Кои храни са позволени и кои не при камъни в бъбреците?

Пийте сок от грейпфрут
16 окт 2021 08:48, Михаела Лазарова
5
Кои храни са позволени и кои не при  камъни в бъбреците?
Снимка: Istock

Бъбреците са органи с незаменими функции в човешкото тяло. Без бъбреци животът е немислим. Бъбречната функция е широкообхватна и контролира редица процеси в тялото, включително кръвното налягане, филтрацията на кръвта, работата на ендокринната система, извеждане на отпадните продукти.

Когато бъбреците се задръстят от камъни, това може да попречи на нормалната им функция. Камъните са минерални формации, които се образуват в легенчетата на бъбреците и могат да се отделят от тях, потегляйки по пътя на пикочната система. По-малките песъчинки и камъчета обикновено се изхвърлят от организма, но ако са по-големи, те могат да предизвикат опасно запушване на уринарните пътища.

Ако имате камъни в бъбреците, трябва да знаете, че има храни и напитки, които е добре да консумирате, за да намалите рисковете тези камъни да се увеличат, както и да спомогнете за тяхното изхвърляне от организма. Също така има храни, които трябва да избягвате, защото създават предпоставка за новообразуване на камъни, както и уголемяване на масата на съществуващите такива.

Какво да консумирате и какво да избягвате при камъни в бъбреците?

Яжте горски плодове

Горските плодове са много богати на антиоксиданти, минерали, фибри и въглехидрати. Антиоксидантите в тях имат свойството да допринасят за потискане на възпалението, за ускоряване на отделянето на урина и намаляване на риска от бактериални инфекции в пикочните пътища. Така горските плодове допринасят за по-лесното изхвърляне на камъните от бъбреците, а също и намаляват риска от повторна поява.

Избягвайте газирани напитки, включително без захар

Газираните напитки са висококиселинни. Това важи и за диетичните им варианти, които са предпочитани от мнозина. Високите нива на киселини в храните и напитките, които консумираме, създават условия за образуване на камъни в бъбреците, както и уголемяване на съществуващите такива.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
задръстят от камъни, а при такива като Мих. . а. . .ела се задръстват от словестни диарии! Изключително професионален език на обяснение! Благодаря бг.днес за обясненията!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Където има горски плодове, има и мечки. Ако имате късмет, да срещнете някоя, докато събирате горски плодове, освен отделителната система и бъбреците, ще прочистите и храносмилателната.
3
0
 
5
 
! Отговори
Българският фураж преди 1 месец
Е пълен с ГМО. Дори руснаците не ги искат вече.
2
2
 
13
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Де ша ги търсим горски плодове... То полски няма :)))
1
2
 
12
 
! Отговори
Търчим за ваксина преди 1 месец
Само ваксината против корона зараза е полезна. За бъбреци, за мъбреци, за всичко, нали така