Как алармата за събуждане вреди на здравето?

Рязкото събуждане има редица негативни ефекти върху здравето
22 апр 2021 17:30, Михаела Лазарова
8
Как алармата за събуждане вреди на здравето?
Снимка: istock

За повечето от нас събуждането с аларма е неизбежно. Ставането рано за работа понякога е невъзможно да се случи от само себе си, особено ако сме свикнали да си лягаме късно заради ангажиментите, които имаме.

Събуждането с аларма обаче вероятно ви носи много стрес. Сигурно сте забелязали как се разтупква сърцето ви, когато чуете силния звук на будилника или телефона си. Ако алармата ви е по-агресивна, за да я чувате в съня си и със сигурност да се събудите, това определено носи много стрес за мозъка и организма.

Това е особено вредно, ако все още сте в дълбокия стадий на съня си. Ако сте заспали сравнително скоро, а алармата ви звънне с всичка сила, това предизвиква внезапен прилив на адреналин, който шокира организма, повишава сърдечната честота и кръвното налягане.

Ако ви се е случвало да имате сърцебиене сутрин, като чуете алармата и скочите от леглото, то е вследствие именно на стреса, предизвикан от прилива на адреналин, според Bustle.

Ако сте забелязали една странна тенденция – да се събуждате минута или две преди алармата ви, то е не само защото сте изградили навик за ставане, а и защото тялото ви се опитва да се предпази от шока, който му предстои, чувайки алармата сутрин. Рязкото събуждане има редица негативни ефекти върху здравето и тялото сякаш „знае“ това.

Какво можете да направите, за да избегнете или поне да редуцирате събуждането задължително с аларма?

Ако не можете да избегнете събуждането с будилник или аларма, помислете поне за намирането на по-тих звук, който да не причинява скок в адреналина.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: адреналинбезсъниесън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До ИвоЧел съм , че има хора, които могат да се събуждат в който си час искат .
3
0
 
6
 
! Отговори
любознателен преди 2 години
Всяко насилствено събуждане е вредно. Както и насилственото заспиване с хапове.Но спасение няма в тоя организиран живот.Най добре е да заспиш когато заспиш и да се събудиш когато се събудиш. Огранизма ти си знае работата и нуждите!Но това е утопия за повечето хора!
2
1
 
6
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Винаги съм се чудил как се будя минути преди будилника.
1
3
 
7
 
! Отговори
Рънърса преди 3 години
От години твърдя, че ставането с аларма разбива здравето, а някои неориентирани хора ме опровергават и твърдят, че ранното ставане било "здраве"