Количка, фантичка... ама по-скъпа с нова такса "Захар" в напитките

От МЗ ще работят и за намаляване на солта в храните
17 фев 2017 17:30, Василия Пейчева
50
Количка, фантичка... ама по-скъпа с нова такса "Захар" в напитките
Снимка: flickr

Започват разговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за намаляване на солта в храните. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Галин Каменов по време на представянето на визията на Министреството на здравеопазването за общественото здраве.

Предвижда се и изготвянето на проектозакон за въвеждане на допълнителни такси при напитки, съдържащи захар, като и проектозакон за поетапното елиминиране на транс мазнините в преработените храни.

Изследване показва, че среднодневната консумация на сол, мазнини и захар на българите е над препоръчителните нива. Висок е и процентът на лицата с наднормено тегло.

Предложенията за намаляването на солта и захарта приличат на предложения от предишното ръководство на МЗ закон, известен като "Данък вредни храни".

"Данък вредни храни" беше твърде общ, неприложим и без предварително широко обсъждане", констатира зам.-министър Каменов и допълни, че в някои страни от ЕС се прилагат данъци за напитките, подсладени със захар, и тази практика може да се приложи и в България.

Друг приоритет на МЗ ще бъде засилването на мерките за ограничаване на тютюнопушенето, което според зам.-министъра е много подценяван проблем. Според данни от изследването всеки трети българин пуши, като е започнал на 16-20-годишна възраст.

От министерството предвиждат да се организират и кампании с неправителствени организации срещу тютюнопушенето, както и ограничаването на рекламите и продажбите на цигари на младежи.

Като основен проблем в здравеопазването д-р Каменов очерта човешкият ресурс. Той даде пример с това, че през последните години щатната численост на персонала в РЗИ е намалена от 3005 щатни длъжности до 2500. Изключително ниски са и заплатите в сектора - 25% от състава на РЗИ са на минимална заплата, а средната възраст на работещите е около 54 години, аргументира се зам.-министърът.

Д-р Каменов съобщи също, че до средата на годината са осигурени всички ваксини и не се очаква да има проблеми в страната. Обществените поръчки за втората половина от година се провеждат в момента.

Зам.-министърът коментира и имунизациите и здравословното състояние на хората в бежанските центрове. Д-р Каменов посочи, че на бежанците за извършени над 36 хил. изследвания, а имунизираните деца са 265.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 28

Не съм запознат но ми се вижда меко казано екзотично да правиш захар от царевица.

Е добре, и какво лошо има в царевицата, та се заяждаш?
Не разбирам, обясни?
Мексиканците само това ядат пък нищо им няма?
39
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: незнайния химик

Абе ти и тройка явно не заслужаваш.
Да не говорим, че почти не четеш какво пиша и после кой се изложи? Ти и всички рашинисти като тебе дето ни плашат с ГМО като с Торбалан.
Не отговори на въпроса ми пчелният мед, незахаросан, съдържа ли монозахариди? Съдържа! И ти твърдиш, че уврежда черния дроб? Кажи го на пчеларите, да ти се посмеят. За разтвора се поправям - неволна грешка, от бързане.
Исках да кажа, ако разтвориш мед във вода става такъв сироп, не захар на кристали.
38
0
 
1
 
! Отговори
lol преди 1 година
До Бильо Клинтънов

тъпчо. ползват сироп от царевица. има и кола с истинска захар (доста по скъпа де)

заври си твоя аспартан в неукото
37
2
 
8
 
! Отговори
Бильо Клинтънов преди 1 година
Ама вие от луната ли падате. В Кока Колата, Фантата и т.н от години няма и зрънце захар. Прави се с подсладител, сто пъти по сладък от захарта. Това е АСПАРТАН, или с други думи отрова получена по химичен начин.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ще бъде вместо сол - натриев глутамат и натриев бензоат, вместо захар - аспартам и захарин.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сложете акциз и на фасула :D
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А да си чувал, че ес плаща на нашите животновъди да произвеждат по-малко мляко, например ?!
Къде да го работят хората този селскостопански труд, като в малкото останали села няма нито училища, нито медицински пунктове?!
Аман от дървени философи, които все не са в час
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гениалният министър каза, че ще ядем същото, но по-скъпо.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Надя Николова
Няма смислен данък. Има необходими данъци, но този не е от тях!
31
0
 
16
 
! Отговори
... преди 1 година
Тези мало......умници няма ли да обложат и нишестето в хаяба, макароните и картофите, защото е полизахарид?
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Kойто се тъпче с вафли
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще плаща този данък?
28
1
 
5
 
! Отговори
Сам съм други няма преди 1 година
... месо, хляб, мляко. Там за това са толкова дебели. Нормално човек колкото и да преяжда, не може да се докара до тяхното положение.
27
3
 
15
 
! Отговори
Сам съм други няма преди 1 година
До номер 20

Само се казва "глюкозо-фруктозен сироп" и реално не се състои от смес глюкоза и фруктоза. Въпросното нещо, което още се нарича инвертирана захар, е съединение, което се получава след преработка на царевичен сироп. ГФС нарушава метаболизма и уврежда черния дроб, но понеже е доста по-евтин от захарта и служи като консервант, се използва той. Друга причина е, че в САЩ се отглежда страшно много царевица, която трябва някъде да се продаде и за това там го слагат във всичко ...
26
1
 
8
 
! Отговори
До Един Българин преди 1 година
От 11

Въпросният глюкозо-фруктозен сироп се добива основно от царевица. Основният производител в БГ е завод Амилум в Разград.
25
1
 
7
 
! Отговори
До Един Българи преди 1 година
От 11
Вече се изложи с писаниците за въглерония оксид/диоксид. Отново се излагаш със захарта и глюкозо-фруктозния сироп. Захарта е дизахарид изграден от двата монозахарида - глюкоза и фруктоза. Разтворена във вода захарта си остава захар, само не е на кристали. Ако искаш да "скъсаш" връзката между двата монозахарида освен вода се изискват и определени ензими и технологичен процес. Накрая получаваш "инвернта захар". Определено и 5 ти е много по химия.
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде честито. Сега вместо захар ще бухат навсякъде аспартам, който е много по-отровен
23
0
 
24
 
! Отговори
1 преди 1 година
Ей от всичко цедят пари вече....като сложат такса захар(колко тъпо звучи),к'во ? Има 100 заместители,ако се наложи ще измислят и още 100,и всеки от тях ще е по вреден от захарта,която дори не вярвам,че използват щото е по-скъпа от химията.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
скоро ще се окаже че всички безалкохолни са със захар
21
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обичам българите, но защо всъщност пиете Кока Кола?
Някой да ви заставя?
Защо ядете мазни салами, нитратни зеленчици и сие?
Защото ни мързи да работим селскостопански труд и чакаме някой да ни нахрани и напои.

Признаци на ниски нива на естроген
Признаци на ниски нива на естроген

Признаци на ниски нива на естроген

Напитки, които ще засилят имунитета ви по време на настинки
Напитки, които ще засилят имунитета ви по време на настинки

Напитки, които ще засилят имунитета ви по време на настинки