Тревожно: 10% от смъртните случаи – заради цигарите

Броят на пушачите расте въпреки всички политики по контрол
Обновена: 6 апр 2017 18:14 | 6 апр 2017 17:45, Мария Захариева
12
Тревожно: 10% от смъртните случаи – заради цигарите
Снимка: Reuters, архив

Тютюнопушенето причинява 10 процента от смъртните случаи в света, като половината от тях са в само четири държави - Китай, Индия, САЩ и Русия, съобщи BBC.

Въпреки политиката за контрол на тютюнопушенето, която се провежда от десетилетия, броят на пушачите се увеличава. Учените се опасяват, че смъртността може да нарасне още, тъй като тютюневите компании агресивно завладяват нови пазари, особено в развиващите се страни.

"Въпреки повече от половинвековните едвусмислени доказателства за вредните ефекти на тютюна върху здравето, днес всеки четвърти човек в света е редовен пушач", каза водещият автор д-р Емануела Гакиду.

"Пушенето остава вторият по значимост рисков фактор за преждевременна смърт и увреждане. За да намалим още повече неговото действие, ние трябва да засилим контрола", допълни тя.

Докладът "Глобална тежест на заболяванията" анализира данни за пушачи от 195 страни и територии от 1990 г. до 2015 г. Той откри, че близо един милиард хора са пушели всеки ден през 2015 г. - един на всеки четири мъже и една от 20 жени. Броят им е намалял в сравнение с 1990 г., когато са пушели един от трима мъже и една от 12 жени.

Нарастването на световната популация обаче означава, че има увеличение и в общия брой на пушачите, които са били 870 милиона през 1990 г. Покачила се е и смъртността заради цигарите - те са отнели живота на повече от 6,4 милиона души през 2015 г. Съпоставено с 1990 г. хората, починали поради вредния навик, са с 4,7 % повече.

Изследването установи, че усилията на някои държави да помогнат на хората да откажат цигарите, са успешни. Те са наложили по-високи данъци, поставили са предупреждения върху кутиите и са провели образователни програми по темата.

В Бразилия броят на редовните пушачи е намалял от 29 % до 12 % сред мъжете и от 19 % до 8 % сред жените за 25-годишен период. Докладът показа обаче, че в Бангладеш, Индонезия и Филипините няма промяна от 1990 г. до 2015 г. В същото време в Русия пушачите от нежния пол са се увеличили с 4 %, като подобни тенденции се наблюдават и в части от Африка. 

(БТА)


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Ликвидация на МНЗ преди 3 години
Лъжат нагло мед мафиотите . В момента над 90% от починалите са убити чрез химически оръжия тровещи питейната вода под надзора на нагло престъпното министерство на тн"здравеопазване" и последвали неадекватни престъпни тн"лекарски терапии"..
Масовите убиици печелят милиарди годишно от отровени с ХЛОР токсични оръжия за масово поразяване граждани..
АКо водата от чешмата Ви мирише обадете се на 112 и искайте арести за убииците
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова Китай и Индия са общо само 3 милиарда. Щяха да са повече.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Човек в живота си се отказва от толкова много удоволствия само защото били нездравословни.И накрая остава с едно голо здраве"
Марк Твен,"Автобиография"
7
2
 
5
 
! Отговори
Тц.... преди 3 години
...Тревожно:10% отсмъртните случаи-заради.....БКП......;)
6
5
 
4
 
! Отговори
стария преди 3 години
пийте , е*ете и пушете много цигари
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ги отказах и сега се чудя от какво друго ще умра?!?!? Една от хипотезите ми е, че в гроба ще ме прати сиренето с палмово масло, брикетно -дизеловия въздух и ши*аните енергийни картели + политиците ни!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами пуши си тогава още цигарки... отвратително...
3
2
 
15
 
! Отговори
Марк Твен преди 3 години
Забраните не се спазват, но пък със забрани нищо читаво не се случва. Смъртноста от тютюнопушене е много повече от 10%, може би около 20%. Хората продължават да пушат защото пушенето е социално одобрено у нас. Освен това се свълзва с готини неща, забава и понижаване на стреса. Всичко това не е вярно, защото ни ограбва здравословно и финансово. Пушенето е зависимост към наркотик, то е наркомания и заради това е толкова много разпространено и търсено. Ако беше навик отдавна да е изчезнало.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а после коката е забранена
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе какво му е тревожното на планета станаха 7 млрд човека със тия темпове след 20 год ще има още едно поколение тоест 14 млрд човека нека да пафкат цигари и смъртните случаи ще сe увеличат реципрочно на увеличеното население на планетата какво не ви е ясно. Не пушачите се увеличават, а населението се увеличава и за туй нараства смъртността . А че раждаемостта се е увеличила никъде абсолютно нищо все едни смърти виждате.