Синдром на Рейно или студени ръце - как да разберем?

Трябва да носим шапка и ръкавици в студените дни
7 дек 2013 22:35,
1
Синдром на Рейно или студени ръце -  как да разберем?
Източник: Reuters

Синдрома на Рейно е често срещано заболяване, влияещо на циркулацията в крайниците и най-вече на пръстите на ръцете и краката. Той се проявява, когато кръвоносните съдове се свият рязко и блокират притока на кръв, карайки кожата около засегнат участък да избледнее силно, а след това да почервенее от връщащата се в тъканите кръв. 

Симптомите се предизвикват най-вече от излагане на ниски температури, продължително психично напрежение и стрес.

Макар заболяването да не е животозастрашаващо, то силно понижава работоспособността, пръстите са със затруднено движение, с нарушена координация и често – силно болезнени. Ако самият пристъп не се контрира адекватно, има вероятност от загуба на тъкани и дори на пръсти.

Ако състоянието не се третира, отшумява по-бавно и се увеличава вероятността от следващ внезапен епизод на вазоконстрикция – свиване на кръвоносните съдове.

Но как да се изясни дали просто ръцете ни са студени или се проявява Рейно? Обикновено състоянието се развива успоредно с необяснимо или мигренозно главоболие и локализирана болка в очните дъна, а загряването на тъканите дори с няколко градуса е изключително болезнено.

 

Останалата част от материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
лекува се преди 10 години
при жените с е дължи на смачкване на майчината охрана със "Сутиен убиец" или със сутиен с банели" проведени терапии в лечебни басейни показват нужда от нова мода опазваща майчините органи..да напомня че след въвеждането на това горно бельо за жени в сегашна "България се раждат много малко вече недопустимо малко българи а преди майките на българи са раждали средно по 6 здрави деца...