Ф.Ф. Копола: Ако искаш да си в изкуството, трябва да поемаш рискове

Когато филмът стане хубав, тогава могат да се направят и пари, но те не бива да бъдат цел
12 ное 2005 18:56,
Ф.Ф. Копола: Ако искаш да си в изкуството, трябва да поемаш рискове
Франсис Форд Копола е в Балчик, където снима поредния си филм Снимка: Булфото

Борбата между комерсиалното кино и изкуството винаги е била трудна, филми трябва да се правят, когато творецът изпитва страст, а не за да се натрупат пари. Това заяви на пресконференция днес в Балчик режисьорът Франсис Форд Копола, цитиран от БТА.

Копола снима поредната си лента в двореца в града. Когато филмът стане хубав, тогава могат да се направят и пари, но те не бива да бъдат цел, добави режисьорът. Проблемът в Холивуд е, че искат да правят успешни филми, но без да рискуват. А това е все едно да искаш деца без секс, каза той.

Ако искаш да си в изкуството, трябва да поемаш рискове, това е балансът. В живота трябва да правиш нещата, които искаш да правиш, дори и да си навлечеш неприятности. Но обикновено в такива случаи нещата се получават, каза Копола.

Човек не трябва да се страхува и тогава умира щастлив, допълни Копола. Режисьорът каза, че изборът на история, която да бъде превърната във филм, е нещо много лично. Това не е индустриален продукт, филмът се прави от хора, които изразяват себе си, допълни той.

Според Копола, българското кино има добри традиции, но е трудно български филми да бъдат видени на световни фестивали.

Американският режисьор заяви, че знае за смъртните присъди на българските медицински сестри в Либия. Много бях изненадан, когато чух за случая, защото не мога да си представя лекар да зарази малки деца. България е малка страна, но големи държави ще й окажат подкрепа в борбата за доказване невинността на тези жени, каза той.

Носителят на наградата "Оскар" прие тениска с надпис "Свобода за българските медицински сестри".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание