По-добър сексуален живот с йога

Как влияе йогата на либидото?
8 мар 2017 22:46, Eкип на Puls.bg
2
По-добър сексуален живот с йога
Източник: Reuters, архив

През 2009 година, малко пилотно проучване демонстрира как само след 12 седмици практикуване на йога се отбелязват значителни подобрения в сексуалната функция при мъже на възраст между 24 и 60 години.  

Общоприетото свхащане, че йога подобрява качеството на сексуалните контакти както при мъже, така и при жени, доскоро не бе подплатено с научна обосновка. Доказаните ползи на йога практиките за понижаване на стрес, кръвно налягане, кръвен холестерол, контрол над теглото и някои форми на диабет и подобряване на съня са приемани за свойства, резултиращи в цялостно подобряване в качеството на живот.
 
Корейско изследване от 2013 година, обаче, акцентира именно върху ефектите на йога върху сексуалната функция при жени. Учените избрали 41 жени между 30 и 60 годишна вързаст, с клинична диагноза „метаболитен синдром“. Този синдром включва нездравословно завишени кръвен холестерол, триглицериди, захар и налягане - набор от рискови фактори, предразполагащи към развитието на диабет и сърдечносъдови заболявания. С влошаването на метаболитния синдром се увреждат и половите функции на тялото – понижава се либидото, настъпват хормонални и метаболитни изменения.
 
По време на изследването, 20 жени от групата практикували йога за 12 седмици, останалите 21 – не. Упражненията включвали стандартни пози на йога - асани, като утанасана, триконасана и шавасана.
 
В края на 12-тата седмица, дамите практикуващи йога отбелязали подобрения при всички показатели спрямо контролната група, която не участвала в йога класовете. Значително понижение в нивата на холестерол, триглицериди, кръвна захар и налягане били очакваните и постигнати резултати. Неочакваните били – повишено либидо, полова възбудимост, подобрена вагинална лубрикация и повишено удоволствие от сексуални контакти при 19 от 20-те участнички.
 
Макар изследването да е с малък брой участници за да бъде статистически категорично, то е само едно от множеството научно издържани проучвания, докладващи за тези и още ползи от йога практиката по целия свят.
 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страшно влияе!
Бившият ми шеф е йога, и му беше достатъчно, да позяпа "в цяпката" някоя малка секретарка, и, "О, чудо!"
- тя се оказваше "търговски директор"
Има мистика, в Майка Индия, определено!