Следите на Чарлс Дарвин в "Дарвин в супермаркета"

36 истории за еволюцията и човешкото поведение
5 апр 2021 16:05, Петя Славова
0
Следите на Чарлс Дарвин в "Дарвин в супермаркета"
Снимка: ИК "Колибри"

Своеобразен сборник на човешкото поведение събира Марк Нелисен в "Дарвин в супермаркета". У нас вече е издадена тази остроумна "лекция по дарвинизъм" отдавна плачеше да бъде издадена в превод на Мария Енчева.

Ако на някой марсианец му попадне документална поредица за поведението на земляните, направо ще се пристрасти към този канал – толкова сме интересни. Ние обаче не го осъзнаваме, защото сме нагазили с двата крака в случващото се, не слизаме от подиума и за секунда няма как да проследим спектакъла от разстояние. На актьора не му е дадено да се наслади на красотата на сцената, докато играе на нея, нали? Векове наред поведението ни е било повече задавано, отколкото изследвано.

Религията, политиката, философията напътствали човека какво да прави и най-вече какво да не прави. Приемало се, че човекът превъзхожда останалите животни, понеже духът му умее неща, които го възвисяват високо над животинския свят. За щастие, днес разполагаме с поведенческата биология, която ни предоставя по-широка и реалистична гледна точка: показва ни откъде в крайна сметка идва всяко наше съзнателно или неосъзнато решение.

Марк Нелисен е белгийски поведенчески биолог, преподавател в Антверпенския университет и автор на много книги за човешкото поведение и еволюцията, написани по достъпен и увлекателен начин.

"Дарвин в супермаркета" разказва 36 истории за еволюцията и човешкото поведение с много хумор и самоирония. Оказва се, че следите на Чарлс Дарвин са навсякъде: в магазина, на улицата, във вестника, в получения имейл. След тази книга, за добро или зло, никога повече няма да погледнете на човека пред вас на опашката със същите очи.


0
Още от Книги
Без майтап, на рождения си ден Тео Чепилов с дебютен роман
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари