25-годишен два пъти се заразява с COVID-19, вторият влиза в болница

Този случай повдига въпроса до колко сме имунизирани срещу вируса
13 окт 2020 22:37, Нели Христова
25
25-годишен два пъти се заразява с COVID-19, вторият влиза в болница
Снимка: БГНЕС

25-годишен мъж в САЩ се зарази два пъти с COVID-19, а втората инфекция бе много по-опасна, отколкото първата. Младият мъж е трябвало да влезе в болницата за лечение, тъй като белите му дробове не доставяли достатъчно кислород на тялото му.

Реинфекциите с коронавирус са редки, а мъжът от Невада вече се е възстановил. Интересното е, че той не е имал никакви придружаващи заболявания, които да са го направили по-податлив на вируса. Именно тези данни, публикувани в ново проучване на медицинския журнал "Лансет" повдигат отново въпроса - какъв имунитет имаме срещу COVID-19 след като се заразим веднъж с него.

За първи път 25-годишният мъж получава симптоми на коронавируса на 25 март. На 18 април дава първата си положителна проба. На 27 април симптомите напълно си отиват, а на 9 и 26 май той дава два последователни отрицателни теста. Но не отнема много време на вируса отново да влезе в тялото му. На 28 май се появяват нови симптоми, този път по-тежки от първите, а на 5 юни дава повторно положителна проба за COVID-19 и влиза в болница с хипоксия.

Учените казват, че пациентът се е заразил с коронавирус два пъти. Изключва се вариантът първоначалната инфекция да е латентна и малко по-късно отново да се е активирала. Сравнението на генетичните кодове на вируса, взети по време на всеки пристъп на симптоми, показва, че те са твърде различни, за да бъдат причинени от една и съща инфекция.

"Нашите открития сигнализират, че предишна инфекция не е задължително да предпазва от бъдеща инфекция", каза д-р Марк Пандори от университета в Невада пред BBC.

"Възможността за повторни инфекции може да има значителни последици за нашето разбиране за имунитета, който COVID-19 създава", допълва той. Според него, дори хората да са се възстановили, те трябва да  продължат да следват насоки за социално дистанциране, да носят маски и да си мият ръцете докато учените все още се борят с трънливия въпрос за коронавируса и имунитета.

Всички ли имат имунитет? Дори хора с много леки симптоми? Колко трае тази защита?

Това са важни въпроси за разбирането как вирусът ще ни повлияе дългосрочно и може да има последици върху разработката на ваксините и идеи като стадния имунитет.  Засега реинфекцията изглежда рядкост - има само няколко примера от повече от 37 милиона потвърдени случая.

Докладите в Хонконг, Белгия и Холандия твърдят, че реинфекциите не са по-сериозни от първите. Въпреки това историята на други видове коронавирус означава, че защитата се очаква да отслабне. А докато страните понасят втора вълна на COVID-19, може да започнем да получаваме по-ясни отговори.

Предполагаше се, че втората вълна на вируса ще е по-лека, тъй като тялото вече ще се е научило да се бори с него веднъж. Все още не е ясно защо пациентът в Невада се разболява по-тежко за втория път, отколкото първия. Една он версиите е, че той може да е бил изложен на по-голяма начална доза от вируса.

Също така остава възможно първоначалният имунен отговор да влоши втората инфекция. Това е документирано при заболявания като треска на денга, при които антителата, получени в отговор на един щам вирус на денга, причиняват проблеми, ако след това се заразим с друг щам.

Проф. Пол Хънтър от Университета на Източна Англия заяви, че изследването е "много притеснително" поради малката времева разлика между двете инфекции и тежестта на втората.

"Рано е да се каже със сигурност какви са последиците от тези констатации за всяка имунизационна програма. Но тези констатации затвърждават тезата, че все още не знаем достатъчно за имунния отговор на тази инфекция."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето умират при повторно заразяване - дано има кьсмет момчето да прескочи трапа
18
2
 
0
 
! Отговори
Volen преди 3 години
Тоз явно не носи маска и не спазва дистанцияхахахахаххаа
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз знам случай на познат с повторно заразяване, в рамките на 3-4 месеца, като втория път е било с по - сериозни симптоми.
16
2
 
8
 
! Отговори
ww преди 3 години
И аз два пъти се заразих от трипер... ама няма страшно :)))
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"25-годишен два пъти се заразява с COVID-19, вторият влиза в болница"- Заглавие в българска медия, не се посочва съзнателно , че случаят е в чужбина, поредният случай на липса на морал при представянето на новините.
14
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този случай постявя под въпрос ВСЯКАКВИ ВАКСИНИ!!!!Просто вирусите мутират, и никакви мерки не могат да спрат този процес.Щом един почти съвършен организъм, не може да изработи имунитет, какво остава за някаква си там ваксина, пък била тя руска, американска или патагонска....
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учените може да се притесняват,ама Мангърчо-не.На него,, всичко му е ясно,,
12
11
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Денонощно обл ъчване с короната! Какво ли няма да направи ДНЕС за едните пари!?
11
9
 
4
 
! Отговори
ЕвроПачкаЗлатноКюлче преди 3 години
а аз си купиш Ремдесевир за 5 000 000 лева държавни пари!
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера си купих хляб и днес искат да го платя пак....Моля..мм..
9
17
 
15
 
! Отговори
Pegula преди 3 години
Голяма новина! Все едно не сте карали грип по 2-3 пъти годишно. Толкова нелогични станаха хората, че вече се чудят какви простотии да изкарват от тия журнали и лаборатории.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам приятел колега, който всяка година си бие инжекция против грип и всяка година е поне 10 дена болен от грип, а понякога и два пъти по 2 седмици през зимата. Ама истински болен. Така че всичко си е до ген и имунна система.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионерите да се стягат, че иначе нама да видат 10% догодина
6
3
 
18
 
! Отговори
Край преди 3 години
Ми при 7 млрд човека на земята всякакви случай ще има.Със сигурност има и умрели от хемероиди. Има и умрели от тетанус при рязане на нокти или от човъркане в носа.Сега някакъв пък 2 пъти се разболял от коронка. Ми сигурно и три пъти някой ще я изкара. Ама ще умре само веднъж нали.Яко изтрещя тоя свят ей.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Млад човек без заблявания може и 5 пъти да го изкара короната, ама пенсиите... не мом да ги мислим.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фирмата Джонсън и Джонсън е взела 465 млн $ от държавата за да праи ваксината, а Астра Сенека общо около 1.3 млрд. Така че скоро тази "новина" ще бъде опровергана в името на ваксините и парите разбира се.
3
4
 
9
 
! Отговори
славянин преди 3 години
В такъв случай за какъв *** разработват толкова ваксини с които да ни заразяват изкуствено след като имунитет не се придобива!?
2
12
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Фейк нюз.. Това означава, че първият път не е бил заразен с тоя вирус. Не ви ли омръзна от тия простотии бе? До кога ще правите хората на маймун и. то не, че повечето са точно такива, ама все пак :)
1
6
 
3
 
! Отговори
Студент протестър преди 3 години
Казах ви че младите не умират. Ако беше некой старец, да беше умрял още първия път.