За перспективите пред родната неврология

Интервю на Puls.bg с акад. Иван Миланов
Обновена: 11 юни 2018 13:59 | 1 юни 2018 20:56, Румяна Тасева
9
За перспективите пред родната неврология
Източник: Личен архив

Акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н. е роден през 1954 г. в Стара Загора. Завършва Медицинския университет в  София. От 1981 до 1983 г. е участъков лекар в Общинска болница в Своге. През годините е бил асистент по клинична електромиография в ИСУЛ,  старши асистент в III неврологична клиника на Медицинска академия и  главен асистент в отделение за двигателни нарушения към III неврологична клиника, СБАЛНП „Св. Наум“-София. От 1997 до 2001 г. е доцент по неврология към III неврологична клиника, СБАЛНП „Св. Наум“, а от 2001 г. е професор по неврология.

Акад. Миланов е заемал длъжностите зам.-ректор на Медицински университет, София, както, изпълнителен директор на Университетска болница “Св. Наум“, както и  зам.-министър на здравеопазването. От 2010 до 2011 г. е началник Неврологична клиника МБАЛНП „Св. Наум, а от 2012 г. до сега е нейни изпълнителен директор. Акад. Миланов е първият български невролог академик в БАН, и е председател Българското дружество по неврология. Той е автор на 560 научни публикации, на монографии, учебници и ръководства.
 
- Какво интересно очаквате да се случи в неврологията през следващите 5 години?
 
Очаквам да има ефективно лечение за пациенти с мигрена, Паркинсонова болест и множествена склероза, да се появи лечение за латералната амиотрофична склероза и наследствените миопатии.
 
Ако трябва да подберете три от най-важни достижения в неврологията, споделени с колегите Ви по време на конгреса, кои ще са те?
 
Лечение на мигрена с моноклонални антитела, възможност за лечение на мозъчни инсулти и след 4 часовия прозорец и новите перспективи за лечение на множествена склероза. 
 
- Вие сте развил много лечението на двигателните нарушения (Паркинсон и множествена склероза) и болката в България. С кои постижения в диагностиката или лечението на множествената склероза се гордеете най-много?
 
Най-важното беше създаването на специализирани центрове по Паркинсонова болест и множествена склероза към университетските болести и създаване на национални консенсуси за диагностика и лечение на тези заболявания. Преодоля се хипердиагностиката на Паркинсоновата болест.
 
 

9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Наблюдател
---------------------------------------
Учил е,специализирал е и и затова има милиони.Макар,че не си му ги броил.Лекарите трябва да са милионери,а не мутрите с 8-ми класа като оня дето го гръмнаха на Сл.бряг.
6
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
Много фармацевтични фирми изнудва този академик, милиони има и няма спиране. Защо прави конгресите за невролозите на Златните всяка година ? Има фирма за организирането им , чрез нея изнудва фармамафията и прибира парите им . Няма отърване от него - директор на болницата на 4 км., беше зам.- министър - така е като е масон . Тия масони затриха държавата !
5
1
 
0
 
! Отговори
един преди 6 месеца
До Анонимен 2

----------------------------------------
За 150 лв получаваш консултация от АКАДЕМИК,драги. Като си беден върви при селския фелдшер за 20 лв.Академиците са за заможни хора.
4
1
 
1
 
! Отговори
AZ преди 6 месеца
Този е мафиот, безпардонно аморален и криминален тип...
-------------------------------------------------------------------
Защо да е такъв? Защото не иска да ти подгъзува денонощно,безплатно и веднага ли? Никой не кара никого насила да ходи при него.Той без такива плювачи като вас може,ама вие без него не можете.
3
1
 
2
 
! Отговори
... преди 6 месеца
До Анонимен

Национален консултант е. В коя друга област взаимодействие с избрания за номер 1 в страната струва само толкова?
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
150 лв. за преглед !!!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този е мафиот, безпардонно аморален и криминален тип....

Коледен маникюр със снежинки (галерия)
Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут
Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут