"Жената, която уши знамето" - филм за знаменити българки

Авторът Стефани Ханджийска разказа как е създадена лентата
19 апр 2023 16:50, Анисия Иванова
7

Български танцов филм показва ролята на жената през годините. Проектът е озаглавен "Жената, която уши знамето". В него са преплетени истории на знаменити българки като Райна Княгиня, Елисавета Багряна и много други.

"Проектът поставя въпроса каква е ролята на жените в българската история и изобщо в историята. Най-вече се концентрираме върху постиженията на мъжете. В танцовия филм изследваме възможността на жената да създава неща, които променят живота по по-добър начин. Вдъхновихме се от 11 дами след усилено четене на книги и консултиране с експерти", сподели авторът и режисьор на проекта Стефани Ханджийска.

Тя посочи, че Райна Княгиня не само ушива знамето, но след това е и първият български акушер. Изражда стотици бебета на бедни и богати в София и създава Майчин дом. Убеждава богати чужденци и българи да дарят средства за Майчин дом, обърна внимание Ханджийска.

"Разказахме на международния екип за тези дами, те се вдъхновиха и така направихме хореографията за филма. Изразяваме уникалното във всяка една жена през танца", каза още тя пред Bulgaria ON AIR и отбеляза, че са работили са с много подготвени танцьори от голяма консерватория в Лондон.

"Връзката с традициите става все по-силна, когато живееш в чужбина и когато имаш възможността да представяш България. Лондон е 12-милионен град, българите не сме толкова много по света", посочи режисьорът на проекта.

Следващият танцов филм на Стефани Ханджийска е свързан с обичаите около погребалните ритуали в България.

"Следете на сайта на Дом на киното, заедно гледаме прожекциите на голям екран и после ги обсъждаме", завърши тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
DNN преди 1 година
Моля, информирайте ме, от къде на къде вещица като Ванга ще присъства в такива списъци?! Това е като на 100 кубиков контейнер с минерална вода да сипеш 3 лъжици катран - нищо не става от контейнера след това!
5
3
 
2
 
! Отговори
аааа преди 1 година
бе да питам : има ли доказателство че райна е ушила знамето ?
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
К'во ни занимавате с личности,живели преди стотици години?!Е,ушила едно знаме и к'во?Светьт откачи,заминаваме всинца на кино а вие ни занимавате с байряци!
3
1
 
5
 
! Отговори
Исуса преди 1 година
Пак неква бозица се заформя...ролята на жените в историята....лееле малеее...на сека манджа меродия му се вика на тва, смукано от пръстите....
2
1
 
6
 
! Отговори
Дядката преди 1 година
Спомням си ,че Радой Ралин написа за Багряна - нашата поетеса на три поколения метреса!
1
1
 
2
 
! Отговори
наи преди 1 година
ве4е от женския затвор в сливен