Загуби ли Украйна де факто войната или Западът ще се намеси?

25 май 2024 17:30, Александър Попов
443
Загуби ли Украйна де факто войната или Западът ще се намеси?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Без удари на западни оръжия по Русия, Украйна трудно ще успее да задържи Харков, а и да поеме инициативата на фронта, твърдят експерти. Михаил Ходорковски отива и по-далеч: Украйна де факто загуби войната, твърди той.

Подполковник Джахара Матисек, пилот от американските ВВС и професор във Военноморския колеж на САЩ, се застъпва за изпращането на европейски военни в Украйна, като изрично уточнява, че това е негово лично мнение. Той смята, че без удари със западно оръжие срещу позиции в Русия ще бъде трудно да бъде удържан Харков. Той изтъква пред "Дойче Веле", че изтребителите F-16 ще разширят възможностите на украинската армия, но за целта те трябва да бъдат стотици.

„Ако позволявате на руснаците да имат безопасно убежище на собствена територия, а Украйна да няма право да използва западното оръжие за атаки на цели вътре в Русия, то това е лоша военна стратегия“, казва Матисек пред ДВ. Той изтъква, че не пледира за по-нататъшна ескалация, а просто показва какъв би бил здравият смисъл.

НАТО: Западът да  разхлаби забраните

Призив към страните от НАТО да разрешат на Киев да атакува с предоставеното западно оръжие военни цели вътре в Русия отправи и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. И той смята, че започналото през май настъпление на Русия в Харковска област отчасти е обусловено от това, че Украйна няма разрешение да използва доставеното ѝ от Запада оръжие за атаки по „законни военни цели на територията на Русия“. Затова Столтенберг препоръчва на съюзниците „да помислят дали да не свалят някои от наложените от тях ограничения за използване на оръжието, което са предоставили на Украйна“.

В интервюто си за списание „The Economist“ генералният секретар на НАТО обаче категорично отхвърля изпращането на сухопътни войски на Алианса в Украйна и подчертава „Нямаме такъв план“. За разлика от него американският военен експерт Джахара Матисек споделя пред ДВ становището си, че няколко хиляди западни военни лесно могат да бъдат разположени в Лвов като обучаващ контингент.

„Европейският съюз вече има военна мисия за обучаването на украинци, която лесно би могла да бъде прехвърлена в Лвов, а САЩ биха могли да я допълнят. Има и още един елемент – ако няколко хиляди европейски военни биха могли да бъдат разположени край границите и покрай река Днепър, това би било много ясен сигнал към Путин, че Западът няма да допусне следващи териториални завоевания в Украйна“, казва Матисек.

Войски на Запада в самата Украйна?

Експертът предполага, че ако това се случи, ще се освободят най-малко 20 бригади с украински военнослужещи, които да бъдат разположени много по-близо до фронта. Освен това по този начин ще може да се подсили противовъздушната отбрана. „В един момент тази война трябва да свърши, на Украйна ще ѝ се наложи да се заеме с възстановяването, а то би струвало много повече средства, ако позволим на руснаците да продължат да разрушават инфраструктурата на Украйна“, изтъква подполковник Матисек.

Зона, забранена за полети

Той коментира и идеята за създаването на ограничена „зона, забранена за полети“ по границите на Украйна – с обхват 70-100 километра, така че да бъдат защитени западните региони - град Лвов, а вероятно и други. Матисек смята, че това би било възможно с помощта на 2000-3000 души от войските на НАТО, които да защитават небето на Украйна от руски ракети и дронове. „Но дори руснаците да атакуват западните войници, това няма да доведе до активирането на член 5 от договора на НАТО за колективната отбрана, тъй като случващото се ще е вътре в Украйна, а не на територията на НАТО.“

Матисек предполага, че отговорът на Русия при евентуалното създаване на „зона, забранена за полети“ ще е ограничен – защото тази зона ще защитава само Украйна и нейното въздушно пространство. Няма да бъдат сваляни самолети над Беларус, Русия или на изток от Днепър. „Ако бъдат установени много ясни граници за водене на бойните действия от страна на Запада и бъде дадено да се разбере, че това се прави за защита на инфраструктурата на градовете и на хората от безразборните въздушни удари на Русия, то това няма как да бъде разглеждано другояче, освен като законна хуманитарна операция.“

Повече изтребители F-16

Що се отнася до доставките на изтребители F-16, които украинците очакват, американският военен експерт не смята, че те ще се окажат „вълшебно средство“, но пък определено ще дадат допълнителни възможности, каквито самолетите от съветско време нямат. Но за да бъде оказано съществено влияние на ситуацията на фронта, Украйна ще има нужда от около 100 такива изтребителя годишно, защото трябва да се имат предвид и потенциалните загуби в хода на войната, посочва Матисек. „На планетата има хиляди F-16, т.е. достатъчно, за да могат при желание украинците да получават по над сто годишно. Всичко се свежда до политическата воля на Запада, който трябва да бъде готов да ремонтира и да достави тези самолети, както и да продължи да обучава украинците да работят с тях.“

Позицията на известния руски бизнесмен и опозиционер Михаил Ходорковски пък е, че Украйна вече практически е загубила войната. Неговите аргументи са предимно икономически: президентът Путин харчи за войната много повече, отколкото западните държави, като при това оръжието излиза на Русия много по-евтино, отколкото на западните страни.

„Путин харчи за войната около 120 милиарда долара годишно, като цената на най-разпространения артилерийски снаряд от 152 мм е 500 долара. Русия изразходва за войната към 5,4% от своя БВП. А европейската помощ за Украйна през двете военни години е около 88 милиарда долара, т.е. 0,25 процента от БВП. При това Западът плаща за снаряди от 155 мм цени между 5000 и 8000 долара“, обясни Ходорковски на конференция в Берлин.

Според него при това положение Украйна ще изгуби Харков още тази година, а Одеса – в средата на следващата. И то – макар че Западът разполага с много повече ресурси: преди войната БВП на ЕС например е бил почти осем пъти по-висок от руския.

„За“ и „против“ тезата на Ходорковски

Известният руски икономист Сергей Алексашенко, бивш заместник-министър на финансите, споделя песимистичната за Украйна оценка на Ходорковски: „Путин харчи пари за войната, без да се ограничава в нищо. А Западът дава за Украйна парите, които е обещал, но нито копейка повече. Войната е противостояние на потенциали, особено ако е толкова изнурителна и дълга. Може да се спори по въпроса дали Одеса ще падне през 2025 година или не, но гледайки днешното състояние на нещата, не виждам сценарий, при който инициативата да се прехвърли в украински ръце“.

Прогнозите на експерта по Източна Европа Герхард Мангот не са толкова песимистични: „От една страна сметките на Ходорковски са верни – за това колко харчат Западът и Русия за войната. Но не мога да се съглася с направените от него мрачни прогнози. Русия няма да постигне тези цели, даже ако подкрепата на Запада остане на досегашното си ниво. Русия няма необходимите хора, няма и материалната сила за да завладее изцяло Харковска и Одеска област“.

Същевременно Мангот смята, че критиката на Ходорковски е оправдана – Западът наистина предоставя твърде малко оръжие в подкрепа на Украйна. Според експерта целта на неотдавнашното изявление на Ходорковски е именно тази – да се окаже натиск над западните правителства да дават повече.

Путин е готов да замрази войната?

Путин е готов да спре войната в Украйна при условие, че руските войски останат на сегашните фронтови линии, съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на четири анонимни източника от обкръжението на руския президент. По думите на един от източниците, „Путин може да воюва дотогава, докато е необходимо“, но той е готов и за прекратяване на огъня, за да „замрази войната“. Путин бил направил тези изявления пред неголяма група свои съветници, отбелязва агенцията.

Нейните източници споделили, че Путин ще се възползва от неотдавнашните териториални успехи на руските войски, за да прекрати бойните действия. А и по-нататъшно настъпление в Украйна ще изисква от президента решение за нова мобилизация, което той иска да избегне. „Путин ще каже, че сме победили, че от НАТО са ни нападнали, но ние сме запазили суверенитета си, а и имаме сухопътен коридор към Крим“, е заявил един от събеседниците на „Ройтерс“. Според него сегашните резултати от настъплението са достатъчни, за да се обяви на руското население „победа във войната“.

Примирие без запазване на териториалните завоевания на Русия за Путин обаче е изключено, са посочили неговите приближени. „Ако няма съглашение, Путин ще поиска да завладее колкото може по-голяма част от територията на Украйна“, изтъкват източниците на „Ройтерс“.

Роман Гончаренко/Никита Баталов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уйрайназагуби ,призна ги самия Тагарев по нова а също загубиха и сащ нато и ЕС които видят война с Русия на украинска територия )))
352
11
 
7
 
! Отговори
... преди 1 месец
реално сега е точно както по време на ВСВ! утлер, също както учителите си сталин и хитлер нападна Украйна! Запада много съжали за това, че не е отговорил на хитлер преди да се случи нападението на Полша! Сега запада ще съжалява ако не отговори на утлер! Това са историческите истини!
351
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако забелязахте, властта в Русия беше сменена тихомълком, но не от руснаците и едно от първите неща , които направиха е да сменят министъра на отбраната и казаха, че ще строят оръжейни заводи. Опита за държава Украйна, се оказа голям цирей, защото самите управляващи са некадърни, алчни и не се интересуват от собствените си сънародници. Европейските държави трябва да постигнат споразумение! Задължително!
350
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха, Украйна се дръвчи на Русия, а сега запада да се намесва, защо. Всички тези които парят подобно безумие да събират всичките момчета и мъже от фамилията си и начело с тях да заминават в Украйна. Нека нагледно да покажат как трябва да станат нещата.
349
3
 
22
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Ей го поредния американски "нам къв си" църв-вул, който се застъпва за изпращането на ЕВРОПЕЙСКИ военни.Що не си закара нас-рания ... той там лично?!А Европа... Европа приключи филма... начело с тия предатели...
348
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
интересно как войната в украйна нажежава страстите в българската помийна яма.
347
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укро победа няма като опция. Има загуба и по-тежка загуба, и в краен случай - унищожение. Не им се бъде на урките, като гледам колко настоятелно бутат към вариант 3.
346
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западът трябва да наложи пълни санкции на Русия и на страните които й помагат, пряко, или косвено. Както и да достави още модерно оръжие за Украйна. Ако иска тя да победи.
345
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мангаллахара сложи анерикански войски я Аляска и ги оращай в Русия бе професоре и виж дали не а ви изнесат с некоя гъба , много лесно да седиш на майната си и да пускаш фитили как да запалите война в Европа , като си загрижен ей къде е Русия , там до Аляска , събирай негггри и мексиканци и леви десни !
344
5
 
24
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
На никой на запад не му пука за украинците. Единствената цел на запада е да накара Русия да използва ядрени оръжия. Затова и ще позволи на Украйна да използва оръжие по Русия. Надявам се силно да не се стига до такава ескалация, защото това ще доведе до глобален край. И в това няма нищо весело.
343
16
 
5
 
! Отговори
Пикая на Русия преди 1 месец
Мощно
342
5
 
20
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Западът за Русия е без значение,на преговорите с него Путин сложи точка с изявлението си не и със Зеленски Тъй че действията на Запада,а най-малкото приказките им се отдава внимание в Кремъл.А за обкръжените украински елитни десантчици във Вовчанск и при евакуацията на 11000 местни от района там от руснаците едва ли ще дочакат подкрепленията,след като руснаците изведоха местното население,за да правят що са си наумили.Е,предполагам че първо ще им предложат да се предадат.
341
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според американския военен професор трябвало да се изпратят на фронта европейски военни. А да продължавам ли да пращам по една заплата всеки месец за Украйна или парите от сащ ще са достатъчни?
340
7
 
12
 
! Отговори
така е преди 1 месец
без намесата от Запада.Дотук се стигна,че в Русия вече да не интерисуват от мнението на Запада и да не ги търсят за нищо.Предложението за мир е с добавката не със Зеленски,т.е. само с проруска власт в Киев като за целта явно гледат да шокират армията им чрез Солнцепек,не че нямат и по-далекобойни,но те са с осколъчни заряди,касетъчни и въпреки пораженията някои могат да оцелеят,а целта явно е да да има шок от липсата на възможност за оцеляване и бунт срещу режима в Киев.Това е замислил злият Пу
339
2
 
20
 
! Отговори
А бе преди 1 месец
ОПАА,не четеш ли новини?Новият Пророк пророкува,че Украйна тази година ще задържи позоциите,а през 2025 година щяла да си върне всичко и Крим също.Ето сега пак контраатакуват,вчера са загубили само 220 убити,а руснаците спряха пехотните атаки и докараха Солнцепек,за да ги посрещнат с добре завърнали се.Че един дивизион от три машини бил на път за Волвчанск,където са обградили тези,които очакват подкрепленията и май са решили да сгреят града без останало население без да си рискуват пехотата.
338
4
 
33
 
! Отговори
Опаа.. преди 1 месец
Чакай малко. Нали Укро Вермахта провеждаше "Мащабен" Контра Наступ ? А Зеленски още миналата година обеща че това лято (става въпрос за 2023г.) Ще се къпе на плажа в Крим...!?! Чакаме снимки. Приятен ден на всички Бандер Офци в България. P.S. Щях да забравя, какво става събирате ли още Капачки за Бъдеще (Леопарди) Питам понеже главния инициатор се изпари заедно с камиона си някъде в Донбас в опит да достави кинтите от кампанията за фашисткия режим в Киев.
337
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека Украйна и НАТО не си играят с "огъня", че покрай тях всички ще изгорим! Мир, мир трябва на всички!
336
1
 
39
 
! Отговори
До 353 преди 1 месец
Къде се воюва? На украинска територия. Кой постоянно моли за оръжие? Украйна. Кой принудително мобилизира все по млади мъже? Украйна. Е, как тогава Русия губи?
335
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Де факто Русия изгуби войната и фашиста Путтлерр моли горещо за мир, сменя високо некадърните си генерали като носни кърпи опитвайки се да им ррехвърли на тях вината за срамното поражение на фукливата Русия от Украйна.
334
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
''Той изтъква, че не пледира за по-нататъшна ескалация, а просто показва какъв би бил здравият смисъл.'' Уж само лично мнение на професора, а широко разтръбено от дв.