерес да консултира клиента си като хората и носи отговорност. А не някакви отчаяни продавачки на заплата да работят колкото им плаща боса и надценки от по 40-50%.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Хайде и тези почнаха да стачкуват, не стига че си изкарват парите от това, че хората боледуват, а лекарите ги тровят като им предписват петорно повече лекарства, отколкото са им нужни наистина...а и толкова хора има, за които жизнено важно лекарства им струват майка си и баща си, то това е направо грозна работа. Поне да те предразполагат като влезаш в аптека, а аз се притеснявам да си купувам елементарни неща защото аптекарките ме гледат като...истребители. А веднъж дори щяха да откажат д аме обслужат зашото вземах едни неща за майка ми, а те ми твърдяха, че не можели да са сигурни дали не ги вземам за себе си, все едно човек в такова състояние, за каквото бяха лекарствата(на легло и със световъртеж) , може да си ги вземе сам
2
0
 
0
 
! Отговори
papagal преди 16 години
Очевидно соцоалното правителсто държи най-високото ДДС на лекарствата в цяла европа.Ако очевидното социалното правителсто реши да го понижи,(от което ще паднат и надценките на аптеките)обикновеният народ ще си купува лекарства на много по приемливи цени.
1
0
 
0
 
! Отговори
Караславов преди 16 години
Очевидно аптеките не искат да приемат социалното решение за намаляване на надценките на лекарствата. А намаляването на надценките е нещо социално, което ще помогне на обикновения народ да си купува лекарства с по-ниски надценки и цени съответно. Просто нека аптеките да се съобразят с текущото положение на страната и на народа ни. В този момент на преход и реформи е нужно всеки да помогне с каквото може, а не само да мисли как да забогатее по-бързо.