Осъдиха любовницата на корумпиран китайски чиновник

Помагала му във вземането на подкупи
Обновена: 3 дек 2014 14:12 | 3 дек 2014 11:58, Елка Василева
3
Осъдиха любовницата на корумпиран китайски чиновник
Снимка: архив, Reuters

Китайски съд осъди любовницата на бивш чиновник от железопътния сектор на пет години затвор, защото му е помагала във вземането на подкупи, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местни медии.

Агенцията отбелязва, че Китай разширява кампанията си срещу корупцията, включвайки в нея и любовници, обвинени в съучастие в съответното закононарушение.

Бившата професионална певица Ло Фей се е признала миналата година за виновна по делото си по обвинение, че е помагала на любовника си Чжан Шугуан да укрие подкупи в размер на почти 2 милиона юана (330 000 долара), съобщиха "Бейджин лийгъл ивнинг нюз" и други китайски вестници.

Според информацията Ло няма да обжалва. От постановилия присъдата съд няма коментар.

Китай отдавна посочва поддържането на любовници като предпоставка за подтикване към корупция, тъй като държавните служители рядко биха могли да си позволят метреса с официалната си заплата. При големите случаи на корупция често има обвинения за "похотлив начин на живот" и често витаят слухове за възможни взаимоотношения между известни личности от развлекателния бизнес или телевизията и високопоставени длъжностни лица, отбелязва Асошиейтед прес.

Любовниците обикновено се спасяват, като просто върнат спечелените пари. Официозът "Чайна дейли" цитира мнението на правни експерти, според които случаят с Ло може да създаде прецедент за съдебно преследване на хора, които са съдействали при корупция.

Чжан е бил заместник-главен инженер във вече несъществуващото министерство на железниците. През октомври той бе признат за виновен за вземане на подкупи в размер на близо 8 милиона долара и получи условна смъртна присъда.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
11
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Не знам какво е условна смъртна присъда, но там често са и ефективни. За сравнение при нас или не се стига до дело, или има оправдателна присъда, много рядко някой условно затвор.

Спонсорирани публикации