Българинът си мре от сърце отчита Евростат

През миналата година 70 хил. са починали от съдречно-съдови болести
8 авг 2015 10:30, Златко Желев
62
Българинът си мре от сърце отчита Евростат
Снимка: flickr

През миналата година от близо 108 хиляди починали българи - над 70 хиляди са поради причини, свързани с органите на кръвообращението, сочат данни на НСИ.

Според родната статистика - от 1500 починали българи на 100 000 души - близо 1000 са поради причини от сърдечно-съдов характер. От тези хиляда смъртни случая - близо една трета се падат на исхемична болест на сърцето, която е една от водещите причини за смъртност както у нас, така и в рамките на ЕС.

Анализът на Евростат оформя две основни групи като причини за смъртност - "податливи" причини - когато човешкият организъм по един или друг начин е по-податлив към определено заболяване. И потенциално "предотвратима" смъртност - когато здравната система на дадена страна може да предотврати чрез по-добрата си намеса фаталният изход за човешки живот.

Над 590 000 "податливи" смъртни случая в ЕС са можели да бъдат потенциално избегнати от здравните системи със съответното по-добро здравеопазване.

Други над 1 милион смъртни случая в ЕС се водят в графата на т.нар. "предотвратими" смъртни случаи в общественото здравеопазване на ЕС, отчита анализът на Евростат.

По данни на европейската статистика - болестите на сърцето /и по-специално исхемичната болест/ са сред водещите, но предотвратими причини за смъртност сред европейските граждани.

Най-ниски коефициенти в групата на т.нар. "предотвратими" смъртни случаи са регистрирани в страни като Испания, Кипър и Италия - по около 150 на 100 хиляди, Гърция - 163 и Швеция – 167.

Най-високи стойности на "предотвратими" смъртни случаи са отчетени в страни като Литва - 440 на 100 хиляди, Латвия - 410, Унгария - 403, Словакия и Румъния - по 345 и др.

България се нарежда в "златната среда" по "предотвратими" смъртни случаи в ЕС - 242 на 100 хиляди души.

Евростат отчита, че мъжете в ЕС умират повече от жените и по двата показателя за смъртност - "податливост" и "предотвратимост".


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изводът какъв е? Слаба профилактика. Лоша дисциплина.
34
0
 
2
 
! Отговори
монархокомунист преди 6 години
И демокрацията е като комунизма,за едни е добре,а за други-не!
33
0
 
10
 
! Отговори
аналнологичен слючай преди 6 години
българина му се пръска сърцето от злоба и завист, основните черти на характера му. не сакам яс дъ съм добре, сакам Вуте да е зле. от тук на сетне сишко е ясно - нема сърце да издържа на тоа зор от лошотия и завист!!
32
0
 
9
 
! Отговори
Сп€€€нс преди 6 години
много са ми забавни оправданията на голяма част от коментиращите , европа им била виновна с лошата храна , а точно тази европа ни води с 10 години средна продължителност на живота...
31
2
 
5
 
! Отговори
ъхъ преди 6 години
До 31Българина живее до 73Руснака до 65Та кво казваш за демокрацията?
30
0
 
2
 
! Отговори
Хъммм до Комуниста преди 6 години
то ако рипаха хората ,нямаше да са така зле здравословно ,а те по цял ден картофки , бира ,свинско и маргарин за закуска ,кво да очакваш
29
0
 
4
 
! Отговори
Сург преди 6 години
И ко стснс сегс....нали инвазивните казваха, че са променили пейзажа на смътността у нас, глупости, с два стента не става, иска се комплексни ежедневни грижи и система
28
1
 
2
 
! Отговори
доктора преди 6 години
Може би по тази причина наш лекар е избран в ръководството на световната лига по хипертония/world hypertension league/ и е покснен на включи нашата страна в изследването EPIC-cvd!!!
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключете палмовото масло от диетата !
26
0
 
1
 
! Отговори
eu преди 6 години
До bgИ французина , и англичанина и шведа ...
25
2
 
21
 
! Отговори
bg преди 6 години
Българина масово яде свинско и сланина, пие алкохол, пуши цигари, липса на достатъчно физическа активност и резултата е налице!
24
10
 
9
 
! Отговори
358 преди 6 години
До Анонимен /небългарин/Ще те цитирам : " Българинът е зле, защото е неудачник, мързелив некадърник .." и прочие обиди .1.Какво общо има това със статията ?2."на запад" явно не си бил, хората там се като тук ,има и работни има и хипита.Има и 2 милиона българи които работят "на запад", но стимулът е, както каза ти-10 пъти по-голям.3.Ако твоите родители са българи как биха се почувствали от злобните ти обиди ?4.Твоят пост се квалифицира от закона като "разпалване на между-етническа омраза"
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Кемтрейлс си го гълташ всеки ден, без значение дали вярваш или не!А и колко ли е трудно да повярваш, щом като погледнеш към небето и го виждаш, ама на *** като тебе може и да не ви се вярва, все едно и вие го гълтате...Дори в големите градове го има много повече отколкото в малките градчета и селата, където природата предпазва донякъде а и пръсканията са с по-малък интензитет
22
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е българинът да мре от сърце. Ядат се масово отпадни храни, особено по селата. Сланинката и ракийката и си довиждане след 70 години. Неслучайно в селата продължителноста на живота е много по-ниска, отколкото в градовете. I am what I eat има една приказка. Българите не знаят нито какво да консумират, нито имат желание да се вслушат. За тях съветите на лекарите са глупости. Плюскат си свинското и сланинката и не ги интересува.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22, не бе, живял съм даже в Гърция и знам какви са храните там и какво ядем тук!Повярвай ми, ако масовия българин знаеше разликата, щеше да се вдигне на въстание
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
21, предполагам че това е иронияДори и ти не може да си толкова *** че да вярваш в това което си написал
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колкото по не ти пука за живота, толкова си по-здрав. Хората, здраво вкопчени в живота плачат по телевизиите за животоспасяващи лечения. Тук някъде е разковничето, да не взимаш нищо на сериозно.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като те слушам-от село не си излязъл, ама знаеш богатите какво ядат.И стига с тия трейлс, хаарп, сорос и т.н. ставате смешни вече.
17
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазарният капитализъм и демокрацията нямат алтернатива. Благодарение на пазарния капитализъм и демокрацията сега в България е като райска градина, живеем в благоденствие и щастие.
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18, , може и да ти е прекрасен, ама едва ли ще ти е много дълъг...Кемтрейлс, боклуците в храните и съсипаното здравеопазване не прощават никому!А съм забелязал че в България хората които имат пари първо че са най-големите *** като характер, но освен това се хранят възможно най-вредно...