400 000 починали в Европа от мръсен въздух

Това сочи доклад на СЗО
24 ное 2023 21:38, Стела Стоянова
23
400 000 починали в Европа от мръсен въздух
Снимка БГНЕС

Почти 400 000 смъртни случая в Европа през 2021 г. се дължат на замърсяването на въздуха и някои от тях са могли да бъдат избегнати, ако замърсителите са били намалени до нивата, препоръчвани от Световната здравна организация (СЗО), сочи разпространен днес доклад на Европейския съюз, цитиран от Ройтерс.

Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) посочи, че в рамките на ЕС замърсяването, причинено от фини прахови частици (РМ2,5), което по-специално засяга хората със сърдечни заболявания, е довело до 253 000 смъртни случая през 2021 г. Замърсяването с азотен диоксид (NO2), най-вредно за хората с диабет, е довело до 52 000 смъртни случая, а кратковременното излагане на озон (О3) е довело до 22 000 смъртни случая.

Ако добавим и редица европейски държави извън ЕС, излиза, че на замърсения въздух се дължат близо 389 000 смъртни случая в Европа, посочва ЕАОС в разпространения си днес доклад за 2021 г.

"Концентрацията на замърсители във въздуха през 2021 г. остана много по-високи от нивата, препоръчани от СЗО в нейните указания за качеството на въздуха", се казва в доклада на ЕАОС, цитиран от БТА.

"Намаляването на замърсяването на въздуха до тези нормативни стойности би предотвратило голям брой смъртни случаи в държавите членки на ЕС", се допълва в доклада.

Най-голям брой смъртни случаи от фини прахови частици през 2021 г. са регистрирани в Полша, Италия и Германия, докато в страни от Северна Европа, като Исландия, скандинавските държави и Естония техният брой е най-малък.

Според доклада смъртните случаи от замърсяване на въздуха с азотен диоксид и озон са най-много в Турция, Италия и Германия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: СЗОмръсен въздух
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Батман преди 4 месеца
ПРЕДИ 3 ПОКОЛЕНИЯ ХОРАТА КАК СЕ ТОПЛИХА ХОРАТА ДНЕС ИМАТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПЕЧКИ ПАРНО ГАЗ, ТАКА ЧЕ ЕДВА ЛИ СЕГА Е ПО ЗЛЕ ОТ ПРЕДИ...
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Странно от де идат тия сиво мръсни облаци горе в небето или обвили върховете на планините, ръсещи дъжд и сняг, после въздухът бил мръсен.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Жътвата от ва-са вече е мръсен въздух.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 10 АнонименТи можеш да ги сметнеш по броя напедалите в софия от твоя гейклуб
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заменете ТЕЦ с АЕЦ. Радиацията нито се вижда както дима, нито мирише и е много екологична.
11
2
 
1
 
! Отговори
ЕС преди 4 месеца
Голям прас! От сеене на дървета не се краде.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Централно спуснати указания на СЗО как да се категоризират смъртните случаи след ваксинация, при хора със сърдечни заболявания и диабет! Данните са 2021 г. нали? Към кого се насочиха първо да ваксинират? Сърдечни, ракови заболявания, диабет и възрастни хора /които впрочем почти сигурно имат точно тези заболявания/. Точно такива "пациенти" на ваксинацията да бъдат отделени като починали вследствие замърсен въздух. Това означава докладчето на СЗО.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Въх, ама верно ли бе?! И как ги изчислиха? хи хи хи
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Апа в Руската Блатная човешкия живот го нямат за нищо и такива статистики не правят. Даже не знаят точно колко са убитите във войната с Украйна
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И как ги изброиха по точно!??!
6
4
 
7
 
! Отговори
Хахахахха преди 5 месеца
Напишете им и ковид, ей тъй ...за статистиката...
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия ,като почнат да се правят на умни та чак смешни.
4
1
 
0
 
! Отговори
rip преди 5 месеца
да си почиват
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
сзо е по - голямо зло от ес и нато. Бъглгария първо трябва да напусне сзо
2
5
 
14
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 месеца
Няма нито един случай на починал от мръсен въздух, престанете да пишете небивалици, с които да оправдавате плюнките по индустрията и автомобилите. Белият дроб на човека по правило е един от най-коравите органи, а това прахта във въздуха ви убие е абсолютна ваша фантазия.
1
2
 
17
 
! Отговори
aaaa преди 5 месеца
И какво излиза във войната в Украйна май от прахови частици жертви няма! Само в Европа имало мръсен въздух и хората умирали от това! Пак почнахте със пропагандата.