Отчаяна афганистанка: Не се страхувам от смъртта, просто искам да е бърза

Някога Сейди помага на деца в риск, но сега се крие от талибаните
16 сеп 2021 19:40, Нели Христова
47
Отчаяна афганистанка: Не се страхувам от смъртта, просто искам да е бърза
Снимка: БГНЕС

В едни по-щастливи времена Тераном Сейди спасява деца от насилие, а благотворителната си дейност финансира с парите от строителна компания, която самата тя е създала. Но животът й се променя - сега тя се крие от талибаните, притеснявайки се за живота си.

"Опитват се да ни заплашват и да ни екзекутират тайно", споделя тя пред CNN. "Именно това направиха с много от моите приятелки."

Престъплението в очите на талибаните, което Сейди и приятелките й са извършили, е протест за равни права за жените, който се състоя преди две седмици. Тогава Тераном е пребита. А сега, когато заплахите към нея зачестяват, тя се надява, че ако смъртта дойде, поне ще е бърза.

"Не се страхувам от смъртта. Но ако те ме намерят, надявам се да ме убият бързо. Ако ме измъчват, това ще е поругаване на честта ми. Всеки иска да умре с достойнство", казва Сейди.

Преди талибаните да завземат властта, тя е популярно лице в Афганистан. Дори се кандидатира за депутат в парламента и може би щеше да бъде избрана, ако не беше високата корупция в страната. Тя се е надявала, че известноста й ще я спаси, но вече не знае какво да прави. "Не знам колко още мога да съм смела и колко още трябва да се боря. Но да се боря с кого? С кого да дискутирам? С кого да говоря? В задънена улица сме, без път за изход", на мнение е Сейди.

Из цялата страна много жени, подобно на Тараном, се крият от талибаните. Те споделят клипове на насилие в социалните мрежи, но автентичността им трудно се доказва, а талибаните отричат да насилват жени.

"Сега всичко е заложено на карта", казва Махбоуба Серай, активист по човешките права от Афганистан. "Изправени сме пред ситуация, в която сме мразени от групата хора, която управлява страната. Те дори не мога да ни погледнат."

Серай е една от най-известните личности в борбата за правата на жените в Афганистан. Преди 20 години, когато талибаните са изтласкани, тя се прибира в родината си от САЩ. Сега е категорична - този път няма да си тръгне. Ще остане у дома, за да се бори за правата на жените и да привлече вниманието на света. "Ще предизвикваме проблеми, няма да оставим гласовете ни да затихнат", казва тя. "Какво ще направят, ще убият всички ли?"

На Сейди разчитат много хора, най-вече децата, които е спасила. "Трябва да съм силна, а това е ужасно трудно. Опитвахме се да имаме един по-добър Афганистан, да имаме по-добър живот, да имаме по-добро бъдеще. Всъщност, аз и моите приятелки не предполагахме, че ще бъдем принудени да напуснем страната ни. Но те не ни оставиха нищо", казва тя.

Какво ще е бъдещето й зависи от призивите й за помощ към САЩ, Великобритания и Канада. Дори и да напусне Афганистан, Сейди се заклева, че ще продължи да се бори.

 

 


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
19
 
! Отговори
Талибан Рънърс преди 3 седмици
Каква страна само е Афганистан .... Жените остават или се връщат в страната си да се бият за свобода срещу талибаните .... а мъжете бягат масово към САЩ или Европа щото много ги било страх за живота си , много се били притеснили и само доживот получаване на социални помощи щяло да им помогне ....
40
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хубава е, става за ***!
39
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вероятно смърта и в Афганистан ще е много бавна и мъчителна. Талибаните в Афганистан имат бесилка на летището. Единствен прецедент в света. Слизаш от самолета и директно те бесят. Мега брутална работа.
38
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И за кво се бори тази ?
37
6
 
10
 
! Отговори
Отчаянкозоеб преди 1 месец
После да не се отметнеш!
36
49
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз мразя феминистките. Така ,че ми дреме за тая.
35
6
 
3
 
! Отговори
не няма преди 1 месец
До абе ей коитайците и руснаците са ги ваксинирали с техните ***
34
2
 
42
 
! Отговори
ЕС преди 1 месец
европа трябва да примеа от афганистан само жени и деца и много възрастни мъже, младите да ходят да се бият за свободата си или да се поробват там с брадите, не ни дреме за тях
33
11
 
21
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Сейди, заповядай в България. Тук ще имаш право да работиш на две места - 8 + 4 = 12 часа дневно, сутрин ще водиш детето си на детска градина, вечер ще готвиш и ако имаш дете на онлайн обучение ще трябва да му помогнеш да напише и домашните и след като свършиш всичко това едва ли ще имаш сили за нежности,,,. Все пак си помисли за равенството преди да дръгнеш насам!
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПитърАнгличаните са използвали берберите, а не всички араби, използвали са берберите и срещу немците, да разрушават всичко немско, даже и жп линията, която немците са строили между Европа и Азия, минаваща през Турция е била разрушена от тях.
31
1
 
17
 
! Отговори
Малко история,19 век преди 1 месец
До ПитърАнглия е воювала с Турция и губи войната, просто защото руснаците тайно подпомагат турците с оръжие, храна, обучена руска войска! Не са били и съюзници турци и англичани, а даже врагове през ПСВ, 1922г. и ВСВ, просто турския султан и обкръжението му в Османската империя, са били хванати на тясно от англичаните през късното Средновековие и са изпълнявали техни разпореждания, ако не бяха руснаците,Турция нямаше да съществува изобщо, англичани и французи,щяха да им разкажат отдавна играта
30
10
 
5
 
! Отговори
Лахуакбар преди 1 месец
Тая се е напрегнАла.
29
0
 
13
 
! Отговори
Бърза смърт преди 1 месец
Ами то и 8 месеца е бърза смърт, ако се сравни с бавната смърт на безволевия живот, която може да отнеме 30 години и дори повече.
28
2
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Бърза смърт вика. На кой каквото му се падне. То не пита. Ако тръгнеш да контролираш процесите на живота, ще се прецакаш заради грешните си очаквания. Днес си представяш, че умираш бързо, а утре умираш от рак за 6 месеца. Който не го е преживял с близък човек, той не знае.
27
22
 
8
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Колкото повече такива прехвалени патки слушам, толкова повече виждам защо талибаните са спечелили. Там де се избиват и бесят, тя ходи да прави протести за социални каузи. Алах наистина акбар !
26
4
 
5
 
! Отговори
Анален анализ преди 1 месец
ИМА МНОГО ВЬПРОСИТЕЛНИ..ТАЛИБАНИТЕ ЩЕ И ПОМОГНАТ...НАСОЧАТ
25
43
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
по-добре ислям, отколкото морална деградация като в сащ, русия и източна европа. В крайна сметка Азия ще се наложи като нов световен център, най-вече поради деградацията и свободията на западните жени.
24
4
 
33
 
! Отговори
Маскулин преди 1 месец
А феминистките от западна Европа и Америка не се борят за правата на жените от Африка и Афганистан, а срещу тиранията на белия хетеросексуален мъж в цивилизования свят. Пуйки!
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в Афганистан как върви коронавируса? И
22
1
 
1
 
! Отговори
серсем преди 1 месец
До Бай Петко. Бива ме на хармоника.Само кажи,готов съм.

Спонсорирани публикации