Солта повишава кръвното налягане

Полуфабрикатите са пълни с натриев хлорид
12 юни 2017 11:30, Eкип на Puls.bg
0
Солта повишава кръвното налягане
Reuters

Всеки е чувал поне веднъж през живота си препоръките за ограничаване на солта. Лекари, диетолози и загрижени роднини често говорят за вредите от прекомерния прием на сол, но какъв е механизмът, по който големите количества сол ни вредят? 

Полуфабрикатите, пакетираните храни, бързите закуски, мезетата, китайската храна и много храни са източници на огромни количества сол. Близо 2/3 от европейците и над 90% от американците консумират около 8 грама сол дневно, което е над препоръчителното максимално количество от 6 грама сол (в тях се съдържат около 2300 мг натрий).
 
Основният проблем с приема на сол идва от съдържащият се в нея натрий (натриев хлорид - готварска сол). Човешкото тяло има нужда от натрий за почти всички физиологични функции и не може да оцелее без този елемент. 
 
Твърде високият прием на натрий води до тежки тъканни и функционални нарушения в тялото. Натрият се натрупва в кръвоносната система и поради химичните си свойства води до привличането на повече вода в кръвоносните съдове – така се запазва общият солеви баланс на кръвта. По-голямото количество вода води до увеличаване на налягането в кръвоносните съдове, което води до хипертония – патологично завишеното кръвно налягане.
 
С течение на времето, високото кръвно налягане упражнявано върху стените на кръвоносните съдове води до разтежение, загуба на еластичност и увреждане на структурата им. Тези фактори позволяват натрупването на мазнини, кръвни плочици и други отломки върху увредените стени на съдовете – върху тях се развиват отлагания, познати като плаки.
 
Тези плаки стесняват съдовете и затрудняват протичането на кръв, което означава че сърцето започва да работи още по-усилено за да компенсира забавянето. Извънредната работа на сърдечния мускул обуславя по-бързото му износване и предразположението към сърдечносъдови заболявания при страдащите от хипертония.
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари