Развива ли се резистентност към дезодоранта?

Потим се с причина – така се регулира телесната температура
Обновена: 17 мар 2015 21:14 | 17 мар 2015 21:14,
1
Развива ли се резистентност към дезодоранта?
Снимка: Reuters, архив

Потим се с причина – това е начин, по който организмът регулира телесната температура. Неприятната миризма не се дължи на потта. Тя се секретира от потните жлези в организма, които биват два вида - екринни и апокринни.

Екринните се намират по цялото тяло и имат свойството да контролират телесната температура. Потта, която секретират, няма цвят и мирис.

Апокринните се намират в определени области на тялото - подмишници, слабини, скалп. Те могат да бъдат стимулирани при стрес. Характерното за тези жлези е, че се "активират" по време на пубертета, а отделяната от тях пот съдържа голямо количество липиди и протеини. Този вид пот е по-малко като количество, но за сметка на това привлича бактерии. Тяхната дейност вече е виновна за неприятната миризма на потта.
 
Дезодорантът съдържа антибактериална сила, която спира неприятната миризма, още преди да се е образувала, а антиперспирантите влияят директно на потта.
 
Антиперспирантите съдържат алуминиеви соли, които частично и обратимо запушват каналчетата на потните жлези, което намалява секретираната пот. Изискването на FDA е на етикета на тези продукти да се изписва, че осигуряват до 20% защита от потене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари