Доц. Гълъбов: ГЕРБ в най-трудна позиция, БСП стана втора опозиция

Той се съмнява новото НС да има пълен мандат
25 юни 2021 09:00, Петя Славова
198
Доц. Гълъбов: ГЕРБ в най-трудна позиция, БСП стана втора опозиция
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В следващото Народно събрание изглежда ще е по-трудно постигането на съгласие, отколкото в предходното. Няма да са по-лесни нито преговорите, нито постигането на съгласие около някакви основни действия. Това заяви пред БГНЕС социологът доц. Антоний Гълъбов.

"Много важно е с какви сценарии влизат в тази ситуация различните политически партии, тъй като виждаме, че вниманието е насочено единствено към новата партия "Има такъв народ". Засега тя не дава абсолютно никакви сигнали за това, че е готова, като очакван център, да предложи тематично постигане на съгласие по определени политики. Не виждаме нищо подобно. Ако имаше подобно усилие, то трябваше вече да е започнало и да завърши с намерение за едно програмно управление в рамките на следващите година, година и половина. Ясно е, че перспективите и на 46-ото Народно събрание няма да са за завършване на пълен мандат, но липсва и усилие за водене на диалог", смята доц. Гълъбов.

Още по темата

Според социолога няма да има голямо разместване на общата електорална тежест на трите партии, определяни като част от статуквото – ГЕРБ, БСП, ДПС.

"ГЕРБ/СДС е нова фигура, която изглежда по-стабилна, въпреки че атаките са насочени персонално срещу ГЕРБ. Атаките не са към коалиционното правителство, което завърши мандата си. В това отношение ГЕРБ е в най-трудна позиция, доколкото има срещу себе си целенасочена атака, която има за цел да разколебае избирателите и да създаде съмнение в тях. Нямаме подобна атака срещу БСП, но тя сама не успява да внуши нито достатъчно сериозна подкрепа, нито да даде достатъчно надеждни и приемливи отговори на многото въпроси, които се натрупаха във връзка с нейното пребиваване 4 години в опозиция. БСП всъщност стесни своята социална база и вместо да върви към активен диалог и структуриране на протестите, всъщност се оказа втора опозиция. Засега не изглежда да има потенциал да излязат от този порочен кръг", коментира анализаторът.

Според доц. Гълъбов ДПС няма да понесе щети от публикуваната информация за Делян Пеевски по глобалния закон "Магнитски". "По-вероятно е да увеличи резултата си заради по-големия брой избирателни секции в Република Турция. ДПС е единствената от тези три политически формации, която започва да изглежда по-приемлив партньор за новите формации", коментира още той.

Доц. Гълъбов предупреди, че социологическите данни на агенции, които излизат по време на кампанията, представляват единствено момента снимка на нагласите.

"Нека публикуваните резултати не ориентират избирателите. Намираме се в много особена ситуация, в която рискът от по-ниска избирателна активност е реален. Опитът да се внушават предварително резултати е по-скоро пропаганден ефект, отколкото добронамерено желание да бъде изследвано общественото мнение", каза още социологът.

Той прогнозира още по-многоброен и фрагментиран състав на парламента. "Моите предварителни очаквания са дори за 8 парламентарни групи. Постигането на съгласие между тях ще бъда много трудно. Ние имахме такъв опит с 8-членен парламент, в който 4 партии влязоха в управляващото мнозинство, а 4 останаха в опозиция. Това е неустойчива конструкция. Без някакъв ясен програмен документ, около който да се постигне политическо съгласие, няма да успеем да стабилизираме този резултат", посочи още доц. Гълъбов.

Той определи настоящата предизборна кампания като силно деформирана, тъй като е изместена от действията на служебното правителство.

"Общественото внимание все още не е насочено към това, което предлагат политическите партии и коалиции. Не забелязвам това, което ми се струва изключително важно. В предишната кампания видяхме, че партиите се разграничаваха помежду си, но отказаха да влязат в диалог с гражданите. Отказаха да използват новите информационни технологии много по-ефективно. Сега партиите трябваше да обясняват непрекъснато какво се случи в 45-ото Народното събрание. Коя от тях, по какъв начин носи отговорност за краткия живот на този парламент. Точно това не се случи. Чуваме по-малко заявления за разграничаваме, но не виждаме готовност за постигане на съгласие около някакви програмни намерения. От една страна служебното правителство привлича в много по-голяма степен общественото внимание, а от друга самите партии не търсят нито диалог с гражданите, нито помежду си", допълни още доц. Антоний Гълъбов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по-сигурно от машините. На тези избори ще се видят манипулациите на герб и дали реалният им вот позволява дори влизане в парламента. Така се прави.
161
1
 
1
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
Ами състоянието на държавата и големия външен дълг, от порядъка на 43 млд. лева, СА ПРИЧИНИТЕ ГЕРБ ДА Е ПОД 4% !!! ПЪЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ И ТАМ В ЦСЗ !!! Всичко друго е лъжа и демагогия или иначе казано "демокрация" !!!! И какво стана със смъртта на майор Терзиев !?!?!? КЪДЕ Е ТАЗИ ВОЕННА ПРОКУРАТУРА БЕ !?!?!
160
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
179 Не вярваме на социологическа стъкмистика. Или, пак избори наесен, след като се разкрие, манипулиране на изборите, чрез сървърите. Бог да пази България, от марионетките в това правителство, на Радев и Божков!
159
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само рибоците шарани хванати на гола кука и облъчени по-яко от чернобилски облак вярват на голословия заливащи медиите като цунами, и с промити мозъци тръгват да загробват България, а трябваше малко повече любопитство от тяхна страна , за да осъзнаят прости истини как са придобити и по какъв начин богатствата на някои заклеймяващи управлението през последните 12г. "герои на нашето време".
158
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
176 ДБ на мутрата Маджо, се събра с БСП/ДС/ИТН на Слави и заедно се продадоха на Божков, който бе касичка на комунистите. Протеттите ги яхна БСП/ДС/Радев-руския човек, те бя а финансирани от Божков, от червените мутри, Маджо, близък до провалени политик Христо Иванов-Буйкикев, син на комунисти и анти евроатлантици.
157
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
173 Защото БСП и патериците й-ДБ, Мая черепова, немогат да победят на избори, вече толкова време. Изфабрикуваха си ИТН, а наивниците вярват, че чалгарите ИТН, се борили против всички политици.
156
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
160 Този лозунг: "против всички партии", ви работеше добре досега, но хората видяха, на кого сте се продали/Божков и протежението му за премиер, който ИТН излъчи/ и кого вкарахте във властта, през задния вход-БСП.Слави е, като маймуните, колко по-се изкачва нагоре, толкова повече й се вижда червениязадник.
155
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо синьо червеният динозавър Иван Костов и купенити агенции, обслужващи БСП, Божков...се опитват да издигнат едно ялово нещо, един мъртвец, който е умрял, преди за се роди, какъвто е ИТН? Костов не извърши лустрация, както в другите посткомунистиески страни. Не се пребори с корупцията, напротив, даде й тласък с престъпната приватизация.Антигерб сбирщивата искат властта на всяка цена, излагайки държавата на огромен риск.
154
4
 
1
 
! Отговори
Чака преди 2 години
До Анонимен И *** ти гласува за Боко-тя си знае ????!!!!
153
0
 
1
 
! Отговори
Чака преди 2 години
До Спокоен Споко глупотевино - скоро ще видим
152
11
 
8
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Форумите са забавно нещо, но пък аз наблюдавам ФБ. Там където почти всеки е с името си и историята си. И наблюдавам какво се случва след публикация на "герб - спонсорирано". Честно, то администраторите не успяват да трият пороя от негативни нагласи към Герб. Какви 20% излизат в социологията ми е необяснимо. Хората просто са настръхнали.
151
5
 
9
 
! Отговори
Future преди 2 години
Доцент Гълъбов е добро момче , но трябва да знае, че нямат никакво значение сценариите на различните политически партии, нито сценария на политически неграмотните про-руски чалгари, защото предстоящите избори няма да са последни. Една Велика сила има друг план за Европейска България и който не иска да знае това, много ще се разочарова...
150
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, с ГЕРБ е свършено, само че тиквата неговите *** не искат да го приемат.
149
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нахранения ще щипне от обществената трапеза съвсем малко , а гладния ще се усвини до край . Гладните напират яко към властта и масовия избирател ще гладува.
148
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миро,Миро и ти си от *** глави,времето на ОПГ гроб мина
147
13
 
24
 
! Отговори
Миро преди 2 години
ГЕРП изобщо не са в трудна позиция доценте ГЕРП ще гледат сеира на Радев и радевци.В най-трудна позиция ще бъде народа.Лошото е,че тези са много нагли и големи мошеници и оставки не дава.Така,че нищо добро не ни чака но кой каквото си надроби това ще яде .Как да убедиш един чалгар ,че Дългия си е чиста мутра ,че тия около него са същите мошеници.Това са насметени хорица и вървят на инат .А хората са казали - инат глава къса
146
1
 
2
 
! Отговори
BB преди 2 години
До 163Голям *** си
145
23
 
26
 
! Отговори
Престарял емигрант преди 2 години
Не позволявайте да сменяте едни мутри с други. Само ще забавите развитието на България. Борисов си има грешки, но тези ,които ще дойдат са по -опасни от него.Ще ни спрат еврофондовете още на 1 месец.После идва поскъпаване и....Жан Виденова зима.не се заблуждавайте със Славчо и неговата партия.Та вижте Рашков....Има 19 луксозни имоти в България. От закуски ли е спестявал през тези 40години?
144
15
 
24
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Хората очакваха с годините, този да поумнее и да спре да диша пръ..та на Боко,но уви.Явно,финикийските книжа,са размътили това което е в кратуната на този обслужващ герберугите.
143
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а фирма ИТН от кой свят я изкара, че не разбрах