Преди век и днес - аргументите на антиваксърите срещу ваксините са едни и същи

Важното е да се научим да ги разпознаваме, за да ги преборим
24 окт 2020 23:00, Нели Христова
182
Преди век и днес - аргументите на антиваксърите срещу ваксините са едни и същи
Снимка: БГНЕС

С всеки изминал ден светът е една крачка по-близо до разработването на ваксина срещу коронавируса. Но за да бъде успешна тя, обществото трябва да е убедено, че е безопасна и доброволно да се ваксинира срещу опасния COVID-19.

Но групата от хора, които не вярват в ефективността на ваксините, наречени антиваксъри, се разраства. Увеличава се и дезинформацията онлайн относно нейната ефективност.

През изминалата година се появиха безкрайни конспиративни теории и кампании за дезинформация въпреки нарастващия брой на заболелите от коронавирус. Но ако се върнем назад в историята, най-вероятно ще разберем защо антиваксърите са толкова добри в това да привличат нови последователи и да стават все по-убедителни в аргументите си.

Оказва се, че тези, които насърчават антиваксинацията, използват последователно стандартен набор от стратегии. Чудесен пример е една популярна брошура, публикувана през 1885 г. по време на епидемията от едра шарка в Монреал. Повече от век по-късно имаме удоволствието да живеем в свят, в който едрата шарка е напълно унищожена благодарение на ваксината. И все пак в миналото ваксината срещу едра шарка е била оспорвана, въпреки доказателствата в полза на нейната ефективност.

Публикувана от водещия антиваксър, д-р Александър М. Рос, тази брошура се разпространява широко по време на епидемията от едра шарка през 1885 г. в Монреал, докато служителите на общественото здравеопазване се стремят да увеличат обхвата на имунизацията. Рос се възползва от възможността, която повишени здравни мерки предлагат, за да спечели авторитет, известност и лична слава. Той създава историята си сам, описвайки се като "единственият лекар, който се осмели да се съмнява във фетиша“ за ваксинацията. Малко по-късно обаче става ясно, че Рос все пак е бил ваксиниран против едра шарка, а големите вестници с радост публикуват тази новина.

Неговата брошура служи като основна илюстрация на стратегиите, използвани от антиваксърите - както тогава, така и сега. Тези аргументи не са нови и са се променили съвсем малко с течение на времето.

Подценяване на опасността от пандемията

Многократно сме чували аргумента, че COVID-19 е просто една идея по-тежък сезонен грип, но не е чак толкова опасен. Е, за Рос и неговите колеги антиваксъри, едрата шарка също не е толкова опасна болест, колкото останалите лекари твърдят, че е. Смъртността била между 30-40%, вирусът бил изключително заразен, но антиваксърите вярвали, че той не представлява опасност за населението.

Рос осъжда "безсмислената паника", причинена от здравни служители и лекари заради епидемията, твърдейки, че шарката всъщност не е епидемия и че в градът има "много малко случаи". Отново аргумент, който чуваме и сега - "Къде са болните от COVID? Аз не познавам никой, който да се е заразил или да е умрял."

Официалните данни за епидемията в крайна сметка са красноречиви - 9600 са съобщени случаи на заразени с едра шарка. 3234 са смъртни - близо 2% от населението на Монреал по онова време. Още 10 хил. случая са регистрирани в провинция Квебек, но историците смятат, че реалният брой вероятно е бил много по-висок. Тези цифри и историята на тази епидемия са разказани от историка Майкъл Блис в неговия нехудожествен разказ "Чума: История на едра шарка в Монреал".

Минимизирането на заплахата е често срещана тактика и в съвременните дебати. Мнозина, които популяризират антиваксърството, твърдят, че ваксините са по-опасни от самата болест.

Твърдения, че ваксината причинява увреждания, не е ефективна или и двете едновременно

Въпреки че съвременните аргументи са фокусирани върху твърдението, че ваксините причиняват аутизъм, което е абсолютно невярно, историческите аргументи са много по-разнообразн. В миналото, според антиваксърите, имунизацията срещу едра шарка е причинявала инфекции, сифилис, тиф, туберкулоза, холера, "отравяне на кръвта", както и предизвиквали заболяване от самата едра шарка.

Тези твърдения не винаги са били неоснователни, но рисковете са били крайно преувеличени. Известно е, че се наблюдават случаи на вторично предаване на заболяване поради лоша практика. Някои лекари са използвали ваксинация от ръка на ръка - което означава, че използват един и същ инструмент за ваксинация на цяла редица хора - или са използвали ваксина, приготвена от човешки източник, а не от едър рогат добитък. Липсата на стерилно почистване между операциите или използването на ваксина, приготвена от заразено лице, може да доведе до редки случаи на вторично предаване на различни болести. Но те далеч не са предизвикани от самата ваксина.

Откриването на такива предавания на зарази (години по-рано) предизвиква някои от първите разпоредби относно подготовката и прилагането на ваксини и поражда силно опасение в медицинската общност относно безопасността им - проблем, който и до днес продължава да бъде в основата на производството на ваксини.

Убеждението, че ваксинацията е част от по-голяма конспирация

В своята брошура  д-р Александър М. Рос обяснява, че медиите и лекарите "подклаждат страховете от инфекция като част от "луда" кампания за печелене на пари". Тогава, както и сега, епидемиите създават възможности както за по-голяма заетост в тази научна сфера, така и за по-широки научни изследвания в конкретната медицинска област.

И все пак тази заетост бе обрисувана като неетична експлоатация на бедните на стойност "един милион лири стерлинги" за професията, а не като усилие в борбата срещу страданията и смъртта на хиляди. Освен това мерките за обществено здраве бяха изобразени като посегателство върху личните права и превишаване на държавната власт. "Вече не говори за руската тирания", заявява Рос, тъй като няма никой "по-страшен" от градските здравни служители.

Аргументите му все още се използват и век по-късно в настоящата пандемия. По-цял свят антиваксърите вярват, че простото носене на маски по някакъв начин ограничава свободата им. И не само - стигна се и до някои по-екстремни конспирации, като тази, че ваксините всъщност имат за цел да ни чипосат.

Използването на алтернативни власти\учени, за да легитимираш твърдението си

Не на последно място е призивът от страна на властите и учените, които помагат да се легитимира аргументът срещу ваксинацията. Съвременното движение срещу ваксините е подкрепено от много от тях и е ръководено от Андрю Уейкфийлд, вече дискредитиран бивш лекар, който първоначално публикува фалшиво проучване, свързващо ваксината MMR (морбили, паротит, рубеола) с аутизма.

Но движението на антиваксърите има дълга традиция в това да популяризира думите на "експерти", които подкрепят доводите им. През 19-ти век дебатите за ваксинацията често водят до подобен тесен кръг от медици, които се изказват против ваксинацията, наричайки я "мръсна" и "зла" практика. Въпреки че аргументите им бяха опровергани от мнозина в медицинската общност, те придобиха трайна мантия на престиж сред антиваксърите като авторитетни гласове, които предлагаха "доказателството", което беше необходимо.

Това, разбира се, не е изчерпателен списък на анти-ваксинационните стратегии - нито исторически, нито съвременни.

Винаги е имало хора, които се възползват от медицинските кризи, за да прокарат собствените си идеи на дневен ред, а в съвременната ера на социални мрежи стратегиите за дезинформация са се развивали и разширили. Подобно на Рос, лидерите на тези движения придобиват социална сила, изобразявайки се като самотни кръстоносци.

Когато сме само на крачка от световното разпространение на ваксина срещу COVID-19, можем да очакваме все повече такива кръстоносци да публикуват аргументи срещу ваксинацията. Разбиването на модели на аргументи, виждани многократно в миналото, може да предостави полезен урок за борба с тях в бъдеще.

 

 

 

 


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Като сте рекли А, кажете и Б - двама от доброволците на Астра-Зенека са осакатени за цял живот, трети почина, това в тясна извадка и в рамките на един месец."

Това са само известните случаи. Ами заметените? Ами стотиците, при които пораженията тепърва ще се прояват. Повечето странични ефекти действат на принципа на бомбата със закъснител. Да се пуска масова ваксина без поне 5 години клинични тестове е абсолютен тероризъм!
129
0
 
15
 
! Отговори
да, да преди 2 месеца
Ще се ваксинирам нанайси, след като гледах току-що изтеклото видео със сина на кандидат-президента Байдън. Тези отгоре до един са морално разкапани и правят всичко, ВСИЧКО за пари.
(Във видеото Хънтър Байдън пуши крек, докато малолетна китайка му масажира .... с крака). Не мога да постна линк, защото ще ме баннат.
128
2
 
9
 
! Отговори
Има и такъв вариант преди 2 месеца
Вие се молете да не се приеме решение всеки да се ваксинира задължително и да си плати ваксината или в противен случай ще го глобят.
Тогава хем ще плащаме глоби, ако не искаме да ни използват като опитни зайчета, хем от нашия залък ще откъснат парите за ваксини на вечните трайно безработни и на безбройните им деца.
Когато са намесени финансови интереси, не винаги надделява разумът и човечността. Но до революционна ситуация лесно може да се стигне. Малко са ни останалите проблеми, та сега и това.
127
0
 
5
 
! Отговори
не е точно преди 2 месеца
Не е странно. Въпреки, че ваксините са ефективни в 70-80% от случаите не трябва да се подценяват рисковете от алчността на производителите и недостатъците на медицината. Примерно в САЩ до средата на миналия век са режели апениксите на бебетата и сега ьяло поколение има проблеми с обмена на веществата. Добре че я прекратяват пракриката. Трябва да се отчитат индивидуалните генетични особености!
126
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва ли да си антиваксър, за да не си съгласен да ти бият не добре изпитана, набързо направена ваксина, която дори е имала проблем при тестовете, но вместо да спрат и да си решат проблема, при вече пълни складове решават да замажат положението и да продължат с производството, защото вече имат договор и парите са преведени. Или както някой каза: "Е, вече е произведена, няма да я хвърляме"....
Та питам: антиваксър ли си, за да откажеш този бoклyk и да изчакаш друга, която е направена кадърно?
125
2
 
12
 
! Отговори
До 143 :-) преди 2 месеца
Хората се страхуват от ВИРоСА, защото са неграмотни.

Неграмотните се страхуват от всичко което не могат (защото са неграмотни) да сИ обяснят.
124
1
 
6
 
! Отговори
Фин преди 2 месеца
Напишете в ютуб " Ваксини срещу вяра - изтекло видео от пентагона с Бил Гейтс" . Най накрая се разбра, че видеото не е фалшиво.
123
3
 
8
 
! Отговори
Анти на всяко анти преди 2 месеца
От както не се ваксунирам срещу гриб, да чукна надърво, не съм го лепвал.
Не, не се правя на супермен, но присто... факт.
122
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората се страхуват от вируса, защото са неграмотни.

Неграмотните се страхуват от всичко което не могат (защото са неграмотни) да си обяснят.
121
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 140

Хората се страхуват от ваксините, защото са неграмотни.

Неграмотните се страхуват от всичко което не могат (защото са неграмотни) да с обяснят.
120
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Fake news

Ти няма да имаш деца, тъй че всичко е наред.
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На снимката виждаме ваксина срещу инфлуенсъри
118
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имало е умишлено разболяващи ваксини, които са причинили зулуми у нас след 1944 г. Също така са се случвали беди и след неправилно поставени ваксини.
Затова хората се страхуват, особено когато става въпрос за някоя съвсем нова ваксина, за която все още не се знае дали няма да има някакъв непредвиден ефект, проявяващ се след време.
Нали помните скорошния случай с българско момиченце в пубертета, чиято майка се беше решила да му поставят ваксина срещу рак на маточната шийка? Детето почина.
117
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 134

Бабите и дядовците ни са ваксинирани, пич. Поколението преди тях е първото в България, което е можело да избира дали да се ваксинира и не всеки от връстниците на прабабите ни е чувал, че съществува нещо, наречено ваксина.
За калпави ваксини ние чувахме още в детството си, а от поколението на нашите родители има хора, пострадали от така наречените диверсионни ваксини, каквито са попадали и в България след втората световна война и са осакатили някои тогавашни деца.
Затова хората
116
2
 
13
 
! Отговори
Fake news преди 2 месеца
Поредната фалшива новина спусната от поредната “медия” на организираната престъпност да манипулира и дезинформира населението. Целта е да се осмее всяко едно критично и логично мислене и действие срещу новия световен ред няложен от световния ционизъм чиято единствена цен е тоталното унищожение на бялата европейска раса заради великия Хитлер . Номера с отровите наречени -ваксини ,няма да ви мине . Нито аз ще се ваксинирам нито бъдещите ми деца
115
9
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
До Анонимен 135

"Пишете си платена публикацзия от световната фармацефтична мафия. Въпросът е защо висчки нямахме нищо против ваксините преди,а сега се опасяваме?"

Защото другарЕ, преди биеха комунистически ваксини и вие на всичко комунистическо вярвахте, а днес всичко е вече нормално, и вашите разрушени мозъци и начин на мислене си искат комунизма, и всичко което не е от него е "опасно/вредно".

Затова.
114
12
 
4
 
! Отговори
Извод преди 2 месеца
Извод: антиваксърите не са мръднали на крачка в развитието за 100 години.

Разбрахте ли, другаре?

Вие сте изостанали от света с век.
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Раждат се все повече интер-расови и интер-етносови със слаба имунна система (хора без наследена, фокусирана история на гена).
Виждате как мислят, как живеят.
112
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пишете си платена публикацзия от световната фармацефтична мафия. Въпросът е защо висчки нямахме нищо против ваксините преди,а сега се опасяваме?
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Баба ТИ не се е ваксинирала.
И е яла чесън и сланина всеки ден!
Единствено претрупаните в градовете и *** западняци се разболявали и имали чуми.