Илон Мъск VS Джеф Безос в борба за интернета, идващ от космоса

Двамата най-богати мъже спорят къде да разположат сателитите си
27 яну 2021 21:00, Нели Христова
60
Илон Мъск VS Джеф Безос в борба за интернета, идващ от космоса
Снимка: БГНЕС

SpaceX и Amazon - две компании, управлявани от двамата най-богати мъже в света, които са готови да премерят сили една с друга. Общата им цел - базиран на сателити интернет, доведе до сблъсък между двете компании, като SpaceX обвинява Amazon в "задушаване на конкуренцията", а Amazon обвинява SpaceX, че се стреми да "отслаби конкуренцията още в началото".

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на SpaceX, има нетна стойност от 209 милиарда долара, а Джеф Безос, главен изпълнителен директор на Amazon, има нетна стойност от 192 милиарда долара. Само за сравнение - дори по-ниската цифра е била по-висока от годишния брутен вътрешен продукт на повече от половината страни в света през 2020 г., според Международния валутен фонд.

В центъра на схватката между двете компании е скорошният опит на SpaceX да модифицира лиценза си за Starlink, масивна плеяда от интернет спътници, от които SpaceX вече е изстрелял повече от 900. Компанията вече има разрешение от федералното правителство на САЩ да изстрелват хиляди сателити, които да изградят Starlink, а по време на неотдавнашни заявки пред Федералната комисия по комуникациите, SpaceX заяви, че иска да постави няколко хиляди от тези сателити на по-ниска надморска височина от предварително планираната или разрешената.

Предложената промяна може да постави спътниците на Starlink на пътя на друго изкуствено съзвездие, наречено Project Kuiper, което е дело на Amazon. Компанията все още не е пуснала сателити, но е осигурила FCC лиценз за проекта.

Бъдещите планове на Amazon включват извеждането на някои от нейните спътници в орбита на около 590 км  над земната повърхност. Промените в лиценза, които иска SpaceX, биха позволили на компанията да изпрати около 3000 от своите спътници на височина между 540 и 570 км, което според Amazon е твърде близо. Компанията твърди в своето възражение, че сателитите Starlink на тази височина могат да причинят повече смущения в сигнала на сателитите Project Kuiper и други близки сателитни мрежи.

Но SpaceX опроверга тези опасения. Директорът на спътниковата политика на SpaceX Дейвид Голдман заяви в писмо от 22 януари до FCC, че неговият конкурент е стигнал до тези заключения само чрез "подбиране на данни" и "игнориране на по-голямата част от модификацията", предложена от SpaceX.

Самият Мъск публикува няколко поста в Twitter във вторник, заявявайки, че "не е полезно на обществото да пречи на Starlink днес заради сателитна система на Amazon, която, в най-добрия случай, ще е в експлоатация след няколко години".

Amazon също отвърна с изявление: "Фактите са прости. Ние проектирахме системата Kuiper, за да избегнем намеса в Starlink, а сега SpaceX иска да промени дизайна на своята система. Тези промени не само създават по-опасна среда за сблъсъци в космоса, но също така увеличават радиосмущенията за клиентите. Въпреки това, което SpaceX публикува в Twitter, предложените от SpaceX промени биха затруднили конкуренцията между сателитните системи. Очевидно е в интерес на SpaceX да задуши конкуренцията още в началото, ако може, но със сигурност не е в интерес на обществото."

От своя страна SpaceX позиционира предложената промяна на системата Starlink като такава, която е по-добра за управление на трафика и потенциални сблъсъци в космоса, което индустрията широко признава като нарастваща заплаха. По-евтините сателити и ракети предизвикаха безпрецедентен скок в броя на обектите, разположени в космоса. Голяма част от това увеличение и прогнозираното увеличение се дължи на компании като Amazon и SpaceX, които искат да разположат хиляди сателити в орбити под 2000 км - най-пренаселената зона в космоса.

Поставянето на сателити в по-ниски орбити обикновено се счита за най-добра практика, защото, ако сателитът се повреди, гравитацията на Земята може да го извлече извън орбитата - и далеч от други спътници - по-бързо. Сателитите, които умират на по-голяма надморска височина, могат да се превърнат в неконтролируеми снаряди, които се задържат в орбита с години или дори десетилетия. Например, неработещ руски спътник за комуникации и спътник, принадлежащ на базираната в САЩ телекомуникационна фирма iridium, се сблъскаха на около 789 км над Земята през 2009 г., създавайки огромно поле за отломки, което все още е в орбита и представлява постоянен риск за близките спътници.

Amazon твърди в документи, подадени във FCC, обаче, че предложените от SpaceX промени всъщност могат да изложат сателитите Starlink на риск от сблъсък със спътниците на Kuiper. Сателитите Starlink могат да се навият в орбити до 30 км над или под орбитата, за която са лицензирани да използват, и това означава, че спътниците SpaceX, разположени на 560 или 570 км, могат да попаднат по пътя на сателитите на Project Kuiper, лицензирани на близки височини, заявява говорител на Amazon пред CNN Business.

Според документите на FCC SpaceX се е съгласил, че ще ограничи сателитите на Starlink до "надморска височина от 580 км или по-ниска". Но дали това ще представлява проблем ще стане ясно едва когато Amazon започне да изстрелва свои собствени сателити. Изобщо не е ясно и дали SpaceX ще се придържа към обещанието си, преди Amazon да започне да изгражда собствено съзвездие. Amazon не е казал кога ще започне да пуска своите сателити, но лицензът на FCC на компанията му позволява да направи това до юли 2026 г. за да изгради поне половината от планираното си съзвездие.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
besen преди 9 месеца
И ДВАМАТА СА ОТКАЧАЛКИ И ПОСЛЕЩЕ КАЗВА СВЕТА ОЛЕЛЕ
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Комунистите ни прецакаха ! Интернета в космоса можеше да е Български ! :)
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 1234Държавен не е.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Единият има ракети другият - не.
46
2
 
5
 
! Отговори
1234 преди 10 месеца
Тук въпросът частен ли е вече космоса?ако да кой им го продаде, ако не тия двамата са се наредят на опашката.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До И богатите плачатСпокойно. Децата им е те владеят. Но не ги разбираш тея неща. Безрдоник си.
44
0
 
1
 
! Отговори
И богатите плачат преди 10 месеца
Тъй, ама като хвърлят топа, ще ми владеят дедовия.
43
2
 
2
 
! Отговори
Гладна Журналистка преди 10 месеца
Време е Гретето да се загрижи за *** в космоса в орбитата на Земята. Правят ни сянка и ще се наруши далаверата на чичковците и затоплисти.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По интересно ми е да играя игри отколкото да се разправям с жена ! И бирата е екстра !
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
,жена не ми требва ! Имам си бири и онлайн игра !
40
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма никакви сателити, всичко е лъжа. Казват че имало стотици хиляди извадени от строя, тежащи милиони тонове, било пълно с космически *** около земята. Къде се вижда това по снимките на земята ??? На коя от хилядите Fake CGI снимки ??
39
1
 
0
 
! Отговори
от 42 преди 10 месеца
исках да кажа планова икономика, не пазарна...
38
1
 
7
 
! Отговори
до 41 преди 10 месеца
факт, това се води за най-богатият Българин, но я да те питам, ти мислиш ли, че този е случаен, като вземеш предвид факта 1991-92, т.е. 2-3 години след падане на комунистическият режим, не 1, а и двамата ти родители да бъдат назначени на работа, не къде да е, а в Световната Банка в столицата Вашингтон?! интересно, какво българи живели в комунизъм и пазарна икономика може да имат като опит и знание, че да работят в Световната банка във Вашингтон. С какво ли биеш кандидатите завършили в САЩ?!
37
1
 
2
 
! Отговори
важното е преди 10 месеца
че Vladimir Tenev, роден във Варна и емигрирал на 5 години с родителите си в САЩ е вече Милиардер и гони Мъск!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Киро РамботоЦРУ
35
7
 
5
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 10 месеца
Мъск е един въздух под налягане. Той е бляскава фасада за някакви други влиятелни фигури или кръгове.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От космоса идват само фантазии, от околоземна орбита е друг въпрос.
33
3
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 10 месеца
и тоя пинг ква разлика прави, като скористта е мизерна?!
32
4
 
3
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 10 месеца
Тук става въпрос за сателитен интернет с много ниска латентност (пинг), под 100 милисекунди. Затова и спътниците са само на около 550 км за да са по-близо до потребителя. Геостационарните спътници на традиционните интернет провайдъри са на около 20 хиляди километра височина и имат пинг над 600 милисекунди. Разликата е огромна.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
грешка в превода .. Не по ниска надморска височина , а по-ниска орбита..

Спонсорирани публикации