Сексуалното желание и нивата на калций са свързани

Кои са причините за калциев дисбаланс?
17 фев 2017 21:26, Eкип на Puls.bg
1
Сексуалното желание и нивата на калций са свързани
Източник: Reuters, архив

Недостигът (дефицит) на калций се корени най-често в неправилното хранене или в свръхактивността на околощитовидните жлези.  

При недостига на калций поради нередовен прием настъпват смущения в мисловния процес, повишава се раздразнителността, наблюдава се недостиг на сън и бързо настъпваща умора при физическа активност. Всички тези фактори силно понижават либидото - желанието за сексуален контакт.
 
Недостигът на калций се свързва и с учестени главоболия, мускулни болки и богата гама от нарушения в сърдечния ритъм. Подобни аритмии често водят до сексуална дисфункция, не само при мъже, но и при жени. Необходима е оптимална сърдечна функция, чрез която да се изпомпва достатъчно кръв към половите органи, за да се достигне сексуална възбуда. В допълнение, болката оказва силен стрес върху тялото и ума, което води до допълнително понижаване на сексуалното желание.
 
Втората най-честа причина за нарушен калциев баланс е дисфункция на околощитовидните жлези. Четири на брой, те отделят съединението паратхормон – силен модулатор на калциевата обмяна в тялото. При отделянето на твърде много паратхормон се нарушава равновесието между калция в кръвта и в костната тъкан – калциеви съединения се отделят под формата на соли и напускат костите – те изтъняват и се чупят по-лесно. Тези соли попадат в кръвта, където увреждат мускулната и нервна дейност – възбудимостта се понижава драстично, мускулатурата се отпуска, реакциите се забавят.
 
Първата причина се трерита лесно – всекидневното консумиране на млечни продукти бързо възстановява нивата на калций. Могат да се вземат и хранителни добавки с калций, но те не трябва да заместват правилното хранене и не бива да се приемат повече от 2-3 месеца без лекарско предписание. Също така, приемът на храни, богати на витамин D, подобряват усвояването на калций. Добри примери са сьомга, риба тон, яйца и др. С адекватен прием на калций и витамин D са нужни около 3 седмици за възвръщане на нормалните полови функции и здравословно либидо.
 
В случай че подобрение не настъпи, се съветва консултация с ендокринолог – завишената активност на околощитовидната жлеза може да бъде коригирана. 

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
РОССИЯ преди 4 години
секса е любов----- като няма работа няма пари като няма пари няма и секс като няма секс няма и деца нацията ви исчезва.---- а приемае сириици те умет да правят деца