Сто филма в Трайбека

Упи Голдбърг, Стив Бушеми и Ванеса Уилямс са в журито
16 апр 2015 07:57, Петя Славова
0
Сто филма в Трайбека
Упи Голдбърг е сред журито на фестивала. Снимка: архив, Reuters

Международният кинофестивал "Трайбека" бе открит на 15-и април за 14-и път в Манхатън, Ню Йорк, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. В програмата на тазгодишния кинофорум са включени повече от 100 пълнометражни филма от над 30 страни, 67 от които ще бъдат представени за пръв път на зрителите.

Официалните прожекции започват с документалния филм "Live from New York" /"На живо от Ню Йорк"/ , посветен на хитовото комедийно предаване "На живо в събота вечер".

Документалният филм на режисьора Бао Нгуен разказва за ранните дни на отличеното с награди "Еми" шоу, започнало преди повече от 40 години като експеримент на създателя му Лорн Майкълс, пише БТА. През годините скечовата програма "На живо в събота вечер" се е оказала стартова площадка за кариерите на комици като Еди Мърфи, Тина Фей, Крис Рок, Бил Мъри, Адам Сандлър и други.

Режисьорът на документалната лента "На живо от Ню Йорк" Бао Нгуен казва, че филмът отразява значението на популярното шоу "На живо в събота вечер" за американската комедия и общество.

На 24 април е предвидена прожекция на комедията "Монти Пайтън и Свещеният Граал" на режисьорите Тери Гилиъм и Тери Джоунс.Тя е посветена на 40-ата годишнина от премиерата на филма през 1975 г. По този повод на кинофестивала ще се съберат някои от членовете на британската комедийна група "Монти Пайтън".

На следващия ден ще се състои още една тържествена среща. Звездите от филма на Мартин Скорсезе "Добри момчета" ще се съберат на кинофестивала "Трайбека" по случай 25-годишнината от излизането му по екраните, припомня Асошиейтед прес.

Прожекция на ремастерираната версия на класическия гангстерски филм ще закрие кинофестивала "Трайбека" на 25 април. След нея Джон Стюарт ще го обсъди със Скорсезе и актьорите Джо Пеши, Робърт де Ниро, Лорейн Брако, Рей Лиота, Пол Сорвино. Робърт де Ниро, който е съосновател на фестивала "Трайбека",каза: "Бях много горд с този филм преди 25 години и сега се гордея не по-малко с него".

Филми от над 30 страни, много от които посветени на емоциите и битките във всекидневния живот, и с участието на звезди като Ричард Гиър, Джеймс Франко и Дакота Фанинг, ще бъдат прожектирани на 14-ия кинофестивал "Трайбека" в Ню Йорк, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Лентите, които ще бъдат представени в конкурсните програми за игрални и документални филми, както и в секцията "Гледни точки", са избрани измежду над 6200 предложения от страни, сред които Коста Рика, Исландия, Албания, РЮА.

"Бяхме вдъхновени и наистина се възхищаваме от амбицията и поемането на рискове от страна на творците в стремежа им да уловят емоциите и сложността на всекидневния живот и да ги претворят във филмите, предложени за разглеждане тази година", казва творческият директор на феста "Трайбека" Фредерик Бойър. На фестивала ще бъде представена лентата "Франи" на режисьора и сценарист Андрю Ренци. Филмът проследява историята на богат ексцентрик (Ричард Гиър), който открива нова цел и се набърква в живота на отскоро омъжената дъщеря на свой покоен приятел (Дакота Фанинг) и съпруга й (Тео Джеймс) в опит да облекчи миналото.

Зрителите ще видят и екранната адаптация на мемоарите "The Adderall Diaries" на Стивън Елиът с Джеймс Франко в главната роля на страдащ от "писателски блокаж" автор. Във филма участват също Амбър Хърд и Синтия Никсън.

Драмата "Meadowland" с Оливия Уайлд и Люк Уилсън проследява напрегнатите отношения между героите, чиито син е изчезнал. Сред лентите в документалната конкурсна програма са "Havana Motor Club" за драг състезатели, подготвящи се за надпревара в куба, "In Transit" за най-дългия железопътен маршрут в Америка и "Autism in Love" за любовта сред аутисти.

Сред филмите са също премиерни ленти, в които премиерно участват носителката на "Оскар" Патриша Аркет и Арнолд Шварценегер. Сред творбите, които ще се следят с особено внимание от публика и критика фигурира "The Wannabe" продуциран от Мартин Скорсезе. Във филма се разказва за мафията, като главните роли са поверени на Патриша Аркет и Винсънт Пиаца. В афиша на "Трайбека" присъства и черната комедия на Нийл Лабют "Dirty Weekend" с участието на Матю Бродерик и зомби трилъра "Маги" с Арнолд Шварценегер и Абигейл Бреслин. Сред документалните филми са ленти за актрисата Розан Бар и за певицата Мери Джей Блайдж. Блайдж ще изнесе концерт след прожекцията.

Нови кинотворби, чиито премиери се състояха на други места, също ще бъдат включени в програмата на феста. Сред тях са "Good Kill" на Андрю Никълс с Итън Хоук и уестърна "Slow West" с участието на Майкъл Фасбендер.

Актьорите Упи Голдбърг, Стив Бушеми, Ванеса Уилямс и Мини Драйвър ще са в журито на кинофестивала. Сред 34-имата професионалисти, които избират победителите в седемте конкурсни категории, са също Дилън Макдърмът, Коби Смълдърс, Ханк Азария, Майкъл Рапапорт, дъщерята на Мерил Стрийп Мами Гъмър, която също е актриса, иконата на феминизма Глория Стейнъм. "Групата от уникални гласове и перспективи, които са в тазгодишното жури, без съмнение ще предизвикат задълбочени дискусии, вероятно и приятелски дебати за тазгодишните филми" - каза съучредителката на фестивала "Трайбека" Джейн Розентал.

Фестивалът "Трайбека" е основан през 2001 г. от Робърт де Ниро, продуцентката Джейн Розентал и инвеститора Крейг Хаткоф, за да съживи Манхатън след терористичните атаки върху близкия Световен търговски център от 11 септември 2001 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: журиТрайбека
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари