Заблудите през бременността могат да доведат до излишни страхове

Разказва д-р Даниела Савова в интервю за Puls.bg
8 май 2014 14:53, Румяна Тасева
1
Заблудите през бременността могат да доведат до излишни страхове
Източник: Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Д-р Даниела Савова е с над 15 години стаж в областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина. Тя е акушер-гинеколог в САГБАЛ „Д-р Щерев“.

Д-р Савова е първият лектор от тазгодишния Форум за бременност и раждане, организиран от Puls.bg.

- Д-р Савова, какви са наблюденията ви, от Вашата практика и тези на екипа от болница „Д-р Щерев“, случва ли се бременните жени често да са объркани при разграничаването на нормалните симптоми на бременността и някои патологични отклонения?

Съвременният начин на живот и достъпът до различни източници на информация, правят съвременната жена много информирана, включително и по въпросите, свързани с бременността и раждането. Това обстоятелство, от една страна, е много ценно, защото информацията и познаването на това, което се случва с организма на жената и нейната рожба, дава спокойствие и сигурност. От друга страна, обаче, възприемането на медицинска информация, при липсата на специализирани познания и образование и ползването на източници на информация, подготвени от лица, които нямат нужната квалификация, може да доведе до заблуди и излишни страхове или пропускане на сериозни отклонения в протичането на бременността.

Едни от най-честите заблуди, които се коментират сред бременните жени и се натъкваме на тях при консултациите, през първия триместър на бременността, са свързани с това, доколко нормални са симптоми като гадене, повръщане, главоболие, по-слаби или по-силни болки ниско в корема, оскъдно или по-силно генитално кървене, грипоподобната симптоматика и може ли те да бъдат третирани медикаментозно по време на бременност.

В ХХІ век не е нормално изразеният дискомфорт и болка да бъдат приемани за нещо, което е естествено и трябва да бъде стоически понесено. Всяко оплакване на бременната жена трябва да се обсъди с лекуващия лекар, да бъде оценена тежестта му и риска за развитието на настоящата бременност или здравето на жената и да се търси начин то да бъде облекчено. 

 

Цялото интервю може да прочетете на Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съществува суеверие, че бременната жена не трябва да се вглежда в болни или грозни хора, тъй като детето ѝ може да има част от техните черти. Вместо това, тя трябва да бъде заобиколена от красота.Вероятно ако бременната жена се заглежда по богати мъже, детето може да се роди богато. Особено ако заглеждането започне малко преди забременяването!