Учени с генетичен анализ на свитъците от Мъртво море

Свитъците съдържат основите на Стария завет
3 юни 2020 07:37, Ния Христова
20
Учени с генетичен анализ на свитъците от Мъртво море
Снимка: Pixabay
Учени приложиха генетичен анализ върху Свитъците от Мъртво море. Те пробваха да установят дали правилно се съчетават фрагментите от древните ръкописи, съобщиха БТА и "Ройтерс".
 
Свитъците представляват древни религиозни ръкописи, съдържащи основите на Стария завет. През 1947 г. бедуин случайно открива първите ръкописи, а през следващите години са намерени още фрагменти в 11 пещери край Кумран, на Мъртво море.
 
Много ръце се докосват до свитъците, а заради възрастта им те са фрагментирани и не добре запазени.
 
Те са създадени преди две хиляди години и са най-значимата археологическа находка в историята, смята Одед Рехави от университета на Тел Авив, Израел. Той обясни, че кумранските свитъци съдържат някои от най-древните версии на Библията и са от изключителен интерес за християни, мюсюлмани и евреи. 
 
Рехави обясни пред ДПА, че е направен ДНК анализ на образци от близо 35  фрагмента, който е потвърдил, че определени части от ръкописите са части от едно цяло. В един от случайте е станало ясно, че фрагментите от един ръкопис не са съчетани правилно, както се смяташе досега.
 
"Установихме, че една част от фрагментите са от ръкопис върху овча кожа, а една малка част - върху кожа от крава", казва Рехави. Той обясни, че генетичният анализ е установил, че овчата кожа не била от едно животно.
 
Това е доказателство, че фрагментите не само не са от един ръкопис, но са създавани в различни региони, защото в Юдейската пустиня кравите няма как да оцелеят.
 
Резултатите от анализа навеждат на заключението, че по едно и също време в еврейското общество са циркулирали различни версии на книгата, което е в контраст с текстовете, които по-късно са възприети от юдаизма и християнството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
библията е съставена от няколко избрани от голям брой свободно преразказани съчинения всичките написани доста години след описаните събиния и в последствие редактирани от църквата както и е угодно.да са живи и здрави вярващите.
16
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Т.Шакима известен резон в твърдението горе.И то е заради особеностите на двете животни:-Овцата е така устроена,че може да пасе и изключително ниска растителност,недостъпна за кравите ..и конете.А в пустинята 1-2 см зеленинка си е лукс..
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предвид това, че евреите не вярват в Христос, не може да се доверим напълно на техните сведения.Те нямат полза да казват неща, които ще направят тяхната вяра на пух и прах.Трябва да има мнения и изследвания от повече места.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ния Христова, преди да пишете, научете граматиката.
13
0
 
2
 
! Отговори
Dr. Know преди 3 години
До MaйMyнaтаНе знам защо ме храктеризирате като "Библейско чадо". В коментара не съм дал индикация че познавам Библията, а само това какво е мнението ми относно статията и противоположните на моя коментар.Нямам излишно време за полемики. Пиша изключително рядко в социалните мрежи. През деня се опитвам да удължавам живота на хората, а през нощта се опитвам да спя!Мир и хармония пожелавам!
12
4
 
2
 
! Отговори
datirovka преди 3 години
Обзалагам се, че тези свитъци не са на 2000 години. Който иска да вярва на тая нелепица, че бедуин ги е открил след 2000 години в някакви пещери. Все едно там никой не е влизал 2000 години. Да не говорим, че дори не са били заровени, а просто там си лежали. Пълни измислици.
11
0
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Цитат от статията:"В един от случайте е станало ясно..."Г-жо Ния Христова, проверете пак как се образува множествено число на Български език !!!Писна ми от неграмотни коментари, но от неграмотни статии ме побиват тръпки !!!
10
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Немски лингвисти още в 19-ти век установяват, че текстовете на Стария завет са от най- малко 5 различни източника: - "J" - Яхвистки текстове на свещеник от Юда; "E" - Елохистки текстове на свещеник от северното царство Израил; "P" - Свещенически текстове на свещеник от Аароновите потомци; "D" - Второзаконнически текстове на пр. Еремия и всички текстове на Стария завет обединени и изгладени в едно от - "R" - текстове на Редактора Ездра.
9
5
 
4
 
! Отговори
Judas priest преди 3 години
Скоро ще се разбере от какво е умряло мъртво море.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво е да имаш банан под ръка,демокрацията ни донесе много банани.
7
10
 
5
 
! Отговори
Отца и Сина преди 3 години
Религията ,необходимото зло..
6
11
 
3
 
! Отговори
Мозес преди 3 години
След като пламна храста в Синай,и ми проговори,разбрах че съм объркал билките за чая!
5
9
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaта преди 3 години
До 3Ти библейско чадо, кво разбра от светото писание? Я да разкажеш, да разтълкуваш и обясниш на нас по дърветата!
4
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предава се пракелно голямо значение на някакви си религиозни текстове...
3
3
 
17
 
! Отговори
Dr. Know преди 3 години
До MaйMyнaтаХората явно ценят артефактите и предметите, които имат вечна стойност. Да не говорим че за 1/3 от човечеството това са Божии слова.За маймуните - това са вехти парцали. Не може да се сравни с един банан! Хайде със здраве!
2
27
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaта преди 3 години
И кво точно искат да прочетат от тия вехти пapцaли, че пък и най ценната находка били
1
10
 
13
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Тия пък! Нямало как кравите да оцелеят в пустинята. Аз като имам пуловер откамилска вълна, това значи ли, че си гледам камили пред блока?Тия хабер си нямат какво правят. Само харчат чужди пари.

Спонсорирани публикации