8 машини за гласуване не са проработили след инсталирането им

В МВР са получени 596 сигнала за нарушения
1 апр 2023 21:30, Анисия Иванова
14
8 машини за гласуване не са проработили след инсталирането им
Снимка: БГНЕС

Нормално протича подготовката за провеждането на насрочените за утре парламентарни избори, коментираха от Централната избирателна комисия за БНР. Предприети са и всички действия да се осигури сигурността на помещенията за гласуване.

В днешния ден за размисъл в Централната избирателна комисия (ЦИК) постъпват само сигнали за нарушения, свързани с политическа агитация, но сигналите са за социалните мрежи.

В 8 секции към 18 часа машините за гласуване не са проработили при инсталирането.

"Седем от тях при включването не се работили, а за една машина не са се намерили смарткартите в куфара, в който е машината, така че това е причината в тези 8 секции до момента утре да се гласува само с хартиени бюлетини.", каза говорителят Росица Матева.

Четири от неработещите машини са в секции от столичните райони и по една в РИК-овете в Търговище, Смолян, Бургас и Пазарджик.

Матева напомни, че информационно обслужване има ангажимента да заменя неработещи устройства за видеозаснемане в днешния ден, утре това ще е невъзможно.

В общините Ружинци и Чипровци е възстановено електрозахранването и секционните комисии там са оборудвали нормално изборните помещения. По-рано днес авария спря електроподаването там.

Няма проблеми и при секциите зад граница, където подготовката за вота също протича спокойно. Росица Матева е категорична, че сигурността на утрешния вот е осигурена. Хората трябва да са спокойни, когато отидат да упражнят правото си на вот.

Още тази вечер започва и гласуването зад граница - първи отварят секциите в Нова Зеландия, а малко след тях и тези в Австралия.

В МВР до 15:30 часа днес са получени общо 596 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, съобщиха от министерството.

Образувани са общо 130 наказателни производства, от тях 127 по чл. 167 – 169 от Наказателния кодекс. Бързите производства са 31. Образуваните досъдебни производства, разследвани по общия ред са единадесет.

Създадена е организация за нормалното функциониране на граничните пунктове. Към настоящия момент трафикът през отделните гранично контролно-пропускателни пунктове е съобразно спецификата на всеки един от тях.

От МВР припомнят, че гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са сътносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия  02 90 112 98 и имейл izbori2023@mvr.bg.

По-рано през деня от прокуратурата съобщиха за образувани общо 760 преписки, от които 122 досъдебни производства, за нарушения на политическите права на гражданите във връзка с предстоящия на 2 април 2023 г. вот за 49-о Народно събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: политикаизбориМВРЦИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
пфу преди 1 година
еееййй , е заради тия 8 ппдбимакак ше изгубят изборите :)
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Софтуерът е мал.оуме.н от гледна точка на сложност на алгоритмите. Толкова ли е трудно да го напишат? Това е гимназиален проект за програмиране, като сложност.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и при флашките се насърчават правилните партии, питай Кирил Петков, който сам си призна, че държи кодовете от машините.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8 Грешиш, флашките са у тарикатите от АйТи сектора на ПП. Киро просто раздаване кодове в парламента.
8
8
 
4
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Гербераст с фалшива флашка и машината се шашка! Сетне гербераста вряка, пак машината се скапа! С погрешен код на банкомата, ще останеш без заплата!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сметка на това хартиената бюлетина работи- когато гласа на бюлетината не е за *правилната* партия се слага още един хикс на бюлетината и тя се обявява за невалидна..... Благодарение на Корнелия Баце утре ще се върне на бял кон - само вижте утре как Банго Василий и фамилията ще се върнат да гласоподават пред урните.Две години ги нямаше ама утре цялата махала ще гласува.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При машините няма недействителни гласове, но въпросът е, кокво се случва сетне, с тези гласове. Отговорете си сами.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дневникът е подправен".
4
1
 
11
 
! Отговори
Поли преди 1 година
Стига бе не е възможно,с машините няма никакви проблеми и не могат да се правят далавери.Така викат променкаджиите ,а те 6акто се знае никога,ама никога не лъжат.Ха,ха,ха.Честит празник променкаджии ,днес е 1 април Деня на лъжата!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Павликени, Левски, всичко е спокойно. Гласовете вече са купени, машини няма да трябват.
2
3
 
2
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Ще повярвам, че машината ми е хакната, когато вместо мойта бюлетина, на дисплея ми се появи Цин Цин с изпълнение на прекрасен танц! Шудай буянда и нещо по така....!
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуването с машини трябва да се забрани със закон!