Икономика, армия - тюркският свят ли ще е новият глобален играч?

На среща в Турция бе утвърдена концепция за развитието му до 2040 г.
24 ное 2021 20:30, Анисия Иванова
136
Икономика, армия - тюркският свят ли ще е новият глобален играч?
Снимка: БГНЕС

Този месец в Турция се състоя среща на върха на Тюркския съвет, на която бе взето решение съветът да промени името си на Организация на тюркските държави (ОТД). Осмата среща на Тюркския съвет бе проведена на Острова на демокрацията и свободите в Мраморно море, който навремето е бил затвор. В мероприятието, организирано под надслова "Зелени технологии и умни градове в цифровата епоха", взеха участие президентите на Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, а премиерът на Унгария, както и президентът на Туркменистан се включиха като наблюдатели. На срещата бе утвърдена Концепция за Тюркския свят до 2040 г.

Събитието не бе следено с особен интерес от западните медии, но се следеше активно от водещите руски медии.
Дни след срещата наглед незначително събитие предизвика безпокойство у Кремъл. Тревогата на Москва бе породена след среща на лидера на турските националисти Девлет Бахчели (председател на Партията на националистическото движение - ПНД) с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. След разговорите на Бахчели и Ердоган не бе направено никакво изявление, но в акаунта в Туитър на ПНД бе качена снимка, на която се вижда, че лидерът на националистите подарява на президента карта с "тюркския свят".

Картата, разбира се, включва части от региони в Южна Русия и Сибир, както и части от Балканите, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Синдзян-Уйгурския автономен регион (в Китай), части от териториите на Монголия и Иран. В края на срещата на ОТД в Истанбул президентът на Турция Ердоган направи изявление, като окачестви организацията като "възходяща структура".

"Тюркските страни в продължение на хилядолетия са били център на културата и цивилизацията. Сигурен съм, че така ще бъде и занапред. Организацията на тюркските държави не трябва да безпокои никого. Тази възходяща структура е платформа за развитие на връзките между държавите", каза Ердоган на закриването на срещата.

Самата концепция на тюркските страни до 2040 г. предвижда активизиране на икономическото сътрудничество чрез увеличаване на стокообмена и взаимни инвестиции. Планира се и създаване на общ пазар, като трябва да се отбележи, че в страните с тюркско население живеят около 300 милиона души (по данни на Анадолската агенция).
По време на срещата в Истанбул бе обсъден и проектът за "Транскаспийски международен транспортен коридор" между тюркските страни и Европа. Идеята за този проект е била представена още през 1995 г. от тогавашния турски президент Сюлейман Демирел.

Първоначално основната цел на Тюркския съвет бе развитие на всеобхватно сътрудничество между участниците в обединението. В последно време задачите на организацията обаче включват и изработването на общи позиции по различни външнополитически въпроси.

Тази година редица тюркски републики отбелязват 30-годишнината от независимостта си. Тюркският съвет пък бе създаден през 2009 г. по инициатива на тогавашния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев с цел развитие на връзките между тюркските държави, най-вече в сферата на културата. Под егидата на формацията работят много хуманитарни, научни и други организации.

Трябва да се отбележи и фактът, че от времената на разпадането на СССР Турция се опитва да се позиционира като "големия брат" в Централна Азия. Не случайно външният министър на Турция твърди, че тюркските страни трябва да определят развитието на политическите процеси. Турските власти не изключват създаването на турска военна база в Азербайджан, а председателят на турския Меджлис дори е разсъждавал по въпроса за "създаване на обща тюркска армия". Генералният секретар на организацията пък смята, че структурата е станала още по-силна най-вече "благодарение на победата на Азербайджан" във войната в Нагорни Карабах. По време на войната още повече се засили и съюзът между Анкара и Баку и се увеличи влиянието на Турция сред другите тюркски държави.

Интересен факт е, че през 2018 г. и страната-членка на ЕС Унгария получи статут на наблюдател на Тюркския съвет. Унгарците са част от угро-финските народи, които са свързани с тюрките, но все пак са различни от тях. И в момента Унгария, която не иска "да се разтвори" в единна Европа, търси своята различна от общоевропейската идентичност. Не трябва да се забравя и интересът на представителите на унгарския бизнес към богатствата на централноазиатските страни. Също така Будапеща одобряваше действията на Азербайджан по време на конфликта в Нагорни Карабах, а през октомври 2019 г. Унгария бе единствената страна членка на ЕС, която подкрепи операцията на Турция срещу сирийските кюрди.

Още по-интересен е фактът, че към Организацията на тюркските държави има желание да се доближи и съвсем далечната от тюркизма Украйна. Миналата година това желание бе изразено от заместник-външния министър на Украйна, която посочи, че страната иска да получи статут на наблюдател в Тюркския съвет.

Явно Организация на тюркските държави ще бъде важен играч в световната икономика и геополитика, превръщайки се в нов глобален играч в Евразия, смята турският анализатор Керим Алкън. Както каза и азербайджанският президент Илхам Алиев "Турция продължава да засилва позициите си в глобален мащаб, в резултат на което се увеличава и влиянието на тюркските държави", добавя коментаторът.

Турският професор Дженгиз Томар пък коментира пред Анадолската агенция, че сътрудничеството между тюркските страни, разположени на маршрута на Пътя на коприната, ще отвори пред тюркския свят големи възможности особено като се има предвид, че световният икономически център се мести в Азия.

(БТА)
 


136
Още от Кино
Какво се крие зад привидната"Американска идилия"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
Туран преди 13 часа
Бъдещето е обединение на всички тюркски държави под общото название Туран.
107
1
 
4
 
! Отговори
с две думи преди 6 дни
да чакаме нов съветски съюз,ама с Турция на чело.
106
16
 
6
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 6 дни
Те да си пооправят икономиката малко (визирам нестабилността на лирата и високата инфлация), пък тогава да мислят за световно господство! :)
105
20
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 6 дни
пълни глупости, туската лира е обезценена ... на Ердоган ще му резнат кратуната в прекият смисъл на думата по някое време и то това ще се случи по телевизията
104
21
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 6 дни
туркиата е била, в момента е, и винаги ще бъде заплаха за цивилизацията !!!__Те не признават нищо друго , освен исляма !!!___ЕС не трябва да прави бизнес и да толерира туркиата, за жалост западноевропейците не се учат от историята на Източна и Централна Европа !!!
103
21
 
8
 
! Отговори
Ноко преди 6 дни
Ква икономика в Тюркия бре???Лирата е обезценена отвсякъде.
102
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Какви са тези новини? Турци ли си плаща ли кво? Лирата отиде някъде си в небитието и Apple спрахя да произвежда частни за мобилните и компютрите си в Турция.
101
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Джуджета. Една едра бомба и новия свят заминава. Никъв играч неложе да бъде.
100
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
не знам какво обединение е в главата на ердоганя, ама турската лира продължава да пада , а цените там да скачат
99
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Мисирката както винаги пише глупости турците не са тюрки, но нЕма кой да го прочете. Това, че анадолския фюрер се опитва да се представи като такъв защото в Азия има огромна група народи с тюркски корени и се опитва едва ли не да се искара техен водач е друг въпрос.
98
9
 
10
 
! Отговори
Rrr преди 6 дни
Султан возвращается! Встречайте!
97
14
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 6 дни
Все ми е тая, Строим Империя - за Нас - Всичко е Цветя и Рози и Светло Бъдеще . Но , накъдето сте тръгнали - след известно време - ще се чувствате като Афганистан - Прелъстени и Изоставени, и ще има последствия за следващите 100 години - Но, Проблема си е Лично Ваш , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
96
13
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 6 дни
Ако Някога искате да разберете Турция , трябва да се загледате в САЩ. Турция Копира САЩ - в Умален Формат - начин на управление( президентска държава) , икономика (затворен цикъл) , отбранителна и военна промишленост, иновации и нови технологии, Турците взимат модела на САЩ - в Умален Формат
95
14
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 6 дни
Много Философи Има, Но *Новата Османска Империя* е Факт, и ако сте чели статията горе -всички се натискат да са част от Нея , даже и Украйна се натиска , даже и Армения - вече гледа от друга гледна точка на нещата - не противоречи по никакъв начин на Турция - и гледа и нея да я приемат , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
94
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
пуйка vs Мечка = 0/1000
93
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тъй наречените "хуни" , които турците също си присвояват като свои, са наричани в източниците "скити" , а не "хуни" , с този темин "скити" са били обозначавани славянските племена, включително и българите. Термина "хуни" се появява по-късно.А и няма как скититите-славяни или новонаречените "хуни", да са имали нещо общо с турците, които се появявт векове по-късно на историческата сцена, почти 1000 години по-късно. Да престанат да крадат европейска и друга чужда история!
92
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До АнонименСамата дума "тюрки" е измислена през 16 век, още веднъж ти го повтарям - 16 век, а първата българска държава се е образувала през 6 век в територията на днешна Украйна и част от територията на днешна Румъния, по-късно, през 7 век, се образува и Дунавска България на територията на днешна Румъния и на юг от Дунав, първите две български племена в южните Балкани пък са от 5 век.Сега сравани къде са - 5, 6, 7 векове и къде е 16 век!И с думата "тюрки" са обозначавали жълтата раса.
91
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тюрките произхождат от прабългарите ханове. Взели са прабългарския език и земята на прабългарите и са ги нарекли тюркски както сега макетата измислиха македонски език и в бъдеще ще имат претенции и към територия..
90
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Хахах ЕС никой не го брои за чорап, дори украйна гледа да се съюзи ако трябва с ердоган с/у русия отколкото европа хахахаха. Австралия също би шута на ЕС като си развали договора за подвоници с франция за 60 Милиарда и направи договор с англи4аните. ЕС бяха се обидили за това.
89
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До SSТурците не го правят с ракети, а асимилират стъпка по стъпка около себе си населението, с памук,мазнене или с кютек, няма значение, и без бомби го правят, така са го правили и през турското робство, но с насилие и сега правят същото, но го правят по друг начин, с други методи.

Спонсорирани публикации