Коя е София Сапега, задържана с журналиста Роман Протасевич?

Според приятели, властите в Беларус я използват за натиск срещу Роман
27 май 2021 20:30, Нели Христова
40
Коя е София Сапега, задържана с журналиста Роман Протасевич?

Миналата неделя София Сапега и нейният партньор, журналистът Роман Протасевич, бяха задържани от беларуските власти.

Двамата пътували от Атина до Вилнюс в Литва, когато Беларус изпрати военен изтребител и принуди пътническия самолет да кацне в Минск. Западните страни обвиниха Беларус в отвличане на самолета Ryanair, който беше пренасочен заради предполагаема заплаха от бомба.

Сапега, която е руски гражданин, ще бъде държана в следствения арест в Минск в продължение на два месеца "като превантивна мярка", каза нейният адвокат Александър Филанович пред BBC.

Служители на руското посолство, които я посетиха в ареста, заявиха, че тя е в добро здраве и не се е оплакала от отношението към нея.

Преди ареста им тя е пътувала с Протасевич до Атина, където той присъства на икономически форум в средата на май.

Двойката се познава от около шест месеца, каза майка й Анна Дудич пред BBC.

"Тя е много умна, грамотна. Дъщеря ми е много свестен човек", казва Дудич. "Мога да ви уверя в това. Тя е личност с характер."

Сапега е родена в руския град Владивосток, според нейните социални медии, но е живяла почти целия си живот в Беларус, споделя един от нейните съученици пред BBC.

Тя е студентка по международно право в Европейския хуманитарен университет във Вилнюс и е трябвало да защити магистърската си дисертация скоро след завръщането си от Атина.

Руското външно министерство заяви, че е обвинена в нарушаване на беларуския закон през август и септември 2020 г. Но не е ясно какви са тези престъпления. През тези месеци Беларус беше разтърсен от антиправителствени протести, след като президентът Александър Лукашенко беше преизбран с 80% от гласовете. Мнозина го обвиняват в фалшифициране на вота.

Дудич и няколко от съучениците на Сапега казаха пред BBC, че тя не е участвала в протестите и живее във Вилнюс от август миналата година.

Майка й също отрече, че София е работила за белоруския опозиционен лидер Светлана Тихановская, докато е била в Литва.

"Детето ни е обикновен студент, обикновено момиче, което току-що се срещна с Роман Протасевич. Не повече", твърди Дудич.

След ареста на двойката видеоклип на Сапега бе публикуван от беларуските власти. В него тя казва, че редактира "Черната книга на Беларус" - канал на Telegram, който публикува личната информация на служители на службите за сигурност. Беларус класифицира канала като екстремистка група.

Но критиците предполагат, че тя е направила изявлението по принуда.

"Всички смятаме, че видеото е лъжа", казва един от нейните съученици. "Ясно е, че е запаметила текста. Ние не вярваме в думите й."

"Сигурен съм, че задържането на Софа има само една причина - да оказва натиск върху Роман", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
дядомраз преди 2 години
Университетът във Вилнюс беше в Минск но изгуби акредитация защото не дава качествено образование.И в Литва щеше да стане така но зад него стои Сорос и отцеля по политически причини.Той дава кадри за цветна революция в Беларус,хора способни да променят посоката на страната към запада.Като такава това момиче беше стажант-редактор в опозиционен сайт и публикува адресите на хора от силовите структури на Беларус.Затова е арестувана и я грози затвор за държавна измяна.
18
2
 
1
 
! Отговори
долни гащи преди 2 години
До анонимен 20
17
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Имаше и една Мария Певчих покрай Навални като му намериха новичок по ичовете/демек ватените долни ***/! И си живее в Лондон тая Мария!
16
4
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До СофияВярваш ли в магьосници?!
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свобода за Асандж и Виник !!!
14
7
 
26
 
! Отговори
София преди 2 години
Тук из коментарите чета, че тая била публикувала лични данни на служители на реда, с призиви за отмъщения. Оня пък бил в неква групировка по време на войната в Украйна, която убивала деца, жени, старци. Ако всичко това, което се пише за тях в тая им светлина, то на такива хора не мога да съчувствам, съжалявам.
13
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-неприятното е че заканите на ЕС и Америка ще останат само думи - прах в очите на матряла.
12
5
 
3
 
! Отговори
Шопар преди 2 години
БГ тиквите знаят най-добре. Те така говорят и за Левски.
11
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХемусВ чудесната страна средната заплата е 350-400доларчета. Карат още жигулки и подобните им. живеят в държавни блокове.Като у нас през 80-те.
10
9
 
25
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
И хора общувал съм през годините с беларуси,мога да ви кажа простете,ако ви обиждам,ама мязат повече на бели хора от българите!Това е супер подредена държвава с работеща икономика и социална политика отправена към семействата!Тия велосипедисти искат да докарат страната си до нивото на евро-атлантическа България!За предателите на родината наказанието винаги е било едно!До стената с превръзка на очите
9
9
 
21
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Ами те и турците си вадят български лични карти и идват да гласуват в България защото уж са много загрижени и искат най-доброто за България. Въпрос на гледна точка. Тая хубаво се е ояла и е ходила на почивка в Гърция със самолет да харчи парите ,които е взела от НПО за да плюе и да руши Русия и Беларус, на за всяко нещо в тоя живот все някога се плаща. Както вече казах, няма безплатен обяд. Сега ще види защо не е добра идея да вземаш пари от НПО за да работиш срещу собствената си държава и народ
8
4
 
8
 
! Отговори
9 преди 2 години
До Анонименточно трябва да се изключат от банковите системи от интернет и от всички неща международни които ползват
7
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключете ги от SWIFT веднага, какво се церемоните с диктаторите??Колко Животи още трябва да затрият?
6
8
 
22
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Русия изобщо няма за какво да я защитава тая предателка, която от години е напуснала Родината си и работи срещу нея, даже може да й предяви допълнителни обвинения. Русия защитава правата на истинските си граждани. Тая е като турците, които от 20 години не са се прибрали в България, но си вадят лични карти за да гласуват на българските избори. Сетила се сега тая че била руска гражданка както някой турци се сещат да гласуват на българските избори
5
10
 
32
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Няма безплатен обяд! Лети на почивка в Гърция с Протасевич да му харчи парите, които получава от НПО за да публикува домашните адреси и училищата на децата на беларуските полицаи и даже се е уредила на хранилката на същите НПО като администратор на канал в социалните мрежи. Сега като постои в ареста и в затвора при същите полицаи, на които е публикувала домашните адреси и училищата на децата ще види лесно ли се вземат пари от чужди НПО и откъде ще й излязат! Изобщо не ми е жал за тая!
4
3
 
25
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Интересно как в една диктатура,опозицията ходи на почивка в Гърция!Откъде са мангизите!?Онуй другото дето не мяза на жена и то с какви пари яде хляб във Вилнюс!Кирчо Маричков и той навремето ял покълнали картофи,ама на картинка!Не обича да споменава кой е бил баща му!
3
9
 
4
 
! Отговори
Да видим сега преди 2 години
Мада Раша как си защитава поданиците..
2
8
 
12
 
! Отговори
Нено преди 2 години
Путин да праща Мишкин и Чепига да я почерпят с чай. Никаква милост към предателите!
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
запова се, нови петоколонници, повечето твърде млади и естествено глупави поради неразвит още ум, но трябва да носят отговорност - на практика това е опит за държавен преврат. Но вече тоя номер не минава.