Колапсът на AirBnB заради коронавируса връща градовете на жителите им

Туристическият бум изтласка местните в крайните квартали
Обновена: 12 май 2020 11:12 | 10 май 2020 22:44,
49
Колапсът на AirBnB заради коронавируса връща градовете на жителите им
Снимка: БГНЕС

В рамките на малко повече от 10 години AirBnB създаде революция в начина, по който пътуваме и почиваме.

Хиляди собственици използваха сайта като начин за прехрана и не просто между другото.

Коронавирусът сложи край на това. И макар че "домакините" са засегнати изключително тежко от колапса на индустрията за пътуване и тяхната загуба на доходи, в много градове властите всъщност се радват на този страничен ефект.

Още по темата

Макар че туристите със сигурност докарват изключително много приходи, то на места като Барселона, Амстердам, Берлин, Париж, Рим, AirBnB създаваше проблеми именно за местните. Наемите скочиха неколкократно и буквално изхвърлиха жителите извън града. Така малките бизнеси буквално останаха без редовните си клиенти, отбелязва Guardian.

"Надяваме се една трета или дори половината от лицензираните туристически апартаменти да станат нормални жилища за наем в рамките на следващите три години", казва Жанет Санц, заместник-кмет на Барселона.

Колегата й от Париж Жан Бросе, отговарящ именно за настаняването във френската столица, е съгласен.

"Имаме намерение да се възползваме от ситуацията да си върнем контрола", казва той.

Бросе твърди, че отдаваните в AirBnB жилища в Париж буквално са се "сринали". За първите седмици на април има регистрирани едва 40 нощувки, сравнено със средно 1210 нощувки на месец през миналата година. AirBnB не коментира тези данни.

Междувременно, доклад на анализаторския сайт Transparent показва, че има рязък спад на резервациите в Испания - около 98% от началото на извънредното положение на 14 март.

Никой не очаква бързо излизане от кризата, а в Испания туристическата индустрия буквално затри 2020 г. и очаква следващата.

За да възстановят доходите си, собствениците сега се обръщат към традиционния пазар на дългосрочните наеми. Само в Испания стотици, дори може би хиляди апартаменти, се предлагат за 6 месеца или година. Собствениците им очевидно изчакват съживяването на индустрията през 2021 г.

Това обаче също си има своите предизвикателства. В момента хората могат да се местят само ако имат работа и едва ли наемите ще скочат.

Барселона отдавна води битка с AirBnB. В каталунския град има 9 600 лицензирани апартаменти за почивка и поне още толкова без лиценз. Благодарение на тях в Барселона туризма буквално избухна от 2009 г. насам. Платформата е обвинена, че заради краткосрочните наеми в града наемите са скочили.

"Онова, което собствениците на туристически апартаменти искат сега, е стабилност, и те могат да я получат от конвенционалните наеми", смята Санс. "Разбира се, те ще изкарват по-малко, ако отдават на туристи", допълва тя.

От AirBnB не говорят много за предизвикателството пред тях.

Говорител на компанията наскоро заяви, че в платформата днес има повече обяви от преди година и те ще продължат да функцинират.

"Вече виждаме окуражителни знаци за повишаване на вътрешните пътувания на някои пазари, а броят на по-дългосрочните наеми през AirBnB се е удвоил", казват от компанията.

Но все пак 1900 души са съкратени, което е 25% от целия персонал. Кол център в Барселона загуби договора си с компанията и така 800 души останаха без работа.

В идната година много работни места ще бъдат загубени. Това е удар не само по собствениците на апартаменти, но и на всички, които предоставят услуги за туристи.

Но за много обикновени жители това е знак за надежда. Бизнесът ще се адаптира да предлага повече услуги за живеещите в градовете като Барселона, а те не искат сувенири и Сангрия.

"Монокултура, ориентирана към туристите, няма да сработи", категорична е Жанет Санс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Airbnbкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Кое съсипваш? Сиц хотел базата или надутите цени за 200 ойро нощувката в бг хотел? Какво има за 200 евро в стаята, какичка ли?
36
0
 
11
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи правиш един бизнес като AirBnB и съсипваш 10 други! Епа явно това е била целта! *** то човечеството като цяло действа така! Едно прави 10 затрива! Това мнооого ме радва! Вървим на към където трябва при това с всяка изминала година! Ха със здраве, че в тия времена ...
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Из/.си..рам се в устата на изверга който продължава да цензурира и трие нормални коментари. Падай в трапа и завличай там цялата шорущоидна *** която те е създала и ти плаща. Смърт на либерастичните ***!
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Po-logichno bylgarite se radvat napischi naciq zavistliva i prokleta zatui schte izchezne
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Znachi vsichki se radvat GRB, BSP, DPS ,aman ot typaci kat az.
32
3
 
2
 
! Отговори
Хъммм преди 3 години
то хубаво да купиш, но ако ми кажат 150 хилки , плюс още 70К за лихви..... са 250-300месеца по около 800-1000лв , ами няма как ще я карам под наем.
31
5
 
8
 
! Отговори
az преди 3 години
само комунистите се радват когато някой фалира. защото те са свикнали цял живот на партийно-държавна хранилка, да паразитират от другите, да крадат нафта, да точат касата и да взимат рушвети. ако са по-надолу в йерархията знаят всички далавери и псуват, но да започнат и направят нещо сами - да не са луди, толкова ракия има за изпиване и дремане по диваните!
30
1
 
4
 
! Отговори
100% 80-процентник преди 3 години
тази на снимката ми прилича на една от един филм(май че "Зов за завръщане") , дето беше с три чифта сиси.
29
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малък бизнес, микро бизнес. Не мога да разбера, как някои хора се радват, че малките бизнеси фалират. Това е някакъв микс от комунистически мазохизъм и пракалена завист.
28
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На това му се казва чудесна новина.
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30: Точно защото няма транспорт, планетата се поизчисти. Съвсем друго е, жалко че пак ще замърсят всичко. Досега бе толкова тихо и спокойно в големите градове, че не за вярване
26
6
 
8
 
! Отговори
до 35 преди 3 години
Аз имам 2 жилища в София и накрая купих къща в Симеоново. Едното ми е наследствено- там живее ТВ водеща със семейството си, до Попа- реновирана кооперация, паметник на културата. 2500лв. наем. Другото ми е разкошно в полите на Витоша, на цял етаж, шумоизолирано, направено с любов, 2 гаража, частен асансьор- 3500лв. наем. В AirBnb никога няма да ги дам. По-скоро бих ги продал. Зает човек съм с професия, различна от тази да слугувам на имоти. Просто ги държа, защото ми е жал да ги продам.
25
3
 
16
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 3 години
Да бяхте сложили снимка на жена БЕЗ няколко ката корем.
24
16
 
3
 
! Отговори
Веска преди 3 години
Ще се оправят нещата. 2 апартамента в Оборище и Банишора давам в арбиебито. 3 години с тях работя, много съм доволна. Преди земах от двата апартамента 1600 лв. наем. С арбиенбито прихода са удвои , и не при пълна заетост. От време на време чистя Тами сменям чаршафи и хавлии. Пак ша тръгнат нещата. Със дългосрочни наематели няма да тръгна да са занимавам щот са ниски наемите.
23
1
 
18
 
! Отговори
Joko преди 3 години
На този свят не можеда се угоди. Едните се радват, че ще изпукат от глад поради липса на туристи, другите ,че нямало да има такива. Сбъркан свят !
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са ценните неща, участнико? Ако беше толкова ценно да си безработен и да "не умреш за шефа", защо тогава всички вкупон не непуснахме работа преди вируса? То наистина голяма благодат било да нямаш работа. Само като дойде време за нови якета на децата ще се вайкаме...
21
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ми е тези, които са се "спасили" от лошите туристи, как ще се "спасят" от глада? Сигурно в момента си казват - имам апартамент за няколкостотин хиляди, ама слава Богу, че е празно. Какви са тези севернокорейски статии - главата не ми го побира.
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самолетите ,колите,корабите ,влаковете,метрото,транспорта е блокиран от заразите .А кой бизнес пичели без транспорт ?Интернет и интернет собствениците на програми .Бил Гейтс ли уби планетата с вируси ?Или те са компютърни вируси тип червей за проверкана системите на държавите?Колко общо имат вирусите с компютърните разработки?
19
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От известно време планетата дава жертви .Пред нас е невидим враг !Но видима е човешката алчмост за пари дори с риск за живота си !Алчността ще погуби планетата .В България доказаха че са смасана машина относно рестрикциите.Обаче това се дължи на едни 500 години смазване от Султана .И робското мислене е вградени в България .
18
8
 
8
 
! Отговори
Владимир преди 3 години
Наслаждавам се на факта, че туризмът ме е отнел и нямам алтернатива да получавам пари за градовете и държавата? Тъпостта, неграмотността на лидерството ще доведе до глад, бунт.Особено в страни, чийто бюджет зависи от туризма. Едната страна е, че в RBNB половината избягват данъците. Второто нещо е, че тези туристи имат потребление. и Справяне с безработицата в магазини, ресторанти и дори създавайки отпадъци, те дават работни места на най-бедните. Те ядат българско сирене, домати, кисело зеле, месо, хляб, салам, разходки с лодка, културни събития и туристически атракции ... Те дори увеличават