75 г. откакто Червената армия влезе в Аушвиц: Спомен за Холокоста

Как концентрационният лагер Аушвиц-Биркенау стана център на Холокоста
27 яну 2020 20:30, Боряна Павлова
205
75 г. откакто Червената армия влезе в Аушвиц: Спомен за Холокоста
Снимка: БГНЕС

На 27 януари 1945 г. съветските войски внимателно влизат в Аушвиц.

Примо Леви, един от най-известните оцелели, е лежал в болница в лагера със скарлатина, когато освободителите пристигат. Мъжете хвърлили смутени погледи към изтощените тела на хората, към къщурките и малкото оцелели.

"Те не ни поздравиха, нито се усмихнаха. Изглеждаха потиснати не само заради съчувствие, но и заради чувството на вина, че такова престъпление въобще съществува", пише Примо Леви.

Иван Мартинушкин, един от освободителите на лагера, казва по-късно: Видяхме измършавели, измъчени, окаяни хора. Можехме да "прочетем" в очите им, че се радват, че са спасени от този ад.

Още по темата

В продължение на 4 г. и половина нацистка Германия систематично убива 1,1 млн. души само в Аушвиц. От тях почти един милион са били евреи.

Депортираните в лагера са били вкарвани в газовите камери, изтощавани от глад, карани са да работят буквално до смърт и дори убивани в медицински експерименти. Повечето са умрели в газовите камери в комплекса Аушвиц-Биркенау.

В Холокоста общо 6 млн. евреи биват убити от нацистите. Център на този геноцид е Аушвиц.

Какво е Холокоста?

Когато нацистите идват на власт през 1933 г. постепенно започват да лишават еврейското население от собственост, свободи и права. След като Германия окупира Полша през 1939 г., нацистите започват да депортират евреи от Третия Райх към части от Полша, където са създали "гета", за да ги отделят от останалата част от населението.

През 1941 г., по време на германската инвазия в СССР, нацистите започват истинското екстерминиране. Нацистите говорят за инвазиите си като "състезание" между германците и евреите.

Групи германски войници наречени "Einsatzgruppen" започват да убиват цивилни в новозавладените територии в Източна Европа. Към края на 1941 г. са убити 500 000 души, а към 1945 г. жертвите са вече около 2 млн. - 1,3 от които са евреи, пише BBC.

В ешелона на нацистката армия командирите са експериментирали с начини за масово убийство на хора. Смятали са, че застрелването на хората е твърде стресиращо за войниците и трябвало да създадат по-ефективни начини за убийство.

Експерименти с отровен газ, с който са убивани душевно болни в Полша са започнали още през 1939 г. Отровните газове са били вкарвани в затворено пространство, за да задуши хората. Към 1941 г. нациститите успяват да построят газови камери в Аушвиц.

През януари 1942 г. властовите структури на нацистка Германия се срещат на Ванзейската конференция и взимат решение за действия по "Окончателното решение на еврейския въпрос". С други думи убийството на цялото еврейско население на Европа - 11 млн. души. Така се дава начало на Холокоста.

Аушвиц 

Преди германците да дойдат, Аушвиц е бил полска казарма в южната част на страната. След като германците окупират Полша го превръщат в затвор за политически затворници.

По-късно слагат и портата с небезизвестните думи "Arbeit macht frei" - Трудът освобождава. Това става Аушвиц I. С развитието на войната нацистите дострояват още сгради в лагера, сред тях и газовите камери.

Първите хора, които са обгазени са група полски и съветски затворници. Междувременно започва работа по строежа на Аушвиц II-Биркенау. Toчно там са построени и огромните газови камери, в които стотици хиляди души са убивани до ноември 1944 г.

В Аушвиц II-Биркенау няколко големи германски компании откриват заводи и се възползват от безплатния затворнически труд. IG Farben построява фабрика за синтетична гума. Krupp и Siemens-Schuckert също строят фабрики в околността.

До момента на освобождаването на Аушвиц е имало 40 лагера и подлагера.

Как е работел Аушвиц?

Хора от цяла Европа са бутани в малки вагони за добитък без прозорци, тоалетни, седалки или храна, и са транспортирани към концентрационните лагери. Там са разпределяни спрямо това могат ли да работят. Останалите са незабавно убивани.

На втората група от хора са нареждали да се съблекат напълно голи и да отидат до душовете за "обезпаразитяване". Такава процедура няма, душове няма, а има само газови камери. Вместо това надзиратели от така наречения "Хигиенен институт" са пускали отровния газ Zyklon-B и са чакали хората да умрат. Отнемало е 20 минути, а дори и дебелите стени не могат да заглушат писъците на умиращите..

След това идва ред на Сондер командите - други затворници, които са сваляли протези, очила, изкуствени зъби и са влачели телата на загиналите към крематориума.

Вещите на затворниците в концентрационните лагери са били изпращани за сортиране в част на Аушвиц, наречена "Канада". Името не е случайно - смятали са, че Канада е страна на изобилието.

Жертвите

Надзирателите от SS са опитали да скрият престъпленията си и докато съветските войски настъпват са се опитали да унищожат подробните записи за затворниците. Затова е трудно да се установи точния брой на жертвите, но проучванията сочат, че около 1,3 млн. души са пристигнали в Аушвиц и 1,1 млн. са загинали в лагера.

Преобладаващата част от тях са евреи от частите на Европа, контролирани от нацистите. Унгария например е депортирала 420 000 от 437 000-ното еврейското население. 3/4 от депортираните са убити при пристигането си в лагера.

Освен тях жертви са 75 000 поляци, 15 000 съветски затворници, 25 000 роми и синти, както и Свидетели на Йехова, хомосексуални и политически затворници.

Освобождаването

В края на 1944 г. германските власти нареждат преустановяване на убийството в газовите камери. По същото време съветските войски настъпват на Запад. Огромните запаси откраднати вещи от лагерниците са изнесени в Германия.

Решени да заличат доказателства за престъпленията си, нацистите изпращат 56 000 от останалите затворници към други лагери като Берген-Белсен, Дахау и Заксенхаузен. Онези, които са били прекалено слаби, за да ходят, са оставени в Аушвиц. Падащите по време на прехода са застрелвани.

Съветските войски намират в лагера едва няколко хиляди оцелели, когато влизат в Аушвиц на 27 януари 1945 г. Заварват и стотици хиляди дрехи, както и няколко тона човешка коса. Войниците по-късно си спомнят, че е трябвало да убеждават затворниците, че наистина нацистите са си отишли.

По време на 50-тата годишнина от освобождаването Ели Вайзел, един от оцелелите в Аушвиц, казва, че престъпленията в лагера са произвели "мутация от космическо равнище".

"След Аушвиц човечеството не е същото. След Аушвиц нищо никога няма да бъде същото", казва Вайзел.


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
2
 
! Отговори
До162 преди 2 месеца
Ами да не беше влизала, а, умник, гледам честват го и поляците даже, за евреите да не говорим, ако се бяха забравили още някой друг месец на курс ката дъга, можеш ли да сметнеш колко евреи щяха да са през комина, май нямаше да има Израел
161
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Влезна и докара епидемия от холера която отрепа 90 000 лагерницин ...знаминития кадър с булдозера дето заравя хора е баш заради нея ФАКТ
160
2
 
0
 
! Отговори
Претърпял Българин преди 2 месеца
Мутация от космическо равнище.....
159
5
 
9
 
! Отговори
Topo преди 2 месеца
Да живее славната и велика Червена армия ! Да живее Русия ! Да живее господин Путин !
158
3
 
11
 
! Отговори
Аман преди 2 месеца
Аман от този холокост. А холокоста над българите за 30 години. Всеки ден ни напомнят колко са лоши нацистите, а те ли източиха язовирите на България, те ли избиха животните на хората, те ли окрадоха КТБ и т.н.
157
1
 
9
 
! Отговори
До156 преди 2 месеца
Не се прави на умен тука:) 1 и в библията е казано, че евреите ще бъдат гонени, така, че е трудно да се каже Богоизбран, 2 комунистите спечелиха войната и спасиха евреите, затова в Израел честват официално 9 май, та на кой делото е по Богоугодно на комунистите дето спасиха евреите или на демократите дето се мотаха да отворят 2 фронт докато евреите горяха, :) затова и трудно може да се преравнят комунистите към фашисти и Идил, тези не ги честват, те нямат 9 май
156
1
 
10
 
! Отговори
Нека бъдем добри преди 2 месеца
Хора не трябва да се мразим взаимно а да се уважаваме не може да убиваш милиони еи така не зависимо от какъв етнос,раса или религия са под слънцето има място за всички бъдете добри и си простете всичко че един ден всичко се връща на вас и на вашите деца правиш лошо връща ти се лошо вредиш на човек Бог ти праща болести на теб и твоите близки и несполуки!!!Бъдете живи и здрави и не забравяите който,каквото да ви говори има Бог Исус Христос си знае работата закона можеш и да надхитриш но Бог не!!!
155
2
 
4
 
! Отговори
Justice Defender преди 2 месеца
Да наистина нацистите са изгубили напълно човешкия си образ, даден от Твореца Бог на всеки човек, защото са си продали душите на дявола да вършат ненаситно чудовищните му престъпления срещу човечеството, мира,истината и срещу Бога който единствено има право да погубва животи защото Той ги е създал!Всички терористични режими като нацистки,комунистически,ислямски са от покварени в разума,корумпирани алчни за власт,лъжци,крадци убийци и др. злодеи-врагове на Бога и на Божия избран еврейски народ
154
3
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 2 месеца
До дядо йоцо гледа
Третото. Първото е през 1920, второто през 1939, третото -1945, четвъртото - 1980г. Без да броим тези на руската армия преди това. Ако ги броим, то може да е десетото.
153
8
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 месеца
75 г. от кое влизане на Червената армия в Полша? Първото или второто?
152
2
 
15
 
! Отговори
До чебурашката преди 2 месеца
Абе ***, ти пак ли ръсиш глупости, затова ли Израел поканиха Путин послучей 75 годишнината на форума за холокоста, а поляците не поканиха, затова ли направиха Израел 9 май свой официален празник или те не знаят кой ги спаси, ами ти знаеш, хахата
151
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според евреите в Полша повече избити евреи има от самите поляци от колкото от немците. Когато Путин преди месец изкара документи в защита на еврейската версия поляците оревяха света но само с празни приказки не подплатени с никакъв документ.
150
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прихвам от смях как Ганьо седнал да се смее на евреите, че били мързеливи и мърляви. Разбира се, баш такива са. Затова имат най-модерната армия на света, най-безгрешната противоракетна отбрана собствена разработка на света, най-богатите компании в света са основани от евреи, включително технлогични такива, средната заплата в Израел е сравнима с тази в САЩ, най-модерната система за обезсоляване на морска вода и т.н.. А за вас, Ганьовци- празен язовир, 15-годишно BMW E60 и цоцолана със злато.
149
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Внимателно влизат в Аушвиц"???
Ама наистина ли внимателно?
Колко са били внимателни?
Нямам за цел да съдя никого, но тази политическа коректност ми идва малко в повече!
Постарах се да гледам интервюта със свидетели на събитието.
Според самите тях, много от кадрите на които се вижда "внимателното" освобождаване на лагера са режисирани и снимани няколко дни след освобождението.
Истината е съвсем друга - когато са нахлули вътре (буквално) не са очаквали да видят това, което са видели.
148
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
руснаците отрязват доставките, хората измират от глад и после отиват да ги спасяват .. кратка история
147
9
 
5
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 2 месеца
Бе ние дори цяла дума в речника си имаме за тия "измъчените": моше -> мошеник
146
21
 
18
 
! Отговори
Димитър преди 2 месеца
Червената армия ,защо не влезе в ГУЛАГ, съветските концлагери. ? Защо червената армия създаден в България концлагера Белене,където хранеха прасетата с човешки тела ?
145
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

До 171

Там, откъдето мина Червената Армия се възраждаха държави.
Слава на великата Червена Армия - победителка.
144
1
 
13
 
! Отговори
Тони преди 2 месеца
25 000 роми .... да ***, тия пак са се спасили, то само в Пловдив има повече :(
143
18
 
12
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
До Анонимен...... Преди 75 години части на Червената армия освободиха пленниците.....

Да бе, червената армия винаги освобождава. Само, че почти всички от "освободените" съветски граждани са заминали директно във филтрационни лагери или в Гулаг. Защото са били военнопленници.