Лятна почивка – без кои хапчета да не тръгваме?

Дебнат ни много вируси
8 юли 2017 18:00, Eкип на Puls.bg
6
Лятна почивка – без кои хапчета да не тръгваме?
Снимка: Reuters

Опасността от здравословни инциденти е по-висок при деца, възрастни хора, хронично болни. Те изискват по-благоприятни условия, умерено слънцегреене, предпазване от дехидратация или простуда. Ухапванията от насекоми са с по-голяма честота в детска възраст. Там са по-чести и травмите. Бременните са рискови за дехидратация и колаптични състояния. Хронично болните (от сърце, бъбреци, черен дроб) имат специфични нужди и изсквания, които трябва да се оценят. Желателно е почивката при всички тях да бъде в или близо до населено място с медицински пункт. 

Ваканциите с включени екстремни спортове (кану, гмуркане, парашутизъм, дълги пешеходни или моторизирани преходи и т.н) са придружени от съответен риск от заниманието. За тях се препоръчва добра подготовка, инструктаж, придружител и бърз достъп до медицински екип при сериозно усложнение. Не на последно място са и стандартното плуване и игра в море, реки, езера, басейни, които носят риск от травми или давене. Комбинацията на вода със слънце е рискова за прегряване, слънчев удар и изгаряне на кожата.
 
Всички трябва да бъдат наясно, че самолечението може да бъде опасно. При най-малко съмнение за сериозен проблем или усложнение е най-добре да се направи консултация с лекар. Въпреки това идеята за медицинска аптечка трябва да „узрее в главата“ на всеки, подхождащ сериозно към здравето си. Разбира се, има значение мястото и продължителността на почивката.
 
При здрави хора лятото създава риск от слънчев удар и изгаряне на кожата. Първа препоръка е предпазване посредством шапки, адекватно облекло, прием на достатъчно течности и покриване на кожата със защитен крем. При настъпило прегряване може да се наблюдават прималяване, гадене, главоболие, дори загуба на съзнание. Важно е поставянето на човек на сянка, лягане охлаждане на главата и почивка. Допълнително може да се приеме обезболяващо при дълго главоболие.
 
Изгарянето на кожата може да стане в различна степен, като появата на мехури и нарушаване на цялостта и задължително изискват лекарска помощ. Важно е доброто хидратиране на зоните със специални кремове и охлаждането им до успокоение. Могат да се приемат противовъзпалителни и обезболяващи поради вероятното зачервяване, болка, фебрилитет. При разраняване на кожата помагат мазила за регенериране, витамин Е и А, противовъзпалителни кремове.
 
 

6
Още от
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз не познавам много хора от БАН, около 13 - 14. Само 2 семейства... И всред възрастните от всяко семейство има сериозни психични отклонения. А младите всички са запалени евроатлантици, живеещи в паралелна реалност... И то за тях си е друга реалността - от малки се знае в коя катедра на кой университет ще преподават. По - тъпичките ги пращат в чужбина, защото не могат да издържат на битката за столчета... Купуват им по една къща, плащат им да завършат по един БАК в някой обществен университет...
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако сте на БГ черноморието, медикаменти против диария и обезводняване.
4
0
 
7
 
! Отговори
До /./ -Преди 30-ина преди 8 месеца
г. било установено, че 7% от работещите в БАН са с психични отклонения - става въпрос за освидетелстваните, с поставена диагноза. Познавам някои от тези хора, сега те са пред пенсия, други се пенсионираха в последните години. Всички до един са деца или внуци на хора, които са били на силни позиции в научните институти някога. Бедата е, че повечето са с научни степени и гласуват при обсъждания. И сред моето поколение има такива, все са професорски, не знам колко % са в цялата БАН
3
0
 
9
 
! Отговори
/./ преди 8 месеца
Не тръгвайте без психотропните че аман от откачалки. Пийте си редовно хапченцата, няма само да ви търпим изблиците на лудост я.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Лятна почивка – без кои хапчета да не тръгваме?" - без сините, без сините.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-важното е да си носите антикукурина...

Макадамия – австралийският орех на дълголетието
Макадамия – австралийският орех на дълголетието

Макадамия – австралийският орех на дълголетието

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате
Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате