Най-известният атеист в света идва у нас

Проф. Ричард Докинс ни учи да гледаме на света рационално
17 апр 2015 15:12, Петя Славова
24
Най-известният атеист в света идва у нас
Ричард Докинс. Снимка: ИК "Изток-Запад"

Българската публика за първи път ще може да се срещне на живо с едно от светилата в науката и вероятно
Най-известния атеист в света – еволюционния биолог професор Ричард Докинс идва у нас.

Авторът на "Себичният ген", "Делюзията Бог" и "Сказанието на прадедите" ще гостува на петото юбилейно издание на Софийския фестивал на науката от 14 до 17 май 2015г.

Ричард Докинс е британски етолог, еволюционен биолог, атеист и хуманист, с над 10 книги и над 2 милиона продадени копия на само една от тях. Става известен през 1976 г. още с първата си книга "Себичният ген", а провокативният бестселър "Делюзията Бог", му носи световна слава. Обявен за един от “четирите конника на новия атеизъм“, той посвещава огромна част от своя живот на разпространението на рационалния поглед към света, на еволюционните идеи и научното самосъзнание, сблъсквайки се в публични дебати с редица теолози и дори колеги учени.

Презентацията на проф. Докинс на Софийския фестивал на науката ще бъде на 16 май от 18.30ч. на Голяма сцена на Театър София. За първото си посещение в България той е избрал темата "По-странна отколкото можем да предположим". Заглавието е заимствано от Джон Холдейн, британски генетик и еволюционен биолог, който казва "Не се съмнявам, че в действителност бъдещето ще бъде много по-изненадващо от всичко, което мога да си представя. Подозирам, че Вселената е не само по-странна отколкото предполагаме, а по-странна отколкото можем да предположим."

Софийският фестивал на науката е за тези, които искат да открият и разберат чудесата на света около нас. Той се осъществува около Театър София и парк Заимов и цели да повиши интереса на младите хора и децата към науката и да информира широката общественост за най-новите теми, по които работят учените в България и по света. По традиция четирите дни на фестивала, от 14 до 17 май, ще предложат богата програма от над 60 събития за всяка възраст, професия и занимание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най много да го тресне някоя мълния и ли4но да провери кое как е
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има една много хубава приказка по темата :" Когато пиеш от бутилката на науката се опияняваш с атеизъм,но на дъното те чака Бог!
14
1
 
4
 
! Отговори
Няма какво да каже! преди 8 години
Нещастен тапир, слуга на рогатия- чака книжките да се продават за балъците...а когат дойде Моментът...пак на Бог ще се уповава, отново ще си "припомни" божествения си произход.п.с. Световно известния учен Стивън Хокинг
13
4
 
4
 
! Отговори
... преди 8 години
До diasenАтеист съм и нито съм трепал, нито съм изнасилвал, нито съм крал. Аре у лево, а?
12
5
 
8
 
! Отговори
diasen преди 8 години
атеизмът е по-лесен за упражняване,защото го няма онова чувство за грях и което рано или късно води до поколения,като днешните-убийства,разврат,измами,лакомия,да изреждам ли още,така че от вярващ човек да не те е страх,пази се от безверник.
11
5
 
11
 
! Отговори
Wade преди 8 години
Усетиха сатанинските изчадия че хората се обръщат към Бога и изпратиха един от тях да ги измами и отвърне от правия път, защото от това ги е страх слугите на дявола - хората да се обърнат и да потърсят Бога.
10
9
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Този ми е изключително противен,някъв дърт англйски пергиш ,ще ми каже имало ли нямало ли Бог!
9
7
 
6
 
! Отговори
??? преди 8 години
И този не е построил една църква,както нашите комунисти
8
16
 
17
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 8 години
Виден сподвижник на пастафарианството, мислещ учен и борец с демоните на религиозния гнет. Само кръгъл *** може да вярва в наличието на белобрад старец, който иска всекидневни молитви, за да те дари с успех и здраве. За брадатите маймуни с *** просто не ми се говори... Религията е залъгалка за невежи простаци, които даже не знаят кога и как да "постят".
7
3
 
18
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Това е за рубриката "ПЛАТЕНИ ПУБЛИКАЦИИ"
6
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не му се връзвайте на тоя, знаете атеизмът какви киселици ражда 45 години, та вече 25 години не можем ги изрупа, пфу!
5
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От снимката има гадно излъчване - може просто да не е фотогеничен или пък наистина да си е гаден.
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Накрая да не се окаже, че не вярва в обичайната човешка представа за Бога, но някъде дълбоко в себе си се прекланя пред промисъла на нещо необхватно и извън границите на нашето разбиране и възприятия...
3
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато човек изпие чашата на науката до дъно, там неизменно среща Бога!Този атеист явно само си е сръбнал от чашата.
2
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е известен само на майка си.
1
13
 
21
 
! Отговори
dp преди 8 години
Атеизмът е религия като всяка друга. Колкото е догма, че има Бог толкова е и догма, че го няма.Еволюцията е наблюдаема и доказуема. Но кой я е стартирал. Спонтанно от нищото или някой/нещо. Ако е някой/нещо него пък кой го е сътворил.Въпроси от чиито отговори сме прекалено далече за да може разумен човек да твърди, че знае едното или другото.