Как коронавирусът промени Земята и я направи по-чиста и по-тиха

Глобалната пандемия обаче не е отговор на проблема със замърсяването
22 апр 2020 20:17, Нели Христова
55
Как коронавирусът промени Земята и я направи по-чиста и по-тиха
Снимка: БГНЕС

Какво ще се случи със Земята, ако хората изчезнат? Това е често задаван въпрос, на който учените отговарят с поредица от теории и компютърни симулации. Или поне досега. След като коронавирусът приземи самолетите и принуди хората да стоят по домовете си, може би видяхме нагледно какво ще се случи, ако нас ни няма. И изводът е много прост – единственият печеливш от COVID-19 е природата.

Сателитни снимки на НАСА и Международната космическа станция показват, че емисиите на азотен диоксид, които идват от изгарянето на твърди горива, силно са намалели в Китай през януари и февруари. Това се дължи на факта, че много производства спряха работа заради карантината. Затварянето на цели градове доведе и до спадането на емисиите на въглероден диоксид в Китай с 25%, показват данни на Центъра за изучаване на енергията и чистия въздух. Според анализ на Маршал Бърк, професор в катедрата за наука на Земята в Станфорд, по чистият въздух е спасил живота на 4000 деца и 73 хил. възрастни.

Подобна бе ситуацията и в Италия - сателитни снимки показаха, че и там емисиите на азотен диоксид силно са намалели в северните части на страната. Водите на Венеция станаха по-чисти, тъй като туристическите лодки намаляха. За нещастие на любителите на животни обаче, клиповете на делфини в каналите на красивия град, всъщност се оказаха фалшиви и заснети на 800 км от Венеция - в Сардиния.

В Индия карантината доведе до най-ниското ниво на акзотен диоксид, което някога е засичано през пролетта. И тъй като Северна Америка (един от основните замърсители) навлиза в голям икономически спад, вероятно и там ще се наблюдават подобни ефекти.

Разбира се, глобалната пандемия не е отговор на нуждата да редуцираме парниковите емисии, но пък ни дава ясна картина, точно какъв отпечатък има човека върху околната среда.

Данни за това как ще се отрази приземяването на огромна част от самолетите все още няма. Но със сигурност ефектът от липсата на въздушни пътувания ще е огромен. Все пак емиисиите, които са причинени от турзма, са 8%, като летенето заема по-голямата част от тях.

Сеизмолозите пък отчитат друга промяна - спад на сеизмичния шум, предизвикан от вибрации в земната кора. Това може да е резултат от спирането на транспортните мрежи и други човешки дейности. А това ще позволи на детекторите да засичат дори и по-леки вулканични и сеизмични активности.

"Подобен спад на сеизмичния шум се забелязва леко само около Коледа", казва сеизмологът Томас Лекок от Кралската обсерватория на Белгия, където е наблюдаван явлението, пред списание Nature. Той споделя откритието си онлайн, а негови колеги в Нова Зеландия, Франция и САЩ също виждат промяната, която помага на сеизмолозите, които изследват шумовете под земната кора, да чуват по-добре. Обикновено, те не биха засекли земетресение от 5,5 по Рихтер от другия край на планетата, тъй като е прекалено шумно, но сега инструментите им успяват да го усетят, а сигналът е изключително чист.

По-тихо е не само за сеизмолозите, но и в градовете. Шумът от коли, автобуси и други човешки активности води до шумово замърсяване, което също е вредно за човек. След въвеждането на карантината обаче, дори оживените места са станали по-тихи. По данни от изследването на Ерика Уокър, изследовател по обществено здраве в Бостънския университет, шумът в градовете е паднал с 30 децибела.

Тя дава пример, че на едно оживено място в града често шумът е 90 децибела в пиковите часове. Сега е 68 децибела. Шумът от метрото пък е 95 децибела - ниво, което уврежда слуха.

"Разликата е наистина огромна", коментира Уокър. Преди нея Ребека Франк, американка, която живее в Ухан, стига до същия извод: "Мислех си, че няма птици тук, защото не ги чувам да пеят, а и не ги виждам. Оказва се, че те са били заглушени от шума на хората. Сега по цял ден чувам птиците да пеят", пише тя във Facebook по време на карантината.

В Рим също е по-тихо - Силвия Поджиоли, кореспондент на NPR в Италия, казва, че улиците на Рим са толкова празни, че "всъщност можете да чуете скърцането на ръждясали панти на вратите" и "чуруликането на птици, ранен признак за идването на пролетта."

По-тихите условия, поне за няколко месеца, ще ни се отразят добре. Установено е, че шумовото замърсяване може да повлияе негативно на здравето ни, като допринесе за заболявания, свързани със стреса, високо кръвно налягане, нарушаване на съня и други проблеми.

Може би е по-тихо и в океаните. Мишел Фурнет, морски еколог от Корнел, който изучава акустичната среда, се надява да успее да позиционира подводни микрофони край бреговете на Аляска и Флорида, където изучава гърбати китове и друг морски живот, за да проучи как водите са се променили при липсата на шум от круизните кораби, тъй като индустрията спира операциите по целия свят.

"Само изваждането на тези круизни кораби от водата ще намали почти моментално количеството на глобалния океански шум, казава Фурнет. - Наблюдаваме безпрецедентна пауза в шума на океана от десетилетия."

Изследванията показват, че шумът от морския трафик може да повиши нивата на хормона на стреса при морските създания, което влияе на техния репродуктивен успех.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
7
 
! Отговори
Диоксидни Tъпанаpи преди 1 година
Двуокис, двуокис, двуокис се казва, задници *** такива, а не диоксид - което е същото, а вие май искате да сте умни, а? Задник умен, хи-хи...
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде, *** и под тази статия се изказва "компетентно".
52
2
 
1
 
! Отговори
До Интересно преди 1 година
Кой го е отчел, извънземните ли? За горите, олсун!
51
4
 
3
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
за взаимовръзката между хората и планетата. Направи ми впечатление един факт - след Чингиз хан (13 век) и избиването на над 40% от световното население от него и империята му е отчетен най-чистия въздух на планетата(озонов слой и т.н.). Такива стойности вече не могат да се измерят, та... има човек - има проблем. Пазете горите или правете гори предполагам? Нищо ново, но и безкрайно трудно
50
5
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Ала-бала,Грета-мета.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-чиста от екологична гледна точка - може би.А от човешка - едва ли. Лъсна разделението богати-бедни с още по-голяма сила отпреди.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вирусът е, за да ни накара да минем на диети и да се храним по-здравословно. Вместо да ни ограничават и затварят, трябва да ни забраняват да ядем вредни храни.
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче ние тук още чуваме бученето на Боко и шоуто на щаба. Няма обаче кой да ни отърве от тях
46
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 1 година
Кой за каквото и да мисли, а мошениците все го обръщат на гретинизми.
45
3
 
2
 
! Отговори
панчо преди 1 година
До Виждате лиаман от вярващи и обсебени в конспиративни теории
44
0
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
ясно от какво ми изчезна астмата
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грета Тунберг е благословил вируса.
42
5
 
2
 
! Отговори
Виждате ли преди 1 година
Колко са купени медийте. Обичат да пишат в полза на техните господори как света ще е по-добре без повечето роби. Само слабоумен човек без капка мозък би повярвал на откровената лъжа, че земята е пренаселена. И най-смешното е, че много овце се съгласяват с техните господари, че е пренаселено. Промити мозъци. Жертви на пропаганданта. Тези овце сами покдрепят предстоящият геноцид над самите тях. Хора без самочувствие, интелект или ценности. Най-обичаният тип от господарите стоящи в сянка.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам следващят път, кога някоя звезда отиде да си надуее джуки, да дари парите си за протеза на някоя жена.Силиконовите ви протези са били измислени за жени опрерирани от рак на гърдата, а не с комерсиална цел за жени с комплекси. Така, че дарете едни ваши гърди и на друг вид човек, който има нужда. И силикон ки почувствате се виновни следващите пъти кога сменяте силокона си, комерсиално направихте всичко. Със здраве да си ги носите, но някой не може да си го позволи, а има нужда.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли, че повечето онкологично болни не могат да си позволят да си купуват протези и перуки. Тези на които се дават безплатни лесно се чупят. А, някой ги прави сметката на техен гръб. Да ви честито, да не се разболява човек.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все още си така наречените тарикати и така наречените гъби. Поне спряха да крадът пари от онкоболните.Крадене на кутии и други схеми за фалшиви сметки в преносен и пряк смисъл. Господ да дава здраве на децата и хората с поне малко достойнство. А, другите акъла им е в повече даже стуии от зад..ни.. Ка.. Им
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При смъртоносна епидемия заради карантината се радваш на пеенето на птиците, ама не задълго...
37
3
 
9
 
! Отговори
xaxsas преди 1 година
Жените държат летвата на човешката цивилизация ниско! Днешните мацки са като УНСС широк вход - широк изход, а трябва да са малко като Оксфорд тесен вход, още по-тесен изход. За всеки вагон си има пътници са казали хората, а ако хипотетично заключим че жените спрат да излизат с морално бедни мъже няма ли да изпаднем в ситуация в която " не за всеки пътник има влагалище"? Вдигайте летвата дами - не на работохолизма, парите и мутрите - да ги видим кой ще крадат като останат на сухо. :}
36
1
 
2
 
! Отговори
Iud,.djfl преди 1 година
Боже спаси България.
35
3
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 година
Съгласен съм,че майката Природа в момента си взима въздух.Осезателно се усеща.Единствено това е хубавото на тази икономическа кома.Иначе това,което ни плямпат разни политически клоуни за обединение в този труден момент е един фалш прикриващ техните изгоди зад изкуствено създадената психоза в световен мащаб .Нищо такова не виждам.Даже още повече се изпокарахме и дистанцирахме.