За перспективите пред родната неврология

Интервю на Puls.bg с акад. Иван Миланов
Обновена: 11 юни 2018 13:59 | 1 юни 2018 20:56, Румяна Тасева
9
За перспективите пред родната неврология
Източник: Личен архив

Акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н. е роден през 1954 г. в Стара Загора. Завършва Медицинския университет в  София. От 1981 до 1983 г. е участъков лекар в Общинска болница в Своге. През годините е бил асистент по клинична електромиография в ИСУЛ,  старши асистент в III неврологична клиника на Медицинска академия и  главен асистент в отделение за двигателни нарушения към III неврологична клиника, СБАЛНП „Св. Наум“-София. От 1997 до 2001 г. е доцент по неврология към III неврологична клиника, СБАЛНП „Св. Наум“, а от 2001 г. е професор по неврология.

Акад. Миланов е заемал длъжностите зам.-ректор на Медицински университет, София, както, изпълнителен директор на Университетска болница “Св. Наум“, както и  зам.-министър на здравеопазването. От 2010 до 2011 г. е началник Неврологична клиника МБАЛНП „Св. Наум, а от 2012 г. до сега е нейни изпълнителен директор. Акад. Миланов е първият български невролог академик в БАН, и е председател Българското дружество по неврология. Той е автор на 560 научни публикации, на монографии, учебници и ръководства.
 
- Какво интересно очаквате да се случи в неврологията през следващите 5 години?
 
Очаквам да има ефективно лечение за пациенти с мигрена, Паркинсонова болест и множествена склероза, да се появи лечение за латералната амиотрофична склероза и наследствените миопатии.
 
Ако трябва да подберете три от най-важни достижения в неврологията, споделени с колегите Ви по време на конгреса, кои ще са те?
 
Лечение на мигрена с моноклонални антитела, възможност за лечение на мозъчни инсулти и след 4 часовия прозорец и новите перспективи за лечение на множествена склероза. 
 
- Вие сте развил много лечението на двигателните нарушения (Паркинсон и множествена склероза) и болката в България. С кои постижения в диагностиката или лечението на множествената склероза се гордеете най-много?
 
Най-важното беше създаването на специализирани центрове по Паркинсонова болест и множествена склероза към университетските болести и създаване на национални консенсуси за диагностика и лечение на тези заболявания. Преодоля се хипердиагностиката на Паркинсоновата болест.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Наблюдател---------------------------------------Учил е,специализирал е и и затова има милиони.Макар,че не си му ги броил.Лекарите трябва да са милионери,а не мутрите с 8-ми класа като оня дето го гръмнаха на Сл.бряг.
5
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Много фармацевтични фирми изнудва този академик, милиони има и няма спиране. Защо прави конгресите за невролозите на Златните всяка година ? Има фирма за организирането им , чрез нея изнудва фармамафията и прибира парите им . Няма отърване от него - директор на болницата на 4 км., беше зам.- министър - така е като е масон . Тия масони затриха държавата !
4
1
 
0
 
! Отговори
един преди 5 години
До Анонимен 2----------------------------------------За 150 лв получаваш консултация от АКАДЕМИК,драги. Като си беден върви при селския фелдшер за 20 лв.Академиците са за заможни хора.
3
1
 
1
 
! Отговори
AZ преди 5 години
Този е мафиот, безпардонно аморален и криминален тип...-------------------------------------------------------------------Защо да е такъв? Защото не иска да ти подгъзува денонощно,безплатно и веднага ли? Никой не кара никого насила да ходи при него.Той без такива плювачи като вас може,ама вие без него не можете.
2
1
 
2
 
! Отговори
... преди 5 години
До АнонименНационален консултант е. В коя друга област взаимодействие с избрания за номер 1 в страната струва само толкова?
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
150 лв. за преглед !!!