Рецептата Dnes: Ръжен хляб по шведски

С хрупкава коричка
7 апр 2020 10:16, Илияна Николова
0
Рецептата Dnes: Ръжен хляб по шведски
Снимка: iStock

Продукти:

450 мл вода
100 г кафява захар
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица портокалова коричка, настъргана
1 и ½ чаени лъжици ким
1 и ½ чаени лъжици сминдух
675 г пшеничено брашно
200 г ръжено брашно
2 пликчета суха мая (7 грама)
2 яйца на стайна температура
 
Приготвяне:
 
Загрейте водата, докато заври. Добавете към нея захарта, олиото, солта, портокаловите корички, кима и сминдуха. Оставете да ври 3 минути. Свалете от котлона и охладете. В голяма купа пресейте половината от пшениченото брашно с маята. Прибавете към охладената вода с подправките. Разбийте с миксер за 2 минути. Добавете яйцата и разбийте. Добавете другата половина пшеничено брашно, разбийте за 1 минута. Добавете ръженото брашно. Разбийте. Ако се налага прибавете още малко от пшениченото брашно.
 
Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност за месене. Месете с ръце в продължение на 10 минути, докато стане много пухкаво и еластично. Оформете топка. Сложете го в леко намазнена купа и го покрийте, за да втаса за час и половина в топло помещение. След като удвои размера си, разделете тестото на 2 топки. Оставете ги да почиват 10 минути. От двете топки оформете два продълговати хляба, които да поставите в леко намазнени продълговати форми за печене. Намажете с малко мазнина и отгоре с помощта на четка. Оставете да втасат още 1 час, както са във формата. Печете в загрята на 200 градуса фурна за 35-40 минути или до суха клечка.
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации