Суровото месо било по-добрата храната за кученцата от гранулите

Най-добрата диета включва дреболии, риба, яйца
42
Суровото месо било по-добрата храната за кученцата от гранулите
Снимка: Pixabay

Изследователите са установили, че кученцата, хранени със сурово месо, кости и остатъци от човешка храна, е по-малко вероятно да имат чревни проблеми, когато пораснат, писа „Мейлонлайн“.

В същото време при кучетата, хранени със смлени съставки, оформени на гранули или с химически обработени сурови кожи, рискът е по-висок.

Екип от университета в Хелзинки събра и обобщи данни от около 8000 палета и големи кучета.

Собствениците съобщили с какъв вид храна и колко често са хранили кучето си, както и дали животните са развили хронична ентеропатия (ХЕ) - продължаващо чревно разстройство, което може да причини диария, повръщане и загуба на тегло.

Анализът показа, че в сравнение с високопреработените гранули, при кучетата, хранени с непреработено месо, вероятността да развият симптоми на ХЕ с напредването на възрастта е значително по-малка.

Най-добрата диета включва сурови червено месо, дреболии, риба, яйца, кости, зеленчуци, плодове, както и остатъци от човешка храна, като например варени картофи или варена риба, твърдят учените.

При кученцата, които са били хранени с повече от тези храни, рискът от развитие на ХЕ е намалял с 22%.

При специфичните храни приемът на сурови кости или хрущяли няколко пъти седмично е свързан с 33% намален риск от ХЕ.

Въпреки това ежедневното даване на кученца на обработени и химически третирани сурови кожи е свързано с повишен със 117% риск от ХЕ.

В публикация в специализираното списание „Сайънтифик рипортс“ изследователите посочват, че резултатите от проучването им показват, че предоставянето на кученцата на разнообразни непреработени и пълноценни храни в началото на живота им може да намали риска от заболяването.

В световен мащаб кучетата-домашни любимци все повече се считат за членове на семейството и поради това все по-често се обръща внимание на ползите за здравето от тяхното хранене.

„Изборът на хранителен режим по време на детството на кученцето и юношеството са фактори, които могат да се контролират и които, според нашите резултати, могат да намалят или увеличат честотата на ХЕ на по-късен етап от живота на кучето“, пишат финландските учени.

„Нашето проучване предоставя на проактивните собственици на кучета информация за здравословното хранене и за това кои хранителни продукти да използват или да избягват – като цяло беше установено, че суровите кости и хрущяли, плодовете и остатъците от храна са полезни“, уточняват изследователите.

От друга страна, храненето предимно със суха кучешка храна под формата на гранули или със сурови кожи поне няколко пъти в месеца, когато кученцето е малко, се оказват значителни потенциални рискови фактори за ХЕ в по-късен етап от живота. /БТА, Христо Кьосев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: месохранакученца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка естествена храна е по-добра от изкустмвеняците за всяко живо същество.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В природата, ако вълк, лисица или котка улови плячка, не яде само месото, а също костите, кръвта и. т. Ако едно животно е хранено само с месо, ще му липсват хранителни вещества и минерали, защото няма да получи хранителните вещества, съдържащи се в останалата част от тялото на плячката. Смятам, че висок клас специализирана храна е по-добър избор от сурово месо, което може да е заразено с ***, салмонела или друго.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Месото за хората, гранулите за кучетата, ако ядът сурово месо и ухапят човек или животно, могат и да си похапнат от него, а ако месото е от дивеч може да е заразно и опасно и за кучето и стопаните му.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко?!? Сериозно?!? Ни мож да бъде. Месото да е по-полезно от гранули пълни с въглехидрати. :-) Каква изненада.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласен с 29.Имах две кучета до тук Немска овчарка и голдън ретрийвър.Първото си отиде на 13 ги 2 месеца Наскоро се разделих с голяма болка и с Бети -голдън ретривър.Още семейството сме в шок Отиде си почти на 13 г.И двете кучета са хранени като принцеси с най-хубавото месо.Задължително варено.Немската овчарка ядеше храната с кокалите а на принцеса Бети задължително месото беше разкъсано.Единственно на ретрийвъра давахме специални гранули за ставите и срещу артрит.Месо да но варено.
26
6
 
8
 
! Отговори
бла-бла преди 1 година
За нищо на света не хранете домашно куче със сурово месо!!! Ще го превърнете във вълк.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са ми смешни батките с черни джипчета, обаче купува от Кауфланда най-ефтината гранула само на промоция, аборигени полуграмотни.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЙ СТИГА БЕ!! Естествената за вида храна е най-добра за него??? Тия още малко ще открият, че естествения имунитет е по-добър от инжектирането на препарати! Научни пробиви валят! Но виж, за хората "науката" несъмнено ще "открие", че брашно от щурци е невероятно полезно и здравословно.
23
0
 
7
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Най добрата храна за кучето е от 60лв/кг а за човека кренвриши от 5лв/кг
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голема работа е нАуката! Отриха нещо дето се знае от човек с основно образование.
21
3
 
0
 
! Отговори
Малиноа преди 1 година
Моят Рино хапва с кеф гранули от висок клас 122 лева за 12 кила. Пробвах по евтино да мина и вземам месо от супера малко преди да му изтече срока на годност. Ми кучето си промени поведението, стана агресивен, апе де когото види. Спрях месото и кучето се оправи.
20
0
 
4
 
! Отговори
Питбул преди 1 година
Определено суровото месо ми е най-вкусно на мен.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не съвсем - Глупости на търкалета! Месото е нормалната храна за кучетата. те тия, дето хрупат гранулите, извЪобще не хапят, надявай се.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спонсорирано от "Случайна компания за кучешка храна"
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нееее, ама верно ли? Какво прозрение.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Особено е полезно риба с много и едри кости, но плодове и зеленчуци също са добра храна за кучетата.
15
3
 
6
 
! Отговори
13 преди 1 година
И правете разлика между гранули висок клас и такива от нисък. Гранулите трябва да са от среден клас нагоре.
14
13
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Не обичам кучета. Прекалено са ми сервилни и раболепни. Обичам котките, които има 300 милиона неврона срещу двойно по-малко кучешки - 160 милиона. И са изключително умни животни, някак си са емпатични и винаги ти усещат настроението и какво могат да си позволят. И никога ти не извираш котка, тя вдинаги те избира. Моята отивам да си купя водка и се шмугна в нас. 2 дена се кри и накрая дойде докато спях и ме събуди с мъркане и свита на кравай. Да не говорим, че се научи да си отваря хладилника :)
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Учените" откриха топлата вода. За кой ли път.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова много глупости и толкова лъжи в една малка статия. Не слушайте какво пише тук, ще си уморите животното.

Спонсорирани публикации