"Без будилник": Не просто торта, а сладка магия

Или за "случайно" откритите безкрайно любими занимания
1

Снимка: Личен архив

Сигурно всеки от нас има скрити таланти, за които не подозира и някак случайно открива. После това занимание, в което разбираш, че си добър или просто харесваш много, заема своето важно място в свободното ти време. И се чудиш какво си правил преди това... Никога не е късно да откриеш своето хоби, а и защо да е само едно, както се получи в днешния "Без будилник".

"Всичко започна с един шоколадов сладкиш за Коледа, който не е сложен, но предизвика фурор – хората, които го опитаха, искаха от него, но да го направя аз. Който пробваше да го направи, казваше, че не е същото", разказва ми Антония Димитрова. Запознахме се покрай моето хоби, но да не се отплесваме...

Антония прави много пъти шоколадовото изкушение и в някакъв момент, за разнообразие, започва да търси и други рецепти. Следва шоколадовата сахер торта, после други и някак неусетно се запалва по украсите на сладкишите.

Така открива, че прави торти, които се харесват много на хората около нея. Рецептите намира основно в интернет и комбинира по свой вкус. "Колкото вкусна и прясна трябва да е тортата, толкова и изпипана отвън", категорична е тя.

За тортите, които приготвя, използва основно домашни продукти, които познати й носят от село, защото така е сигурна във вкуса.

Прави ги за поводи на свои близки и приятели, най-вече за рождени дни. "Категорично не ми омръзва, защото влагам голямо желание и е за близки хора", казва тя.

За да "извае" своите произведения, понякога стои будна до малките часове на нощта, защото през деня няма време. По професия Антония е фризьор. Торти прави от около две години, но не мисли да си изкарва хляба с това. "Въпреки че всички ми казват, че трябва", смее се тя.

Смята обаче, че с "масовото" производство магията на тези торти ще се изгуби, освен това много обича професията си. Нея буквално наследява от майка си, която я учи на всички тънкости в занаята.

Според Антония между тортите и прическите има нещо общо - трябва "да имаш ръка" и вътрешно усещане как да се получи.

"Тенденциите във фризьорството стават все по-смели в последните години, особено в цветовете. Така който иска да експериментира, вече има много по-богата гама, с която може да се забавлява", обяснява тя за любимата професия.

За хобито пък казва, че е като терапия. "Нямам търпение някой да има рожден ден или друг повод, за да направя торта. Най-прекрасният момент е, когато стане готова и вече е украсена – това наистина ме прави щастлива", споделя Антония.

Напоследък предпочита да прави шоколадово-орехова торта с два крема – маслен и шоколадово-лимонов.
Запалена е и по народните танци, а една от своите торти наскоро прави за "рождения ден" на групата, с която танцува. А, да, ходи и на йога...

За финал ви предлагаме една от рецептите, на които Антония се е доверила. И кой знае, може това да е и вашето хоби!

За блата са необходими 10 белтъка, 300 г кристална захар, 300 г смлени орехи, 3 с.л. брашно, кора от 1 лимон, ванилия.

Разбийте белтъците на сняг. На тънка струйка прибавете захарта и продължете да разбивате, докато получите гъст плътен крем. Добавете смлените орехи, брашното, лимоновата кора и ванилията. Разбъркайте внимателно. Изсипете тестото в голяма правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в загрята на 180 градуса фурна до порозовяване за около 20 - 25 минути.

За крема пък ви трябват 1 литър прясно мляко, 10 с.л.захар, 8 с.л. брашно - с връх или 150 г, 10 жълтъка, кората от 1 лимон, 2 ванилии, 250 г меко масло, 100 г пудра захар, 200 г стопен шоколад.

В купа разбъркайте заедно брашното, захарта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете жълтъците и малко мляко. Разбъркайте на гладка каша. Долейте останалото мляко и сварете гъст крем.

Разделете крема на две части и го оставете да се охлади напълно. Към едната част прибавете маслото, разбито на пухкав крем със 100 г пудра захар, а към другата - стопения шоколад. Разбийте добре с миксер и двата крема.

Разрежете изстиналия блат по дължина на 3 ленти. Сглобете тортата, като върху едното парче блат намажете от  белия крем, върху него шоколадов и отново блат. Повторете това, докато подредите цялата торта. Намажете тортата отстрани и отгоре с крем и украсете по ваш вкус. Добър апетит!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: тортиБез будилник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
посетете в бг-мама тортената тема. Ще видите невероятни торти - произведения на изкуството.

Спонсорирани публикации