Снимка: istock
|
Крушите са прекрасен, сочен и сладък плод, който освен това е и невероятно полезен. Любопитен факт за тях е, че зреят много по-добре не на дървото, а след като бъдат откъснати. Добре узрялата круша се познава по това, че при нежен натиск пръстът ви пропада в тъканта ѝ. Ако изчакате още малко, тя ще презрее и ще започне да губи качествата си. А те са толкова много, че заслужава да похапвате от вкусния плод всеки ден.
Ето 5 от невероятните ползи за здравето от крушите.
Много фибри
Всяка круша съдържа приблизително 6-7 грама чисти фибри в състава си, което е около 20% от препоръчителния дневен прием. До голяма степен фибрите в крушите са под формата на пектин, който доказано намалява холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания.
Редовната консумация на круши подобрява състоянието на храносмилателния тракт, кожата, имунната система, благодарение на невероятните хранителни вещества в състава ѝ.
Защита от рак и здраве за храносмилателната система
Голямото количество фибри в крушите подпомага състоянието на червата, контролира перисталтиката им и подхранва полезните бактерии в тях, необходими за нормалното храносмилане. Доброто състояние на чревната флора до голяма степен е важно за превенцията на ракови заболявания.
Изследване, публикувано в JAMA Oncology сочи, че редовната консумация на круши би могла да снижи риска от рак с до 33%. Голяма роля играят фибрите и в потискането на възпаленията в тялото, които също са един от механизмите, създаващи предпоставки за отключване на ракови заболявания.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase