70% от заразените с коронавирус не предават болестта на друг?

Според ново изследване, едва 20% от болните са отговорни за плъзването на заразата
5 юни 2020 18:41, Нели Христова
29
70% от заразените с коронавирус не предават болестта на друг?
Снимка: БГНЕС

Все още не се знае достатъчно за това как се разпространява коронавируса. В първите дни на пандемията един заразен с  COVID-19 бързо можеше да зарази повече от 2-ма души. В хода на борбата с вируса това число значително намаля в повечето страни. Но сега ново изследване от учените в Хонконг твърди, че всъщност много малко хора предават вируса на други.

Според група от епидемиолози едва 20% от заразените с коронавирус са отговорни за 80% от случаите на COVID-19. 70% от болните обаче не са заразили никого, а масовото разпространение на вируса идва главно от големи социални събития.

"Това е картината на заразата, която имаме сега. Супер разпространяването по време на събития е много по-често, отколкото предполагахме. Тези данни могат да помогнат на властите да вземат по-добри мерки, с които да се спре предаването на вируса по време на масови събирания", казва  Бен Коулинг, един от съавторите на проучването, пред Business Insider.

В основата на епидемиите почти навсякъде по света стои едно масово събиране. В България това бе юбилей, в Южна Корея бе събиране в църква, където се заразиха 43 души. Във Вашингтон певец в хор зарази 53 други. В Ню Йорк един адвокат предава вируса на 100 души от своето обкръжение.

За да изготви проучването си, Коулинг събира данните за 1000 случая на COVID-19 в Хонконг за перидоа от 23 януари до 28 април. Близо 350 от случаите са станали по време на масови събирания на обществото, голям процент са и случаи, внесени от други страни. Повече от половината заразени са свързани с едва 6 случая на "супер предаване" на болестта в Хонконг.

За "супер разпространител" на болестта се води човек, който заразява повече хора, отколкото би трябвало да зарази един носител на вируса. При COVID-19 един болен може да прехвърли вируса на 2 или 2,5 други. Но според проучването в Хонконг, "супер разпространителите" са предали вируса на два пъти повече хора. Така едва 20% от заразените са отговорни за 80% от случаите там.

Останалите 20% от общият брой на болните от COVID-19 е причинен от  хора, предали вируса на още един човек, главно в собственото си домакинство.

"Може би си мислите, че случаите в Хонконг са прекалено малко, за да се бъде представително, но ние вярваме в обратното", казва Коулинг пред NY Times. Правилото 80-20 се среща и при други болести, в които 20% от населението заразява останалите 80%. Подобно е разпространението и на маларията.

Други изследвания твърдят, че процентът е по-малък. Според Лондонския колеж по хигиена и тропична медицина, 10% от заразените са отговорни за разпространяването на вируса сред останалите 80%. Учените в Израел откриват, че едва 200 от всички случаи са отговорни за плъзването на коронавируса при останалите 80%. Подобно проучване има и в Китай. Според него между 8 и 9% от заразените с COVID-19, са предали болестта на останалите 80%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Сега е време държавата..." Авсолютно, отличен 6 на релси, понеже за чашата не го разбрах, иначе си върха, тури си име може да станеш известен..
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ,,новото изследване'' няма ли да даде елементарният отговор, ДА-НЕ на въпросът: КОВИД-19 заразен ли е,и предава ли се от човек на човек? Защото ако няма точен отговор ДА-НЕ,сещате къде да си скриете този буламач наречен ,,статия''.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Щирлиц Спринцовките заредени, обаче тръмп са огъва и не се дава ха ха ха...
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Mitaka Митак маските паднаха бе!
20
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
За сигурна имунизация е нужно да пуснете правилната бюлетина.Ха,ха.
19
2
 
10
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
Масовите събирания били най-опасни! Така де, да не сте си и помислили да се събирате на протест срещу управляващите. Търпете, сложете си маски, не мислете, поддайте се на паника, така ще ви стрижат по-лесно!
18
1
 
3
 
! Отговори
Пак преди 3 години
Глупости се пишат.Няма никакви доказателства.Вирус се пуска по от спец служби но кои?
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статия е без никакъв смисъл.
16
1
 
8
 
! Отговори
ОНЯ преди 3 години
Не заразяват щото са грешно диагностицирани.Отмятани само за бройката.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Офффф.. хайде разбере се вече. Миже ли при такъв научен потенциал (в света, не у нас разбира се), още да няма ясни характеристики този вирус? СЗО изобщо не го коментирам, секретариат който не дава централизирани препоръки и винаги следва накъде дъха вятъра. Надявам се всички да им спрат финансите, не само Тръмп
14
0
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
А от тях 90% не разбират, че са болни.Те това е истината.
13
9
 
16
 
! Отговори
Стоянов преди 3 години
Може ли вече да не ни занимавате с тоя измислен вирус? Маски, стойте си в къщи, КПП-та, един куп глупости. Сринахте бизнеса и работата на хората. ЩАБ - къв е тоя щаб бе, за какво? Да вземат там едни зплати и да насаждат паника.
12
5
 
5
 
! Отговори
оправията е в преди 3 години
карантината. карантината. да нема после бау1
11
11
 
14
 
! Отговори
Mitaka преди 3 години
70% спазват мерките, останалите заразяват супер много
10
11
 
10
 
! Отговори
Mitaka преди 3 години
Т.е. някои хора заразяват супер много, защото не спазват мерките.Всеки може да зарази огромен брой ако отиде на купон с много хора на закрито и там излезе да изпее някоя песен или изнесе реч.
9
10
 
8
 
! Отговори
Абе... преди 3 години
До MitakaАбе какви маски бе, Митак! Никакви маски не слагам където и да е
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво беше цялата тая дандания - вкъщи, маски за уста, чували за трупове...
7
6
 
15
 
! Отговори
Mitaka преди 3 години
Всичко това се знае отдавна и дори се взима пред вид при мерките от РЗИ.Заразяването става на закрито предимно. За това на закрито маските ще останат задължителни, другото е да има проветрение и циркулация на въздуха
6
0
 
9
 
! Отговори
Абе... преди 3 години
До Анонимен 1 В БГ започна от юбилей в Лом, а не в Банско. Двамата родители на юбилярката умряха в Пирогов.
5
10
 
14
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Полека-лека истината за "страшния" вирус излиза наяве.Доста генерали, професори и министри ще трябва да ни се извиняват за излишните "мерки", които съсипаха държавата.