Д-р Иван Маджаров: Трябва да взимаме пример от Азия!

Заразените там вече са много по-малко
17 мар 2020 10:48, Нели Христова
27
Д-р Иван Маджаров: Трябва да взимаме пример от Азия!
Снимка: БГНЕС

"Питам се дали не е време да се поучим от примера на азиатските държави, където разпространението е много по-слабо, отколкото в Европа", запита председателят на Българския лекарски съюз, доктор Иван Маджаров, пред NOVA. 

По думите му мерките, които са взети от държавата по препоръка на кризистния шаб  са достатъчни, въпросът е да се изпълняват,.

"Ако всички се приберем рязко и останем 15 дни вкъщи, вероятно това ще има ефект. Сега увеличаването е като в условия без карантина. Стойте на разстояние, разхождайте се навън в хубавото време по двама, не повече. Все още може да се разхождаме навън", допълни д-р Маджаров.

Той обясни сложната обстановка в Италия с прекалено дългия период на леки мерки.

"Вирусът не щади никого. Зъболекарите се намират на първа линия, даже и преди лекарите, защото лекуват пациенти в аерозолна среда и рискът за инфектиране на нашите колеги е висок, защото сега те страдат от липса на защитни материали заради презапасяването", каза д-р Николай Шарков, председател на зъболекарския съюз.

Той напомни, че в интервала 10-13 март са дъдени препоръки на зъболекарите как да действат в сегашната ситуация и напомни да се търси зъболекарска помощ в наистина неотложни случаи.

"Няма мярка, която да е разбрана и веднага да е разбрана от населението, затова лекарите повтаряме: ако се почувствате зле, изолирайте се вкъщи и се обадете по телефона на лека", за пореден път призова д-р Маджаров.

Той обърна внимание на потенциална заплаха за имунизационния календар, ако извънредното положение продължи дълго.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Д-р Смирноф преди 1 година
,, Ако всички се приберем рязко и останем 15 дни вкъщи, ВЕРОЯТНО това ще има ефект. "Ако спрем да дишаме и си затворим плътно очите, ще има НЕВЕРОЯТЕН ефект.
22
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 1 година
.. Изведат детето си 15 дни на вън, по ваша препоръка. И после ще трябва някои от тях да лекувате.Вземете се в ръце!!!!!!!!
21
3
 
0
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Абе,д-рМаджаров - огромен проблем е това, че не можете вие, дето давате напътствията да се изразите точно.Да останем рязко вкъщи. Това го разбирам като абсолютно никакво излизане. Вие знаете ли какво е да държите едно 3-4 год. Дете 15 дни вкъщи без да подпиша чист въздух за поне 1 час??..После - излизайте на разходка на слънце по двама.Начи кво - можем да излизаме, викаш, все пак, да не полудее детето евентуално.Ох, ма мерси, колко сте благородни.Има много тъпи хора дето наистина няма да изв
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Валентин ТодоровЗа какво са ви лекари и сестри, нали ги МАХНАХТЕ?
19
0
 
6
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 1 година
Ами вземете пример.Ама не можете.Южна Корея още през януари правеше 10000 теста на ден. В Сингапур и Тайван тестваха всеки влизащ.България е направила общо 600 теста от началото на заразата и никой няма представа колко са заразените.Защото нямате тестове и кой да ги прави.Имате хиляди чиновници в МЗ и НЗОК,но не и лекари,сестри и лаборанти. Защото имаме политици които могат само да говорят,да усвояват пари и да създават бюрокрация.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо лекарите от частните болници, които казвате че също ще вземат участие в лечението на болни от коронавирус нямат осигурена елементарна защита ! Нито манти, екипи,специални шапки, ботуши и маски.
17
3
 
0
 
! Отговори
Д-р Ци , Китай преди 1 година
Вирусът е мутирал и атакува предимно соросо-либерали ! За повечето от тях , не е смъртоносен , но води до дефекти в мисленето , известни с не научния термин "рядка тъпотта" !
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12От хилядолетия в средите на цикламените народи се прилага законът на най-жесток естествен подбор. Затова имат имунитет спрямо почти всичко.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да вземат пример от Азия. Спипат ли някой, сложен под карантина, който не си стои у дома - бой, после съд и глоба.Също така, когото сложат под карантина, да заковат отвън вратата на жилището му. От социалните служби да му се носи храна и медикаменти - той да пусне от прозореца кошница или чанта, вързана с въже и да си изтегли нагоре продуктите. Ако живее на много висок етаж, ще му пълнят чантата през балкона на етажа под него.Щом сме безотговорни и недисциплинирани, да се действа така.
14
1
 
2
 
! Отговори
Заразно зло преди 1 година
Дано не тръгне отново бубонната чума от китай, че тогава ще видим истинска епидемия, не само медийна
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оттам тръгна заразата бе професор докторе на глупашките науки.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от кои азиатски държави да вземем пример?Може би е имал в предвид Индия,Бангладеш,Пакистан, Афганистан!Те не спазват никакви мерки пък са слабо засегнати!
11
8
 
4
 
! Отговори
Никодим преди 1 година
Чета коментарите и пред мен се появяват наведени сороскигендари със свлечени до коленете женски клинове и подканящи с девиза "елате хиляди младежи"
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото са изгаряли болните,според китайска лекарка,която се яви забулена пред една тв.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10Там построиха хотел за карантина, дето се срути и погреба 70 човека, ама какво значи Живота пред повелите на Партията ви?
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв пример да взимаме? Там построиха болница за дни а тук още умуват от стара сграда да правят детска болницаПреструктурирането на 2ра градска да сложиш в 10 стаи легла ли е
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познат доктор ми каза , че според това което е чел вирусът е мотирал сравнение с този в Китай .
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докторе не четеш ли новини, броят на заразените там пак е почнал да се увеличава.
5
0
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
НИКОЙ НЕ ТИ ГЛЕДА ПРИМЕРА САМО ПАЗАРУВАТ ОТ АЛИТО
4
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
АЗИАТЦИТЕ СЕ ОКАЗАХА МНОГО ПО УСТОЙЧИВИ НА КОРОНА ВИРУС 2019 ОТ ЕВРОПЕИДНАТА РАСА!!КАКЪВ ПРИМЕР МОЖЕ ДА ВЗЕМЕМ АКО НАШИЯ ГЕН Е ПО-ПРЕДРАЗПОЛОЖЕН КЪМ ВИРУСА!