Храни, които да не държим в хладилника

По-добре е бананите да са на стайна температура
Обновена: 31 дек 2017 14:54 | 31 дек 2017 14:52, Eкип на Puls.bg
5
Храни, които да не държим в хладилника
Снимка: Reuters

Поставянето на храната в хладилника или фризера е много удобно средство за запазване на качеството й. Оказва се обаче, че този метод е ефективен само в случаите, когато смятаме да консумираме храната след кратко време, например на следващия ден. Има много хранителни продукти, включително пресни плодове и зеленчуци, които значително влошават качеството си при продължителен престой в хладилника.

 
И понеже не във всяка къща има вечно гладни тийнейджъри, които бързо да „опустошават“ храната, добре е да се знае кои са продуктите, които трябва да изяждаме приоритетно, за да не се налага да престояват дълго в хладилника.
 
Специалистите, които изследват състава на храните, са определили десетки продукти, които при няколкодневен престой в хладилник или фризер губят голяма част от хранителната си стойност. Много от тези продукти присъстват редовно на трапезата ни и се оказва, че грешим като допускаме прекалено дългия им престой в хладилника.
 
Банани – доказано е, че биоактивните им съставки се запазват в активна форма за много по-дълго време, когато бананите се държат на стайна температура. Дългият престой на банана в хладилника не само ще унищожи някои от тях, но и ще прекъсне зреенето на плода, ускорявайки гнилостните процеси.
 
Картофи – добре познат факт е, че картофите трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място. Хладно, да, но не и мразовите. В условията на ниски температури в хладилника и фризера част от скорбялата в картофите може да се трансформира в по-прости захари, които подхранват растежа на бактерии, които бързо повреждат зеленчуците и може да доведат до хранително натравяне след консумацията им.
 
Чесън – макар на външен вид да остава непроменен, след частично или пълно замразяване на чесъна се ускоряват процесите на прорастването му и дори държан в хладилник, той за кратко време покълва. Вкусовите му качества може да се запазят, но част от полезните му съставки се деактивират.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
7
 
! Отговори
Старата преди 6 години
Ана много малко продукти давате за пример .Марулата във фризера става на течност при размразяване .Сиреч не става за дълбоко замразяване .А картофите се бланшират за по 3-5 минути във солена вряща вода .След това се слагат във фризера бланширани и готови за пържене и нищо им няма за месец ,два . Бананите искат да узреят в стайна температура понеже се берат зелени .Както портокалите и мандарините .Ана ааа , ЧНГ 2018 !
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много стар модел хладилник.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бананите по принцип са като дрогата. Не всеки може да продава.Защото реално се продава въздух. Всички банани идват зелени и се "узряват" изкуствено в топло и влажно помещение докато станат жълти. Сега колко полезни съставки имат не знам.За портокалите знам, че ги "пекат" ако не са достатъчно узрели (оранжеви) и ги мажат с мазила за да им блести кората. Така че ако използвате портокалови кори за ядене първо ги измийте много добре със ***.Който може да си бере банани и портокали от дървото...
2
1
 
8
 
! Отговори
Anton преди 6 години
Етилен и етанол са различни неща.
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас бананите напълно законно ги обгазяват с алкохол и затова покафеняват и се скапват след ден-два.