"Галъп": 5 формации сигурни за следващото НС, за 2 вотът ще е решаващ

Около 3 милиона българи ще отидат до урните, сочат данните от проучване
54
"Галъп": 5 формации сигурни за следващото НС, за 2 вотът ще е решаващ
Снимка: БГНЕС

Ако изборите бяха днес, 5 формации изглеждат уверени, че ще са част от следващото Народно събрание, а за две кампанията ще е решаваща за мястото им около и над ръба. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на БНР дни преди началото на кампанията.

53% от хората отбелязват, че твърдо ще отидат до урните. 18,3% по-скоро ще гласуват, 6,5% по-скоро няма, а 19,8% казват, че твърдо няма да гласуват.

Има и малък процент (2,4%) затрудняващи се да отговорят. Повече от една десета от заявяващите, че ще гласуват твърдо, още не са решили за кого.

Още по темата
8,6% от общо възнамеряващите с различна степен на твърдост да гласуват споделят, че коронавирусът би ги отказал от вота, а други 16,1% от потенциално гласуващите са затрудняват да отговорят. Показателите са по-добри в сравнение с времето преди месец, но пък сегашните ръстове в разпространението на вируса сочат и възможна нова тревога в идните дни и седмици, отбелязват социолозите от "Галъп".

Социолозите отбелязват, че калкулацията е трудна, но ако изборите бяха днес, могат да се очакват около 3 милиона гласуващи. Според условния избирателен списък това е около 45% от имащите право на глас.

Според проучването, ако изборите бяха днес, ГЕРБ -СДС ще получат 27,5% от твърдо гласуващите, които са решили за коя от формациите ще гласуват, следвани от БСП с 23,3%.

"Има такъв народ" е с 13,2%, а ДПС е със сходен резултат – с 12,5%. "Демократична България" е със 6,5%, формацията около Мая Манолова с 4,5% и ВМРО е с 4,2% са близо помежду си и близо около ръба. Изгледите на двете последни формации зависят изцяло от кампанията, която ще направят, смятат от "Галъп".

Коалицията "Воля"-НФСБ е с 2,6%. С 1,3% е „Възраждане“, с 1% - АБВ, с 0,8% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е "Атака". При всички подобни партии и коалиции не са изключени изненади в крайния резултат, отбелязват от "Галъп". Има и няколко други формации с подкрепа десети от процента.

В предаването "Нещо повече" по БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл", коментира, че активността ще е голямата неизвестност на тези избори. "Около 3 милиона ще са потенциалните гласоподаватели, ако изборите са днес, но с много широк диапазон на несигурност, в зависимост от това как ще се развива епидемията от коронавируса", посочи той.

По думите му по-ниската избирателна активност заради Covid-19 не се отразява еднакво на различните електорати.

************
Данните са от изследване „лице в лице“, проведено с таблети, между 22 февруари и 1 март сред 1008 души, по поръчка на БНР. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нека да позная, на другарите пак проучванията са им криви хахахахахахахах
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Форумец от Позитано
ду пето му пак нас рано
цъка цъка коментари
много труд за малко пари.

Писачи цъкат на талази
Бате Бойко пак ги гази
Пискат, врякат, и реват,
А за ГЕРБ нов мандат.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От сутрин до вечер манипулации , кого сте питали бе Галъп ?
3
15
 
7
 
! Отговори
ВСИЧКИ преди 2 месеца
ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАМЕ, ЗА ДА ИЗДУХАМЕ БОЙКО И НЕГОВАТА КАМАРИЛА. НА 4.4. ВСИЧКИ НА ИЗБОРИ. КОЙТО НЕ ХОДИ ПРОКЛЕТ ДА Е!
2
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само като прочета "Галъп" и знам, че става въпрос за социолозите на ГЕРБ.
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като сложите "Галъп" като първа дума и ми срестявате няколко пропиляни минутки. Благодаря!