5 въпроса за спермата

За да срещнат яйцеклетката, сперматозоидите изминават дълъг път
7 яну 2013 22:14,
8
5 въпроса за спермата
източник: Reuters

За да се зачене бебе, е необходима само една яйцеклетка и един сперматозоид. Но докато жената отделя само една гамета на месец, мъжът изхвърля милиони сперматозоиди само при един полов акт. Защо е нужно това и застрахова ли го него това количество от стерилитет?

 
Невъзможно е да се отговори на тези въпроси в един материал. Ето отговорите на основните, за начало...
 
1. Колко време след отделянето на спермата сперматозоидите са жизненоспособни?
 
Зависи от много фактори. Например, къде се отделя спермата. При изхвърлянето й на открити повърхности, спермата изсъхва и сперматозоидите загиват. Те оцеляват по-дълго във водна среда, например при взимането на душ или топла вана, заради влагата и топлината, но при този вариант вероятността сперматозоидите да „намерят“ пътя към яйцеклетката е нищожен, тоест трудно може да се постигне зачеване при полов акт в банята.
 
Попаднали във влагалището сперматозоидите могат да оцелеят не повече от пет дни, което зависи, отново, от редица условия. Шансовете да се постигне зачеване при акт, който е извършен 2-3 дни преди овулацията на жената, са реални.
 
2. Какво количество сперма е необходимо, за да се постигне бременност?
 
Достатъчен е един сперматозоид, за да се постигне бременност. Природата обаче е създала механизъм, по който оплождането да се осъществява от най-добрия сперматозоид. При еякулацията мъжът отделя близо 100 млн. сперматозоиди. Според доклади на Световната здравна организация при по-малко от 20 милиона на милилитър сперма съществува риск от затруднения при желание за постигане на бременност.
 
Защо е необходимо такова голямо количество, след като е достатъчен само един? Отговорът се крие в „редицата условия“. За да срещнат яйцеклетката, сперматозоидите изминават дълъг път – преминават през вагината, навлизат в матката, намират и се спускат във фалопиевите тръби, мястото, където се осъществява оплождането. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
alkdha преди 11 години
exoooo otdolu ima link, koito vi prepraqshta kam cqlata statiq!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5
0
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
"Невъзможно е да се отговори на тези въпроси в един материал..."Ето, това е истината. Ми като е невъзможно да се отговори защо отговаряте?А къде са петте въпроса? Аз виждам формулирани само два, като мога да изброя само три.Останалите въпроси къде са?
4
0
 
1
 
! Отговори
TankoBG_ преди 11 години
Петия въпрос ми беше най-интересен.Но го забравих кой беше....
3
1
 
1
 
! Отговори
Out преди 11 години
aLOO rabotnoto vreme li vi svyrshi mili pisatel4eta, 4e ne napishte drugite tri vajni vyprosa i tehnite otgovori. Kakto vinagi si podrinvate saita i to taka e vsi4ko v BG Nikoga nqma da se opraviteeeee Redaktorite da ne si barat .... ami da rabotqt i da proverqvat kakvo stava smeshniciiiiiiiiiii ste
2
1
 
23
 
! Отговори
Подзаглавие преди 11 години
Особено ако минават през хранопровода...
1
4
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
До 1: не, но опитите в Анадола продължават :D