Устойчив бизнес е възможен само, ако е в баланс с околната среда

И трябва да осигурява здравословен начин на живот
Спонсорирано съдържание | 24 сеп 2022 14:39, Александър Попов
Устойчив бизнес е възможен само, ако е в баланс с околната среда

Добромира Костова е съпредседател на “Зелено движение” и първият “зелен” общински съветник в Пловдив. Председател е на постоянната комисия „Устройство на територията и жилищна политика“ към Общински съвет Пловдив. Възпитаничка е на Езикова гимназия „Пловдив“, има бакалавърска степен по специалност “Международен бизнес” от Нюрнбергския технически университет и следдипломна квалификация по “Дизайн и визуални комуникации” от Лондонския университет по изкуствата. Преди да се завърне в България е работила като специалист маркетинг, PR и бизнес развитие в няколко големи международни компании, а на по-късен етап се преориентира към криейтив сферата и работи основно в областта визуалните комуникации, уеб и графичния дизайн. Щастливо омъжена, майка на две деца.

Защо една жена с престижно образование, стабилна професия и добро семейство е решила да се включи в политиката?

Аз започнах да се занимавам с политически теми далеч преди да избера пътя си на професионален политик. Винаги съм била активен гражданин, интересувала съм се от модерно градоустройство, балансиран живот с природата, чист въздух и добра среда за отглеждане на деца. Живяла съм 12 години в Германия и Англия, където придобих две висши образования и тръгнах по професионалния си път, но по-важното - видях, че е възможно да се живее в умни градове, където се инвестира в добър транспорт, зелени пространства и в здравословен начин на живот.

Където и да съм живяла, любовта ми към България никога не намаля и избрах моята родина за място, където да създам семейство. Всяка майка знае, че в момента, в който започне да се грижи за детето си, светогледът се променя и забелязва много неща, които до този момент са останали встрани. Докато децата ми бяха малки нямаше как да не обърна внимание, че постоянните настинки, които погрешно смятаме за нормални при подрастващите, внезапно изчезват щом напуснем Пловдив и се разходим в гората. Обяснението е много лесно - замърсеният въздух в големите градове е причина за редица заболявания при децата и възрастните и е основна причина на влошеното ни здравословно състояние на нация като цяло. А това, че въздухът в България е с толкова лошо качество е резултат от редица грешни управленски решения, неглижиране на проблема, приотизиране на замърсяващите индустрии и транспорт и липса на воля и експертиза за справяне с проблема.

Познаването на един проблем и активната гражданска позиция обаче не винаги са път към решаването му. Затова взех личното решение да вляза в политиката с ясната мисъл, че най-силните инструменти за промяна са точно политическите лостове, а достъпът до тях е възможен само ако си запознат със системата отвътре.

Как превръщатe глобалната си експертиза в локални действия?

Родена съм в Пловдив, живяла съм в Западна Европа, градя семейство и кариера в България. Интересът ми към “зелените” теми не започва със сегашната ми дейност. Винаги животът ми е бил организиран по най-щадящия околната среда начин. Редуцирам и събирам разделно отпадъци, избирам зеления транспорт като карам колело в града и ползвам железопътен транспорт на по-дълги разстояния. Надявам се да давам добър пример на децата си и обществото. Но най-смисленото, което мога да направя, е да използвам моята експертиза в областта на местните политики, чистота на въздуха, зеленото и съвременно градоустройство, което се базира на мотото «градове за хората», «градове на здравето». Смятам, че с такива политики може генерално да се промени живота към по-добро не само в големите градове, но и в малките населени места.

Глобалният поглед, който имам, ме увери, че трябва да се даде шанс за развитие на регионите. Не смятам, че една държава може да се върви успешно напред, ако основните инвестиции са само в столицата. Избраниците в парламента трябва с особена грижа да се отнасят към регионите, в които хората са им гласували доверие. Депутатите е необходимо да познават проблемите на регионите и да идентифицират каква подкрепа е подходяща за дадено населено място.

Как се съчетават политика, бизнес и зелени инвестиции?

Насърчаването на предприемачеството и подкрепата на чистите бизнеси винаги е било водещо в политиките. Устойчив бизнес е възможен само, ако е в баланс с околната среда и осигурява здравословен начин на живот на хората. Ние силно подкрепяме прехода към зелена дигитална икономика като единствен път за развитие на България като имаме готовност да насочим страната в тази посока без съществени социални щети.

Дебатът за доставките на газ в България и цяла Европа под една или друга форма винаги ще се води, ако сме зависими от един ненадежден източник. Затова трябва да търсим варианти да си доставяме чиста енергия от възобновяеми енергийни източници, което е напълно възможно на нашата територия. Планът за възстановяване и устойчивост ще отпуши инвестициите и ще даде възможност за изграждане на инсталации за възобновяеми енергийни източници и развитие на преносна мрежа, която е способна да понесе много независими производители на ток.

В същото време ставаме свидетели на повишените очаквания към работодателите от страна на младите хора. Компаниите се подлагат на морален филтър, свързан с опазване на околната среда, социални инвестиции и спазване на правата на човека. Живеем в ново измерение, в което печалбата на една компания не може да бъде самоцел. Точно в този момент страната ни има нужда повече от всякога от честни политици, които са устойчиви на щедрите корупционни практики.

Все повече жени виждаме в едновременно в ролята на професионалисти, майки и общественици. Как се изгражда една жена лидер?

Вярвам в равното начало и еднаквия шанс на всички хора и в това, че трябва да бъдем обективно оценявани по качествата ни. Но е видно, че политическият живот е доминиран от мъже. Това е инерция от миналото, която трябва да се пречупи. Днес жените успешно се доказват на глобално ниво като неоспорими лидери в корпоративния свят и в политическия живот. Смятам, че трябва повече от всякога да овластяваме жените да избират как да живеят, вместо да ги слагаме в рамките на обществените очаквания. Някои ще си изберат да се отдадат напълно на семейството си, но тези, които предпочетат кариерен път трябва да бъдат подкрепени чрез позитивна дискриминация. Тя дава възможност да се търси баланс между всички кандидати на база не на квоти, а на техни професионални качества. Този процес може да се подпомогне с достъпност до детски градини, гъвкаво работно време, уреждане на въпроса с бащинството.

Поради различни обществени очаквания към жените или поради репутацията на политиката, все още виждаме, че в листите преобладават мъжете. Смятам, че включването на повече жени ще внесе необходимия баланс за постигане на толерантност, приемане на различна гледна точка и търсене на по-пряк път за вземане на трудни решения.

Правото на гласуване на жените в България е придобито доста по-късно от това на мъжете. Днес приемаме участието на жените в избори като нещо нормално. Това, обаче, не е даденост, а е резултат от упоритата обществена дейност на будни българки в началото на XX век. Затова трябва да го ценим.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Още по темата: Добромира Костова
Още от