Как да се грижим за психиката си по време на изолация?

Трябва да бъдем #ОтговорниВкъщи заради коронавируса
17 мар 2020 19:15, Дарена Найденова
22
Как да се грижим за психиката си по време на изолация?
IStockphoto

Коронавирус! Това е най-често изричаната дума през последните няколко месеца. Ситуацията е сериозна и заслужава нашето внимание, но понякога твърде многото информация, препоръки, напътствия и предупреждения могат да повлияят зле на психичното ни състояние. 

Има много тънка линия между това да сме внимателни към нещо и да бъдем обсебени от него. Някои хора постоянно търсят информация за заболелите, за симптомите и развитието на коронавируса. Опитват се да научат колкото се може повече за предпазните мерки, за направата на дезинфектанти и шиенето на маски.
 
Всичко това е добре, тъй като човек трябва да бъде информиран, но вглъбяването във вируса може да се окаже много по-опасно от самия него. Това, което трябва да правите по време на пандемия е да поддържате добра лична хигиена, да стоите повече вкъщи и да спазвате препоръките на компетентните органи.
 
Паниката обаче също е голям проблем по време на пандемия. Затова експертите споделят няколко съвета, с които да поддържаме психичното си състояние в норма.
 
Проверете източниците си на информация
 
В момента ни залива информация за коронавируса. Всеки един сайт, телевизия и вестник превръща заразата в своя централна тема и се опитва да даде на аудиторията си колкото се може повече факти и препоръки.
 
В това море от източници обаче има и такива, които не са много достоверни. Според експерти, е добре да отсеете тези, на които вярвате и са 100% проверени. Най-добре е да търсите информация от Министерството на здравеопазването или от Министерството на транспорта, ако ще пътувате скоро.
 
Също така е хубаво да намалите проверката на думата „коронавирус“. Независимо дали сте се абонирали за новинарски сайтове, хаштагове и новини, не посягайте към телефона веднага щом видите на екрана нещо за заразата.
 
Лин Буфка съветва да оставите телефона си, когато се приберете вкъщи, за да може да се дистанцирате от цялата буря от информация, която ни залива всеки час. „Опитайте се да свикнете, че няма да знаете всичко и това е добре“, казва тя пред CNN.
 
Достъпът до социалните мрежи също трябва да бъде ограничен. Въпреки че чрез тях достигате до много от приятелите и роднините си, те са също поле за изява на фалшиви сайтове, неверни твърдения и множество лъжливи съвети.
 
Информацията там рядко е проверена, затова е по-добре да инсталирате на телефона си новинарски приложения, от които да се информирате, а не да вярвате на всичко написано във Фейсбук.

Признайте страховете си
 
Пандемия е страшно понятие. Когато към него добавим и социалната изолация и затворените търговски обекти, ситуацията се превръща в апокалиптична. Това може да повлияе сериозно на някои хора, които имат страх от смъртта и свързват подобно положение именно с нея и края на света.
 
„Страх от смъртта е заложен дълбоко в душата на всеки от нас“, казва Буфка. Тя допълва, че трябва обаче да се замислим колко реалистичен е този страх и какъв е процентът да стигнем до такъв край.
 
Още съвети как да опазите психиката си по време на коронавирус, четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста е напрягащо седенето вкъщи толкова дълго време. Аз се справям с тревогата и безпокойството , като пия хранителната добавка good better best и се чувствам доста по- уравновесена. Така се справям с цялата тази ситуация
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След тази пълна изолация ще бъдем най-здравите луди! Е, тогава не знам как ще ни управляват управляващите...
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувствам се жив.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минах на антидепресанти,то не се издържа.Пак ми е тревожно, но по-малко.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ръкоблyдец сложи минус на човека с камината, разходките и музиката???!!!!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да се грижим за психиката си по време на изолация?--------------Много секс, хубава музика - Ханс Цимер, Томас Бергерсен, "Сикрет Гардън"..., и хубави книги!Ако не живеете в града - дълги разходки с момата и кучето сред природата!Вечерта - готино филмче, чаша вино с момата пред камината и разбира се секс!!!-)))))
12
3
 
4
 
! Отговори
SS преди 4 години
В самоизолация съм близо месец още преди да въведат извънр.положение.Причината съпругата е азиатка и се самоизолирахме в един от селските ни имоти в едно планинско селце.Тук времето е спряло.Какво правим ли? Свършихме презарвативите,тя готви и дърдори а аз си намирам работа че няма какво да правя.Иначе ако не бърбори и не се шегуваме ще хвана гората.
11
3
 
3
 
! Отговори
... преди 4 години
До ТаняТанче, дай ключа за задния двор на мъжа си и вервай ми, всичките ти атаки ще изчезнат на секундата. Даже и ще ги забравиш, като ти отпуши фунията.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А па сънувам умен и честен гербаджия! Будя се и виждам, че е било само сън!
9
2
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Псувайте властите, главния прокурор особено.Много е разтоварващо.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз също загубих сънят си.Сънувам че вирусът идва и се будя.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що ве, аурата на вожда не те ли пази???? Кви са тия паник атаки! Бъди благодарна че нямаш разтpoйство!
6
3
 
4
 
! Отговори
Таня преди 4 години
Преди два дни започнах да получавам панически атаки.Към кого да се обърна за помощ? Може ли сега да се ходи на терапевт?
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тая бих се погрижил без лични предпазни средства! Па после ще видим, антибиотици ли ще е, кво ще е...
4
1
 
9
 
! Отговори
Киро Брейка преди 4 години
Ивинявайте днес.бг, но вашия сайт е на 99% нафрашкан с теми за вируса и след това изтипосвате тази тема, където се казва, че псохозата е най-голямото зло за хората. А Психозата от кого се създава, бе? Не е ли от статии, като вашите бе?
3
6
 
7
 
! Отговори
Султана преди 4 години
Пия от сутрин до вечер ,не знам за короната ,ама алкохолиза ми е в кърпа вързано
2
3
 
9
 
! Отговори
чичо преди 4 години
Домашните ви любимци ще се радват, че сте с тях.
1
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 4 години
Трудно работа да ви кажа ! Трудно ще е за хипохондриците само! Хората със здрава психика, Ще се кефят че ги задължават да са си в къщи даже!-:) Психозата е невероятна. Младо и старо с маски на всякъде. Подлудиха го тоя българин !

Спонсорирани публикации