Кои хранителни вещества стимулират колагена?

Вижте кои храни са богати на тях
17 авг 2021 22:06, Михаела Лазарова
2
Кои хранителни вещества стимулират колагена?
Снимка: Istock

Колагенът е много важен протеин, който се синтезира в тялото и от който зависи състоянието на кожата, сухожилията, хрущялите и тъканите в тялото. С напредване на възрастта синтезът на колаген в тялото намалява прогресивно.

За да стимулираме синтеза на достатъчни количества колаген е важно да се храним балансирано и да наблягаме на някои храни, без които усвояването на колагена е по-трудно.

Кои са хранителните вещества, от които зависи оптималното усвояване и нормален синтез на колаген в тялото?

Кои са източниците на тези хранителни вещества?

Протеини

Колагенът също е протеин. Като всички протеини, той се състои от аминокиселини. За да осигурите достатъчно протеини в диетата си, включвайте нетлъсто месо, бобови, ядки, семена, тофу, темпе, мляко.

Глицин

Глицинът е най-разпространената аминокиселина в колагена. По-високите нива на глицин в организма подобряват синтеза и усвояването на колаген. Храните, които съдържат глицин, са сусам, слънчогледови семки, тиквени семки, кресон, бобови, спанак.

Цинк

Цинкът е минерал, който има огромно положително въздействие върху кожата. Той играе важна роля в заздравяването на раните, в контрола на акнето, намалява възпалението и стимулира синтеза на колаген.

Храните, които са богати на цинк, са тиквени семки, кашу, пекан, орехи, овес, бобови, пълнозърнести храни, морски дарове, риба.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: кожабръчкиколаген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
10
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Желатин (животински) + Витамин С. В един буркан 800 мл гореща вода се разтваря едно пакетче желатин (след като набъбне в малко студена вода) на др.Йоткер (свински). Слага се малко захар, някакъв сироп - най-важното - сока от половин лимон и се слага в хладилника да се стегне. На сутринта се изяжда половината, вечерта другата половина и прави доза за следващият ден. Така се прави един месец. По този начин ми се оправиха коленете. Желатина има набор от аминокиселини които стим. произв. на колаген.