Дислипидемия – повишен риск от инфаркт

Състоянието е проблем в световен мащаб
Обновена: 18 фев 2015 19:25 | 18 фев 2015 19:25,
3
Дислипидемия – повишен риск от инфаркт
Източник: Reuters, архив

Дислипидемията е световен проблем, който ангажира различни възрастови групи. Доказано е с редица клинични изпитвания, че това е водеща причина за увеличавано на сърдечносъдовия риск, което от своя страна го прави и водещ провокатор за поява на остър инфаркт на миокарда и белодробна тромбемболия, две от състоянията, които имат най-висока смъртност в световен мащаб. На практика понятието означава нарушение в метаболизма на мазнините и често се съпровожда с голямо завишение в серумните нива на холестерол и триглицериди.

Съществуват много медикаменти за повлияване на общия мазнинен профил на организма. Но напоследък в научните среди все по-често започва да се говори за фибратите. Дори се смята, че това е новото поколение, което изключително бързо вкарва организма в състояние на възстановяване и засилване на метаболитното отвеждане на излишните триглицериди от циркулиращата кръв.

Какво представляват фибратите?

Фибратите са агонисти на активирания от пероксизомен пролифератор рецептор – алфа, който оказва действието си чрез транскрибиращи фактори, регулиращи различни етапи в метаболизма на липидите и липопротеините. Взаимодействайки с рецептора-алфа пролифератор, фибратите както и някои други кофактори, регулират много добре генната експресия. В заключението си от проведеното проучване, специалистите отбелязват, че фибратите доказват изключително добрия си ефект при понижаването на серумните триглицериди на гладно, както и постпрандиалните нива на триглицериди и остатъчните липопротеинови частици в кръвта. За сметка на това обаче, ефектът на фибратите за повишаване на „добрия холестерол“ са слабо проявени, дори според съвременните автори – особено скромни. Именно заради това специалистите съветват пациентите си да се консултират с диетолог, който да назначи качествен хранителен режим, който да увеличи доставката на полезни мастни киселини, омега-3, омега-6 и омега-9, с цел завишаване на естествените нива на „добър холестерол“ по физиологичен път.

Повече за дислипидемията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
кико преди 9 години
точно и ясно!